fbpx Skip to content

Az Apple-nél vannak olyan dolgok, amikre éveket kell várni. Ilyen például a Filmtekercsben való gyors törlés – vagy a beépített alkalmazások elrejtése.

Borítókép: Feleslegesnek ítélt appok egy mappába gyűjtve az iPhone 6s főképernyőjén.

Időnként a fejlesztők kutakodni szoktak az iOS béta szoftvereiben, hátha találnak valami olyan “kulcsot”, bejegyzést, ami egy új funkcióra utal, ez történt most is. A beépített alkalmazásokat nem olyan egyszerű eltávolítani, eltüntetni a készülékről, erről írtunk már korábban, azonban az iOS 10-ben ez akár egy gombnyomással is elérhetővé válhat.

Az úgynevezett iTunes Metadata-ban két új key-re, avagy beállítási kulcsra talált rá az AppAdvice. Ez a két kulcs az “isFirstParty” és az “isFirstPartyHideableApp”, amiknek a jelentése, hogy ez egy gyári app, illetve hogy elrejthető-e ez a gyári app. Tehát a beépített alkalmazásokat továbbra sem lehet majd letörölni, azonban el lehet rejteni. Nyilván ez azért fontos, mert sokszor egy-egy alkalmazás hivatkozik egy másikra, így ha kitörölnénk, nagyobb problémát okoznánk. A beépített gyári appok amúgy sem foglalnak sok helyet (ráadásul eleve nem a felhasználói adatokat tartalmazó partíción találhatóak), tehát felesleges is lenne letörölni őket.

Kép: iTunes metadata kulcsok, köztük a már fent említett speciális beállításokra utaló bejegyzésekkel.

A feleslegesnek ítélt beépített alkalmazásokat eddig is el tudtuk rejteni egy mappába, ami szerintem senkit sem zavar túlságosan, de úgy tűnik, az Apple végre megoldja, hogy már mappát sem kelljen készíteni ehhez. Ha minden igaz, akkor az iOS 10-ben lesz majd elérhető ez a funkció, amit a nyári WWDC-n mutathatnak be, és majd ősszel, az iPhone 7 megjelenésekor használhat majd mindenki.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Valószínüleg IOS 10-re már nem érdemes frissíteni sem a 6-os/6s, sem az SE telefonokat.
    Arra jutottam, hogy nem véletlen, hogy a 6s-ben és SE-ben A9 és M9 van => ezek passzolnak az IOS9-hez. A 6-ban még csak A8 és M8 volt, az IOS8-hoz optimalizálva. Az 5s-ben A7/M7 kombó gondoskodik az IOS7-ről.
    Az Iophone 7-ben nyilván már A10 és M10 gondoskodik az IOS 10-el való kompatibilitással. Ráfrissíteni egy korábbira nem biztos hogy kifizetődő? Eléggé logikusnak tűnik.
    Tévednék?

  2. @Cylon: “Eléggé logikusnak tűnik. Tévednék?”
    bármi összeesküvés-elmélet első pillantásra logikusnak tűnhet, hiszen pont ezért hihetőek sokak számára. de saját elméletet gyártani teljesen felesleges. az iOS verzió támogatásának nincs köze a processzorhoz és a mozgáskövető koprocesszorhoz.

  3. @Cylon: Igen, tévedsz!
    Még a mai napig is tökéletes az i5S-en az iOS 9, semmi baja, szóval még az iOS 11 is simán felmehet az i6-ra i6S-re meg főképp.

  4. Okés, köszi,
    Tényleg saját összeesküvés elmélet volt 😀
    Meggyőztetek!

  5. Jó lenne, ha felrissítési emlékeztetőt lehetne elrejteni.

  6. @farkas63: Igen, nekem is pörög az 5S-en az iOS 9 és nem is “lassult be” mondjuk egy 4S-hez képest. A 64 bit-es processzorok úgy tűnik sokkal időtállóbbak, mint amilyenek az előző 32 bit alapú telefonok processzorai.

  7. “Az Apple-nél vannak olyan dolgok, amikre éveket kell várni.”

    Az biztos is, de amit kiadnak aztán az megy. #fingerscrossed

  8. “Az ios10 ben egy gombnyomással…”hisz csak egy gomb van csak azzal sem törölni kell…????????????esetleg érintéssel lehet törőlni!????☺️

  9. @Dovloran: 5/5c-n sincs semmi probléma. Ez valószínűleg a memóriának köszönhető, nem a processzor architektúrának.

  10. @ef-dani: Szintén.

  11. Ez ám az innováció, elrejteni az appokat ???? de jó lesz….

  12. Jöhetne már valami hasznos frissítés is… Nem csak apró szem-kiszúrások.
    Annyi millió jó ötlet van a dobozban, miért mindig a legjelentéktelenebbeket veszik előre?

  13. @tzolesz: mert ha minden jó ötletet megcsinálnak, mi marad a következő frissítésre? Elég lenne szétnézni a Cydia áruházban a tweakek között, tele van jobbnál jobb ötletekkel, lehetőségekkel.
    Picit elkanyarodva az iOS-től: mióta várom már, hogy a remek Photos app OS X-en megbízhatóan szinkronizálja a képeket. A sokadik verzió után is hajlamos megállni, és csak üresen mutatja a képeket. Megoldás: REBOOT. Vicces. Ugyanígy a Térképek alkalmazás, megáll egyszercsak, és onnantól nem tölti be a térképet, csak a négyzetrácsos háttér van, meg egy pozíció: itt vagy te hülye, a nagy semmi közepén. Ez is tudod mióta rossz már? Hány végleges, hány beta jött ki azóta. Bejelentve Apple-nek kismilliószor, a hivatalos fórumon külön topicok foglalkoznak ezekkel a bugokkal. Konkrétan LE SE SZ*RJÁK.

  14. @Cylon: na nehogy, most jelent meg az SE, most vettem meg, és már ősszel nem lesz optimalizált OS a telefonomra. Azért ez nem kicsit lenne gyökérség. 🙂


Add a Comment