fbpx Skip to content

Az Apple 2001-ben nyitotta meg az első Apple Store-t, a fizikai boltot, ahol a vásárlók közvetlenül az Apple-től vehetik meg a cég termékeit. Azóta világszerte már csaknem 500 bolt nyílt, a legújabb éppen szombaton San Franciscóban. A Union Square-en lévő üzlet jónéhány érdekességgel rendelkezik. De melyek ezek?

Borítókép: Az új bolt az utca másik oldaláról fotózva.

Az üzlet San Francisco leghíresebb terét, a Union Square-t köti össze egy felújított plázával, így megfelelő helyet adhat találkozókra, összejövetelekre is. A bolt az Apple legújabb formaterve alapján készült, energiaellátása pedig a tetőre telepített napelemek által, 100%-ban megújuló energiával történik.

Angela Ahrendts, az Apple fizikai és online boltjaiért felelős alelnöke tartotta a nyitóbeszédet:

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon nyitotta meg az Apple az első két üzletét, így teljesen fel vagyunk villanyozva, hogy a Union Square-en található bolt nyitásával emlékezhetünk erre. Nemcsak fejlesztjük az üzletek designját, hanem az a cél is vezérel bennünket, hogy oktassuk, szórakoztassuk látogatóinkat és kiszolgáljuk a helyi vállalkozókat.

Kép: Angela Ahrendts az új bolt megnyitóján.

Jonathan Ive, az Apple vezető designere a következőket osztotta meg:

Mélyen elkötelezettek vagyunk azon városok felé, amelyekben dolgozunk és tudatában vagyunk annak, hogy milyen fontos szerepet játszik az építészet egy városon belül. Az egész a homlokzattal kezdődik – mely egy teljesen új szintre viszi az átlátszóságot, a belső és külső összekeveredik, lebontja a határokat, egyenlővé és hozzáférhetőbbé teszi őket.

A Union Square-en található üzlet jónéhány különlegességgel rendelkezik:

  • The Avenue – azaz A Sugárút: a hatalmas ablaktáblák melletti üzletrészben évszakonként változik a kínálat. Itt kelnek életre a termékek, kezdve a zenétől, alkalmazásokon keresztül egészen a fényképészetig. Itt a „Creative Pro” elnevezésű szakértők adnak tanácsot a látogatóknak. A vásárlók szintén itt találják meg a harmadik fél által gyártott, csak az Apple-nél megvásárolható termékeket is.
  • Genius Grove – azaz Zseni Liget: a látogatók az üzlet közepén található fák árnyékában kaphatnak tanácsokat a Genius-októl.

Kép: A bolt belső tere a Genius Grove-val.

  • Forum: ez ad helyet a „Today at Apple” rendezvényeknek, melyek keretében tehetséges művészek, fotósok, zenészek, fejlesztők és vállalkozók tartanak előadásokat a látogatók részére, így ők is kedvet kaphatnak az adott művészeti ághoz. Az Apple egész éves szórakozást kínál a gyermekek részére, de a tanároknak is havi rendszerességgel szerveznek programokat, és az App Store szerkesztői is megosztják kedvenc játékaikat a nagyközönséggel. A fórum közepén egy 6K-s videófal található, amely exkluzív zene- vagy filmpremiereket bemutatójára szolgál.
  • The Plaza: ez csak a legjelentősebb Apple Store-okban található. 24 órán keresztül nyitva van, ingyen Wi-Fi-vel, szórakozási lehetőséggel. Jó idő esetén a Today at Apple kiköltözik ide, különböző előadásokkal, koncertekkel múlathatja az időt a nagyérdemű. Itt található egy helyi szobrász által készített szökőkút is.
  • The Boardroom, azaz Igazgatótanácsi terem: az üzlet speciális csapata tanácsokkal, oktatással segíti a helyi kis- és középvállalkozókat.
  • A hely különlegessége a csaknem 13 méter magas, oldalra gördülő üvegajtó.

Szóval igen különleges üzletet nyitott az Apple. Aki arra jár, annak mindenképpen érdemes benéznie.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. …az ilyen épületek miatt imádom a modern építészetet … csuda


Add a Comment