fbpx Skip to content

Már megszokhattuk, hogy minden termékbejelentést, valamint megjelenést követően az aktuális zászlóshajók a funkcionális teszteket követően hardveres szempontból is alapos vizsgálat alá kerülnek. Nagyjából egy évvel ezelőtt az iPad Pro volt terítéken, most pedig a kisebbik testvére, a 9,7 hüvelykes változatot boncolta fel az iFixit csapata.

Borítókép: Egy rozéarany színű, 9,7 hüvelykes iPad Pro belseje.

Az alkatrészek többségét a Samsung, a Bosch Sensortec, az NXP Semiconductors és más beszállítók mikroáramkörei teszik ki, plusz az akkumulátor. Szervizelhetőség szempontjából az iFixit csupán 2 pontot adott a maximális 10-ből, ami egy ponttal rosszabb, mint a 12,9-es változaté. Hogy miért, erre még visszatérünk, addig lássuk, mivel szerelték fel az új iPadet.

Processzor tekintetében nincs meglepetés: a jelenlegi legerősebb, Apple APL 1021 A9X 64 bites processzor hajtja meg a kistesót. Mellé 2GB Samsung LPDDR4 memóriát csomagoltak, ami azonban már 50%-kal kevesebb, mint a 12,9-es változat esetén, a tejesítményre azonban így sem lehet panaszunk.

Az adatok tárolására az Apple az alkatrészeket a Hynix-től szerezte be, 32GB-tól egészen 256GB-ig találunk a H23QEG8VG1ACA kódszámmal ellátott NAND flash memóriából. Wi-Fi modulból az Apple saját gyártmányú elektronikája került beépítésre, az NFC kommunikációért pedig az NXP 66V10 chip felel.

A töltő IC megegyezik az iPhone 6/6s/SE változatokban használttal, a 6 tengelyes girszokóp és gyorsulásmérő azonban már csak az SE és a kisebbik iPad Pro privilégiuma.

Az akkumulátor minimálisan kevesebb töltést tud tárolni, mint az iPad Air 2, azonban ez az üzemidőben egyáltalán nem mutatkozik, köszönhetően az alacsony fogyasztású alkatrészeknek és a hatékony energiafelhasználásnak.

Kép: Az iFixit fotója, bal oldalt az iPad készülékháza az akkumulátorral, középen az alaplap, jobb oldalt pedig a kijelzőmodul.

Az iFixit meglehetősen nehezen javíthatónak titulálta az Apple legújabb tabletjét, talán nem is véletlenül. A mérnöki csapat rengeteg ragasztót használt a megalkotáskor, ami nehézkessé és időigényessé teszi a szétszerelést és javítást. Nehezebben távolítható el az akkumulátor, a kijelző panel és az előlap pedig egy elemet alkot, ami gyakorlatilag drágábbá teszi a kijelzősérülések javítását a komplett panel+előlap csere miatt.

Az alapvető hardveres változások mellett az Apple több ráncfelvarrást is végzett a nagyobb iPad Pro-hoz képest, ezek közül leginkább az elő- és hátlapi kamerát érdemes megemlíteni, ami nem csak 4K és Live Photo kompatibilis, ki is lóg a készülékházból, sokak “nagy örömére”.

Az Apple ettől függetlenül ismét jó munkát végzett, a frissített hardver és a valamivel csekélyebb méret több vásárlót csalogathat majd be az egyébként szűkös iPad Pro tulajdonosok körébe.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Nekem tetszik! Az Air 2 is nagyon jó, de 9,7″ Pro idő álló lesz!


Add a Comment