fbpx Skip to content

Sok olyan dolog van, amibe nincs beleszólásunk. Például hogy milyen lesz az iPhone 7, vagy milyen hardver legyen benne. Viszont abba beleszólhatunk, mint iOS fejlesztők, hogy milyen legyen az Apple programozási nyelve. 2015. novembere óta nyílt forráskódú a Swift programozási nyelv és a Swift fejlesztésének menete.

Borítókép: Swift meetup ajánló a Swift logójával és egy kódrészlettel a háttérben.

Ez azt jelenti, hogy ha fejlesztő vagy, akkor feliratkozhatsz egy levelezőlistára, ahol a nyelv új verziójába kerülő funkciókat vitatják meg, és akár a saját javaslatodat is közzéteheted. Van véleményed? Gyere el a meetupunkra és vitassuk meg, hogy te mit csinálnál másként, vagy mit vársz a WWDC-től idén! Mindenkit sok szeretettel várunk a Sanoma MDC támogatásával 2016. június 6-án, hétfőn este 7-kor!

A hamarosan – a WWDC-n – bemutatandó Swift 3.0-s verziójával indul egy szintén zseniális új funkció, a nyelv saját csomagkezelője, package managere. Így ha továbbra is hiányzik egy funkció, amit az Apple nem tud vagy nem akar beletenni a standard könyvtárba, akkor készíthetünk saját csomagokat, amiket bárki a világon felhasználhat. Ez jó a kezdőknek és haladóknak is egyaránt. A kezdőknek azért, mert kényelmessé teszi az indulást, nem kell egyedül lefejleszteniük például egy komplex animációt vagy egy image caching könyvtárat. A haladók pedig ezeket a csomagokat felhasználva még gyorsabban építkezhetnek a meglévő elemekből.

Swift 3.0 újdonságok

Kocsis Olivér (Co-Founder and CEO @ SciApps.io) röviden bemutatja, hogy mi várható a Swift 3.0 ban és a közelgő WWDC konferencián.

  • Standardized ABI, Resilience ( fordító szintű {inter}fészek )
  • Portability (Swift Unix-szerű rendszereken és Windowson)
  • Type system cleanup and documentation (takarítsunk)
  • Complete generics (mi működik jobban, ami 2.1-ben még nem annyira)
  • Focusing on refinements of the core language (új konzisztens konvenciók )
  • API design guidelines (amit nagyon vártunk már)
  • “Anglo-Hungarian” kapcsolatok: pár szó a Swift London meetup élményekről

Compiler 6/6: runtime és debugging

Sorozatunk befejező részében Goretity Árpád a programnyelvek implementálásának két fontos, ám a compilertervezés tanításánál gyakran figyelmen kívül hagyott aspektusát mutatja be. A futásidejű “feketemágia” kezelésére szolgáló language runtime és a debuggerben való hibakeresést lehetővé tevő debugging information emittálása esszenciális a hatékony és kényelmes programozáshoz. Ezeknek a fordítóprogrammal való viszonyával fogunk megismerkedni ez alkalommal.

Barátsággal várunk minden kedves érdeklődőt, aki szereti a pizzát és a sört!

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment


Add a Comment