fbpx Skip to content

Folyamatos változások vehetőek észre az Instagram életében, nem rég óta már nem csak 1:1-es képarányú tartalmakat tölthetünk fel, több felhasználói fiókot is kezelhetünk kijelentkezés nélkül, de hamarosan a hírfolyamban található képek sorrendje is meg fog változni.

instagram-tobbfiok-cover

Eddig ugyebár az alkalmazás megnyitásakor a legfrissebb kép fogadta a felhasználót, majd lefelé görgetve lehetett haladni a régebbi képek felé. Aki sok – vagy inkább túl sok – embert követ, annak már nincs ideje, lehetősége, hogy visszapörgessen addig, míg már olyan képek lesznek, amiket már látott. Ezen segített a korábban bevezetett értesítő funkció, melynek segítségével a számunkra fontos emberek feltöltéseiről értesülhetünk.

Lassan egy éve én csak úgy használom az Instagramot, hogy mikor feltöltöm a képet vagy valami értesítést kapok, egy picit belepörgetek a képekbe, de nem tekerem át nap, mint nap az összes képet. Sajnos túl sok embert követtem be és így már kicsit telített lett a feed, de a felhasználók szelektálása se pár perc.

Pár éve a Facebook felvásárolta az Instagramot és most itt is hasonló algoritmusok fejlesztésén dolgoznak, mint a közösségi háló hírfolyama esetén. A rendszer dönti el a korábbi viselkedésünk, érdeklődéseink és sok egyéb tényező alapján, hogy milyen bejegyzések jelenjenek meg először. Az Instagramon is hasonló változás lesz, hiszen a statisztikák szerint a felhasználók a feedjük 70%-áról lemaradnak, holott bőven lenne számukra érdemes kép vagy videó. Nyilvánvalóan előre fognak kerülni azoknak a felhasználóknak a bejegyzései, akiknek sűrűn lájkoljuk a képeit vagy épp egyéb más interakciókba kerülünk velük. Két példát hoz erre fel az Instagram: kedvenc zenészed az éjjeli koncertjéről feltesz egy videót, amit simán nem fogsz látni, ha csak délelőtt nézel rá az appra; legjobb barátod feltesz egy képet az új kutyusáról. Mindkettő a hírfolyam elején fog megjelenni, teljesen függetlenül attól, hogy hány embert követsz és hány bejegyzést kellene áttekerned, hogy ezeket lásd, hiszen ez a két felhasználó számodra fontos.

A változás nem egyből fog mindenkinél bekövetkezni, hiszen először csak a felhasználók alig pár százalékánál fognak a képek más sorrendben megjelenni. A felhasználól véleméye is fontos az Instagram számára, így próbálják majd olyanra csinálni, ami nekünk, felhasználóknak is tetszeni fog. Arról nincs információ, hogy ez egy opcionális vagy kötelező funkció lesz.

Én ennek az újításnak örülni fogok (már ha jól fog működni), hiszen így újra lesz értelme annak, hogy néha átpörgessem kicsit a hírfolyamot. Biztos vagyok abban, hogy a felhasználók többségének ez az újítás nem fog tetszeni, mert pont ettől volt jó az Instagram, ahogyan a Twitter is is, hogy nem egy kód dönti el, hogy számunkra mi a fontos és mi jelenjen meg.

Neked mi a véleményed?

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Én kb 200 embert követek, de mivel ők mind érdekelnek, nem szívesen maradnék le posztjukról, aki nem fontos azt egyszerűen nem követem. Esténként annyi időt rászánok, hogy megnézzem őket, ha nem lenne minek használjam az egészet… en így használom, én nem örülök a változásnak. Remélem kikapcsolható lesz.

  2. En mar azt is sajnaltam, amikor megszuntettek az 1:1 aranyu kepek feltoltesenek lehetoseget.

  3. Tiszta Facebook lesz 🙁


Add a Comment