fbpx Skip to content

Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke is megszólalt az FBI kontra Apple vitában. A Washington Postban megjelent írásban kifejtette miért ellenzik a hátsó kapu nyitását, miért állnak ellen az FBI kérésének.

13.06.11-Federighi

Az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, arra törekszenek, hogy egy lépéssel mindig az olyan bűnözők előtt járjanak, akik személyes információkat akarnak megszerezni. Az elmúlt másfél évben számtalan támadás történt kereskedők, bankok, kormányzati oldalak és adatbázisok ellen, loptak el számtalan hitelkártya adatot, milliónyi ember ujjlenyomatát.

Az iPhone-ba épített titkosítás a ma létező legbiztonságosabb technológia, ami elérhető. A készüléken lévő titkosítási védelem nemcsak megakadályozza a személyes adatokhoz való illetéktelen hozzáférést, de a védelem egy olyan vonala is, amely lehetetlenné teszi bűnözőknek, hogy malware-t vagy spyware-t telepítsenek a gyanútlan emberek készülékeire és így hozzáférjenek bizalmas üzleti vagy kormányzati adatokhoz.

Ezért szomorú, hogy az FBI, az Igazságügyi Minisztérium és mások arra akarják kényszeríteni az Apple-t, hogy gyengítse ezt a védelmet. Ha létrehoznák a hátsó kaput, akkor szándékosan egy sebezhetőséget hoznának létre. Ha ez valaha elkészül – amit az FBI nem csak egyszer akarna használni –, akkor egy olyan gyengítést raknának a szoftverbe, amit hackerek, bűnözők személyes adatok megszerzésére használnának.

Federighi levonta a következtetést: a biztonság egy végtelen hosszúságú verseny, amiben vezethetsz, de véglegesen sohasem nyerhetsz. Azzal a védelemmel, mely tegnap még a legjobb volt, ma vagy holnap már nem tudod kivédeni a támadásokat. A jövő szoftveres innovációja az erős biztonság alapjaitól fog függeni. Ha lelassítunk vagy megfordulunk, akkor mindenkit veszélybe sodorhatunk.

2013-ban az Apple az iOS 7-tel bemutatta az aktiválási zárat, mely lopás esetén lehetetlenné teszi a készülék újbóli aktiválását. Ennek hatására az iPhone-lopások száma drasztikusan visszaesett, New Yorkban 25%-kal, San Franciscóban 40%-kal. Akkor a különböző hatóságok ódákat zengtek erről a biztonsági tényezőről, még felhívást is közzétettek frissítésre buzdítva.

notice-130923

Federighi szerint az FBI 2013-ba akar visszamenni, ami számukra a fenti okok miatt nem elfogadható. A cég továbbra is elkötelezett az iOS rendszer biztonságának növelése érdekében, amely így még nehezebb feladat elé állítaná a bűnüldöző szerveket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Ha megválasztják Trumpot akkor ez a probléma is megoldódik. Vissza akarja vezetni a kínvallatást. Nem kell nyomozgatni többet. A rendőrség házon nélkül megold mindent.


Add a Comment