fbpx Skip to content

Az új iPhone-ok megjelenése után mindig előkerül kérdésként, hogy a külföldön vásárolt készülék működik-e itthon. Szerencsére mindkét iPhone SE típus lefedi jóformán az összes létező frekvenciát, ami csak használatban van Magyarországon, az egyetlen lényegi különbség az itthon, egyes esetekben használt 7-es LTE-sáv támogatásában van. Így aki bármely külföldi országból szeretné beszerezni az új készülékét, az végül is gond nélkül megteheti.

Kép: iPhone SE – Kicsit nagyon tud. (Forrás: Apple.hu)

Az Apple 2016. március 21-én mutatta be az iPhone SE-t. Persze itt is sokakban felmerült a külföldi beszerzés lehetősége, és ismét elsősorban az LTE működőképessége a kérdés. Lássuk, mi a helyzet az új készülék esetén.

Támogatott frekvenciák

Először nézzük meg, milyen frekvenciákat támogatnak az iPhone SE modellek, amihez fontos tudni, hogy Magyarországon mit használnak a szolgáltatók. Ez általában a 900/1800/2100 MHz a GSM/EDGE valamint a 3G kapcsán, és szintén az 1800 MHz az LTE-hez, ami a 3-as sáv, illetve a legutóbbi frekvenciatender óta a 800 (20-as sáv) és 2600 (7-es sáv) MHz-en is elérhető adott esetben. Itthon mindhárom szolgáltató hálózatán működik az LTE – de ennek elérhetősége függhet a díjcsomagunktól és a SIM-kártyánktól is.

Az Apple oldalán a technikai részletek alatt látható, hogy az egyes iPhone SE típusok melyik frekvenciákat használják:

Kép: Az iPhone SE modellek által támogatott hálózatok felsorolása.

(Forrás: apple.com)

És az LTE?

Kép: Az LTE logója.

Az európai és így a magyarországi piacon is az A1723-as modell van forgalomban, és a nem hazai beszerzés esetén az Apple is ezt a modellt ajánlja.

A fő különbség a két modell között a következő sávok támogatása:

  • Csak az A1662-ben elérhető: LTE 13, 29
  • Csak az A1723-ban elérhető: LTE 7, 28; TD-LTE 38, 39, 40, 41; TD-SCDMA 1900 (F), 2000 (A)

A különbség tehát annyi, hogy csak az A1723-as modell támogatja azt a 7-es sávot, amely adott esetben már használatban lehet itthon. A 7-es sávot hazánkban mindhárom szolgáltató használja, de annak elérhetősége területenként és szolgáltatónként is eltérő.

  • A Telekom esetén az ország nagy részén az 1800MHz van használatban (3-as sáv), míg a 2600MHz (7-es sáv) elsősorban a határ menti településeken fellelhető.
  • Telenor hálózatán területenként eltérő, hogy milyen MHz-et használnak, de erről nem tudtak bővebb felvilágosítást adni.
  • Vodafone alapértelmezetten 800MHz-en (20-as sáv) szolgáltatja a 4G-t, de néhány belvárosi zónában, és például a 4-es metróban vagy egyes nagyobb rendezvények helyszínein a 2600MHz (7-es sáv) van használatban.

Konklúzió

Az új készülékek esetén tehát szerencsére nem kell már külön odafigyelni a modellszámokra, mert a gyári függetlenként megvásárolható készülékek működni fognak itthon is, de ha az LTE is szempont, és a tartózkodási helyünk esetén a szolgáltatónk a 2600MHz-et használja az LTE-hez, és emiatt teljesen biztosra akarunk menni, akkor mindenképp érdemes az A1723-as modellt választani.

Azt se felejtsük el, hogy például az amerikai Online Store-ból csak amerikai címre fogják nekünk kiszállítani a terméket, Magyarországra tehát nem. Ezzel kapcsolatban mondjuk egy kinti ismerős segítsége lehet szükséges, aki elhozza vagy elpostázza azt nekünk (és adott esetben még egyéb költségek is felmerülhetnek vám, ÁFA formájában).

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Ez komolyan felmerült valakiben kérdésként? Már az ázsiából érkező Nokia-nál sem voltak ilyen gondok.

  2. @Mumus: de ugye el is olvastad a cikket? mert akkor láthatod, hogy mik a különbségek, mert vannak.

  3. Működik-e itthon? Ezt nem értettem miért kérdezik 🙂 A különbségeket olvastam, nem befolyásolják! Persze jó, hogy megírtátok, sokaknak segít, csak fura volt:)

  4. @Jadeye
    Köszi a cikket szerintem nagyon hasznos. Abban esetleg kérhetnék segítséget, hogy mi a helyzet a garanciával? Pl.: ha az USA-ban vásárolod meg a vasat? Mintha valahol már olvastam volna erről ezen az oldalon csak nem tudom mikor és merre 🙂

  5. Ha USA-ból rendelek, akkor hol lehet kiválasztani, hogy melyik modelt kérem? Mert a 1723-as kellene. A haza küldés nem gond.

  6. Sziasztok,
    Tesóm az elkövetkezendő kb másfél évet kint tölti Amerikában, van kint egy T-mobile feltöltős száma, sikerült rábeszélni váltson már telefont mert valami 1000 éves Nokiát használ.
    Az lenne a kérdésem, ha vesz a kinti T-mobile -tól egy SE-t azt majd tudja itthon használni az itthoni 30-as számával? Azaz független a kinti T-mobile készülék?
    Előre is köszi a választ.

  7. @noxi72: ha a kinti T-től veszi, az elvileg T-függő, viszont függetleníttethető hivatalosan, díjmentesen. ha meg a teljes árat fizeti érte amúgy is, akkor veheti rögtön az Apple-től eleve függetlenként, és akkor ez nem merül fel kérdésként.

    még ezeket érdemes tudni: https://support.t-mobile.com/docs/DOC-1588


Add a Comment