fbpx Skip to content

Az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma, a Department of Justice ejtette az Apple elleni ügyet.

apple-vs-fbi-encryption-case-timeline

Majdnem másfél hónapnyi bírósági huzavona, kongresszusi meghallgatások és a sajtóban zajló küzdelem után kiderült, hogy a napokban történt néhány olyan esemény, amelyeknek hála a DoJ és az alá tartozó szövetségi nyomozóiroda mégsem igényli az Apple segítségét a San Bernardino-i gyilkos, Syed Rizwan Farook iPhone-jának feltöréséhez.

A döntés nem érkezett meglepetésként. A hétvégén, a Sheri Pym bíró általi meghallgatás előtt ugyanis az FBI-t megkereste egy “harmadik fél”, aki egy alternatív módot javasolt az iPhone-ba való bejutásra. Az FBI ekkor április 5-ig kapott időt, hogy ezt a módszert közelebbről megvizsgálja, és arról jelentést tegyen a bíróságnak. Ez a jelentés március 28-án elkészült, az ügyet pedig ekkor le is zárták.

A DoJ indítványában kifejtette:

A kormány sikeresen kinyerte az adatokat Farook iPhone-jából, így a továbbiakban nincs szüksége az Apple, Inc. segítségére […]

Az Apple a múlt heti események kapcsán azt nyilatkozta, hogy amennyiben az ügy tovább folytatódik, úgy ki fogja deríteni, hogy ki az a megbízott “harmadik személy”, aki bejutott a kérdéses készülékbe, és hogyan kivitelezte ezt. Az ügy lezárása miatt viszont az almás cégnek erre már nincs lehetősége. A Guardian szerint a kormány titkosította a betöréshez használt biztonsági rést (vagy réseket).

Az ismert iOS-hacker, Jonathan Ździarski szerint lehetséges, hogy a NAND mirroring technikáját használták fel a telefonba való bejutáshoz. Blogjában más lehetséges metódusokat is megemlített. Ez persze mind csak találgatás – habár egy kiváló szakember találgatása. Konkrét, megbízható információk nincsenek arról, hogy valójában hogyan jutottak hozzá a szövetségiek az adatokhoz.

Az Engadgeten megjelent cikk leközlése után az Apple nyilatkozatot küldött a médiumnak. Ebben többek között kitértek arra is, hogy az Apple mindig is segítette az állami szervek nyomozómunkáját, és ezt a jövőben is meg fogja tenni, ám a “hátsó ajtók” beépítését, a titkosítás gyengítését továbbra is ellenzik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Kivancsi lennek ki is az a titokzatos 3. fel

  2. @zsoxxa1: Senki. Kamu. Az Apple segített, megegyeztek a háttérben. De a világnak mégsem mondhatták, hogy “feltörtük a saját készülékünket”. Ha egyáltalán fel kellett törni, és nem feltörés nélkül tudtak adatot kinyerni. De ezt sem hozhatják nyilvánosságra.

  3. Szerenyen meg kell jegyeznem en voltam az. Bocsi sracok

  4. “…ám a “hátsó ajtók” beépítését, a titkosítás gyengítését továbbra is ellenzik.”

    Innentől kezdve tökmindegy. Ha egyszer fel tudták tőrni az ios-t akkor többször is felfogják. A módszert továbbfejlesztik… pár hónap múlva meg publikus lesz. (Kiszivárog). Nem kell ide alufólia sapka…ez van. 😀

  5. Pergabb: semmi para csak en szifonomat hagyd legyszi tele van pucer kepekkel :(((

  6. Kamu. Apple is kiadhatta, de ez az egész műsor, hogy szerepelhessen az epöl, másrészt, hogy azt hihessük feltörhetetlen eszközünk van. Sok birka bedől neki és örül, mintha olyan titkokat őrizne magánszemélyként, amiket óvni kell. 🙂 Nem kell foglalkozni vele, kenyeret és cirkuszt a népnek

  7. @Kovács Péter, @Mumus: egészen izgalmas olyan világban élni, ahol minden bokorban összeesküvők lapulnak. mint egy romantikus kémregény. minden nap valami új.

  8. Neked is van véleményed, nekünk is 🙂

    Sosem derül ki melyik a helyes, de mindenki szerint a sajátja! 🙂 Ez így a jó

  9. Remelem jól bepereli az Apple az FBI-t. Meg azt az arab harmadik felet is aki feltörte az IOS-t.

  10. Amúgy meg a jövőben ilyen gondok nem lesznek mert most nem tartozik bele a személyiségi adatok közé az ujjlenyomat, csak a PIN kódok és számsorok és egyébb adat sorok. Egy letartóztatás alatt simán meg kérhetnek, hogy tedd csak oda az ujjad. Ennyi. Öt év múlva el se hiszik majd hogy régen ilyen problémák voltak. Aki csak ujjlenyomattal véd eszközt az sok jóra ne számítson ha helyzet lesz.

  11. @AppleFan: Egyrészt attól, hogy fel tudták “tőrni”, attól még nem biztos, hogy a jövőben is “felfogják”. (Bár szerintem az iOS-t már többször is felfogták. Az iOS-en dolgozó mérnökök és az azt célzó pl. jailbreakerek is elég jól felfogják az iOS-t. Na mindegy, a kulturált, értelmes írásmód egy más kérdés.)

    Olvasd csak el Ździarski releváns írásait. Nem kell messzire menni, ott vannak a cikkben linkelve. Egyrészt nem biztos, hogy a telefont “feltörték” (csak annyi derül ki, hogy _be_törtek, tehát az adatokat nyerték ki – ám lehet, hogy csak azért, mert a szóban forgó terroristának a születési éve volt a jelkódja, és egy kis social engineering elég volt.)

    Egyébként meg a bejutás akkor sem egyszerű, ha lehetséges – miért ne próbálja meg az Apple tehát ettől függetlenül megnehezíteni a kíváncsiskodók életét? Csak azért, mert adott esetben lehetett egy hosszú és fájdalmas NAND-mirroringot csinálni (például), nem jelenti azt, hogy akkor most Jóskapista ezt pikkpakk meg tudja oldani, és teljesen fölösleges mindenkinek jelkódot és Touch ID-t használnia, az Apple-nek meg fölösleges erős titkosítást az iOS-be és a hardverbe építenie.

  12. Azért nagy parasztság tőled, egy félreírt szó miatt “fel fogják törni” cseszekedni.

    “Na mindegy, a kulturált, értelmes írásmód egy más kérdés.)”

    Ezek a beszólások mire jók? Kell neked rögtön személyeskedni. Kinek képzeled magad? Kezdjem én is? Inkább nem, mert belém szorult annyi tisztelet, hogy meghallgatom a másik véleményét, még akkor is ha egy szót véletlen egybe írt, mert közben teljesen mást csinált. Szégyelld magad mélységesen.

    Mr kultúra, értelem…Carbonic acid.

  13. “Egyrészt nem biztos, hogy a telefont “feltörték” (csak annyi derül ki, hogy _be_törtek, tehát az adatokat nyerték ki – ám lehet, hogy csak azért, mert a szóban forgó terroristának a születési éve volt a jelkódja, és egy kis social engineering elég volt.)”

    Ügyes vagy. Jó éjszakát.

    http://index.hu/tech/2016/03/31/meg_egy_iphone-t_feltor_az_fbi/

  14. @AppleFan: remélem, azért nem hiszel el mindent az indexnek. (nem azt mondom, hogy nem igaz, amit írnak, de azért ez most nem úgy néz ki, hogy akkor Mulder ügynök kattint kettőt.)

  15. @AppleFan: “egy félreírt szó miatt” – sajnos nem egy elírás miatt, hanem azért, mert a rendszeres igénytelenség szúrja a szemem. (Milyen ironikus, hogy akik saját anyanyelvükben való alapvető műveletlenségről adnak bizonyságot, pont azoknak áll feljebb… még szakmai téren is.) És nem, emiatt nem fogom magam szégyellni.

  16. Rendszeres igénytelenség? Hányszor volt az hogy egy cikket többször is javítani kellett? Inkább ne írtál volna semmit.

  17. @AppleFan: én is láttam. és ettől akkor most mi lesz? Mulder ügynök kattint kettőt, és belemászik a telefonodba? nem. (meg ugye fentebb olvashattad, hogy egyesek szerint ez az egész eleve csak egy színjáték nekünk, felhasználóknak, hogy azt higgyük, hogy mennyire biztonságban vannak az adataink, miközben pedig épp ezzel csalnak minket lépre!)

    meg most nem azért, de ha már Apple-ös vonatkozású hírről van szó, akkor én inkább tájékozódnék egy tematikus oldalról (ha már külföldi oldalt linkelgetünk, akkor például 9to5mac), mint valami általános híroldalról, ahol polihisztorok gyártják a híreket.

  18. @AppleFan: igen. és akkor most mi van? semmi.

  19. @AppleFan: Hányszor is? Elég kevésszer. A szifon cikkeit közzététel előtt mindig lektoráljuk, átnézzük helyesírási, nyelvhelyességi és általános igényességi szempontokból, valamint a szakmai pontosság kedvéért is. Az pedig, hogy egy több ezer karakteres cikkben van egy-két elírás, amit javítunk, nem ugyanaz, mint amikor valakinek a két-három mondatos hozzászólásaiban vannak rendszeres, szisztematikus, súlyos helyesírási hibák.

    De inkább ne írtál volna semmit.

  20. Semmi sincs.Alapból nem is neked írtam. De mindegy.

  21. Olvass vissza a kommentekbe. Még Jadeye is magyarázkodott a hibák miatt. Egyszer sem szóltam be miattuk. Mit néztek át a helyesíráson amikor automatikusan javítja a gép? Írhatsz így több ezer karaktert is hiba nélkül. Na szevasztok.

  22. @AppleFan: én nem magyarázkodtam. de remélem, azért az megvan, hogy az OS X-ben alapból nincs magyar helyesírás-ellenőrzés és automatikus javítás. ráadásul attól, hogy egy helyesírás-ellenőrző kijavítja, még gond nélkül lehet benne hiba, jusson csak eszedbe a mostanság egyre divatosabb hiba, az “ugyan ilyen”, “ugyan olyan”, “ugyan ez”, “ugyan az”, stb., ami a helyesírás-ellenőrző szerint tökéletesen helyes – no persze szegény nem jön rá, hogy az valójában minden esetben az egybeírt változat (“ugyanilyen”) lenne a mondat értelme alapján.


Add a Comment