fbpx Skip to content

Fényképkészítő és -szerkesztő alkalmazásokból Dunát lehetne rekeszteni, annyi van már belőlük az App Store-ban. Személy szerint annak vagyok a híve, hogy ha találtunk egy jó, nagy tudású alkalmazást, mint például az Enlight, akkor az le tudja cserélni az összes többi fotós appot.

black-cover

Persze van rengeteg remek fotós alkalmazás, ami csak egy-egy feladatra jó, de arra tökéletes. Ilyen például a fekete-fehér képszerkesztő, a BLACK is.

A BLACK egy nagyon egyszerű, de hasznos alkalmazás, aminek segítségével gyorsan tudjuk gyönyörű fekete-fehér (valójában szürkeárnyalatos) képpé változtatni a képeinket. Nem vagyok fotós, de szerintem jó fekete-fehér képet készíteni nehezebb, mint színeset, hiszen teljesen más módon, színek nélkül, csak árnyalatokkal kell ugyanazt a látványt megjelenítened.

A BLACK-ben 10 filter közül választhatunk, melyek mindegyike egy-egy valódi filmtekercs alapján készült, így olyan hatást érhetünk el, mintha ilyen filmre fotóztunk volna alapból. Piros pont jár a fejlesztőknek azért, hogy olyan filtereket is betettek az alkalmazásukba, amelyek azt imitálják, hogy milyen lenne a kép, ha olyan filmre fotóznánk, aminek már lejárt a szavatossága, így nem tudja azokat az értékeket produkálni, melyeket a gyártó alapból garantál. Amennyiben van még otthon lejárt filmed, érdemes lehet vele kísérletezni, mert érdekes hatást érhetsz el velük anélkül, hogy bármilyen programmal meg kellene szerkesztened ezért a képet.

black1 black3

Kodak, Fuji, Agfa, Tura, Lomography, Shanghai, Ilford, Paterson, Fujifilm és Orwo filmek közül választhatunk. A filterek közt egyszerű lapozó mozdulattal tudunk válogatni, így könnyen el tudjuk dönteni, melyik felel meg leginkább az adott képnek.

A tíz filteren túl lehetőségünk van a manuális szerkesztésre is, amihez egy 1 eurós alkalmazáson belüli vásárlással jutunk a Fade, Vignette és Curves opciókhoz. Ezeknek a segítségével eléggé szabad kezet kapunk a képek szerkesztésére. Külön pozitívum volt számomra, hogy a Vignette effekt formáját szabadon szabályozhatjuk, így nem csak egyszerűen a sarkoknál fog megjelenni a hatása, hanem ahogyan mi szeretnénk. Ezeket az opcionális szerkesztési lehetőségeket még vásárlás előtt kipróbálhatjuk és láthatjuk, hogy megéri-e számunkra a jelképes 1 eurós árat. Bármilyen egyéb korrekcióhoz más alkalmazásokhoz kell nyúlnunk, így például a méretre vágás se része az appnak.

black4 black5

Aki szeret fekete-fehér fotókkal dolgozni, annak szerintem mindenképp érdemes adni egy próbát a BLACK-nek, ami ráadásul ingyenesen tölhető le az App Store-ból.

[appstore id=”939009354″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Ingyenes,de ha menteni szeretnéd a képet fizess. Ez most rosszul esett 😀

  2. @Peter Stark: csak akkor kell fizetni, ha a fizetős, plusz funkciókkal ellátott képet szeretnél menteni

  3. Kétszer van a készíteni szó egymás után

  4. @Jecy: köszi, már nem. 🙂


Add a Comment