BLACK – egy remek fekete-fehér képszerkesztő

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fényképkészítő és -szerkesztő alkalmazásokból Dunát lehetne rekeszteni, annyi van már belőlük az App Store-ban. Személy szerint annak vagyok a híve, hogy ha találtunk egy jó, nagy tudású alkalmazást, mint például az Enlight, akkor az le tudja cserélni az összes többi fotós appot.

black-cover

Persze van rengeteg remek fotós alkalmazás, ami csak egy-egy feladatra jó, de arra tökéletes. Ilyen például a fekete-fehér képszerkesztő, a BLACK is.

A BLACK egy nagyon egyszerű, de hasznos alkalmazás, aminek segítségével gyorsan tudjuk gyönyörű fekete-fehér (valójában szürkeárnyalatos) képpé változtatni a képeinket. Nem vagyok fotós, de szerintem jó fekete-fehér képet készíteni nehezebb, mint színeset, hiszen teljesen más módon, színek nélkül, csak árnyalatokkal kell ugyanazt a látványt megjelenítened.

A BLACK-ben 10 filter közül választhatunk, melyek mindegyike egy-egy valódi filmtekercs alapján készült, így olyan hatást érhetünk el, mintha ilyen filmre fotóztunk volna alapból. Piros pont jár a fejlesztőknek azért, hogy olyan filtereket is betettek az alkalmazásukba, amelyek azt imitálják, hogy milyen lenne a kép, ha olyan filmre fotóznánk, aminek már lejárt a szavatossága, így nem tudja azokat az értékeket produkálni, melyeket a gyártó alapból garantál. Amennyiben van még otthon lejárt filmed, érdemes lehet vele kísérletezni, mert érdekes hatást érhetsz el velük anélkül, hogy bármilyen programmal meg kellene szerkesztened ezért a képet.

black1 black3

Kodak, Fuji, Agfa, Tura, Lomography, Shanghai, Ilford, Paterson, Fujifilm és Orwo filmek közül választhatunk. A filterek közt egyszerű lapozó mozdulattal tudunk válogatni, így könnyen el tudjuk dönteni, melyik felel meg leginkább az adott képnek.

A tíz filteren túl lehetőségünk van a manuális szerkesztésre is, amihez egy 1 eurós alkalmazáson belüli vásárlással jutunk a Fade, Vignette és Curves opciókhoz. Ezeknek a segítségével eléggé szabad kezet kapunk a képek szerkesztésére. Külön pozitívum volt számomra, hogy a Vignette effekt formáját szabadon szabályozhatjuk, így nem csak egyszerűen a sarkoknál fog megjelenni a hatása, hanem ahogyan mi szeretnénk. Ezeket az opcionális szerkesztési lehetőségeket még vásárlás előtt kipróbálhatjuk és láthatjuk, hogy megéri-e számunkra a jelképes 1 eurós árat. Bármilyen egyéb korrekcióhoz más alkalmazásokhoz kell nyúlnunk, így például a méretre vágás se része az appnak.

black4black5

Aki szeret fekete-fehér fotókkal dolgozni, annak szerintem mindenképp érdemes adni egy próbát a BLACK-nek, ami ráadásul ingyenesen tölhető le az App Store-ból.

BLACK - B&W Film Emulator
  • BLACK - B&W Film Emulator
  • Méret: 1.53 MB | Verzió: 1.3.0
  • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!