fbpx Skip to content

Több hírben is említettük már, hogy a következő generációs iPhone dupla kamerával érkezhet. Az azonban a mai napig nem tisztázott, hogy mindez milyen extra képeségekkel vértezheti fel a készüléket. Egyesek szerint a képminőség javítására szolgálhat, míg mások úgy gondolják, hogy a két kamera külön-külön is használható lesz egyidőben, ugyanazon alkalmazáson belül.

dual-camera-interface-800x540

A most nyilvánosságra hozott Apple szabadalom mindkét lehetőséget megerősíti: a két kamera valóban képes lesz egyidejű működésre, ezen felül pedig az elkészített képek (vagy videók) minősége is javulhat bizonyos mértékben.

A szabadalom egy olyan dupla-lencsés megoldást ír le, ami két különálló lencséből áll. Az egyik egy szabványos, széles-látószögű lencse – ami a legtöbb iPhone-ban ma megtalálható –, ami közeli képek és videók rögzítését teszi lehetővé, valamint egy másodlagos teleobjektív.

Mindkét lencsét használhatjuk párhuzamosan, az elkészített alkotások pedig az Apple saját alkalmazásával egyedi módon illeszthetők össze. A leírás szerint mindkét kép vagy videó megjeleníthető a Kamera alkalmazáson belül osztott képernyőn, azonban az egyik kép széles-látószögű, míg a másik egy közelebbi felvétel ugyanazon jelenetből.

Hogy a teljes jelenet melyik része jelenik meg felnagyítva az osztott képernyő másik felén, ezt mi magunk adhatjuk meg. Az ujjunkkal a széles-látószögű képen navigálva fog változni a felnagyított kép fókusza. A mozdulat nagyon hasonlít az exponáláshoz, azonban ilyenkor megérintéskor nem engedjük fel rögtön az ujjunkat, hanem a megfelelő irányba húzzuk.

Ez a megoldás nagyban hasonlít a közismert digitáls zoom-hoz, annyi különbséggel, hogy itt egy nagyobb fókusztávolsággal rendelkező lencsével érjük el a nagyító hatást – és készítünk egyúttal jóval élesebb képeket –, míg előbbinél szoftveresen nagyítja fel nekünk a készülék a pixeleket, az információtartalom viszont marad ugyanaz (utóbbi tehát a jól ismert “pixeles kép” jelenség).

Egy konkrét példát is szemléltet a szabadalom: képzeljünk el egy születésnapi zsúrt, ahol az osztott képernyő egyik felén az a pillanat kerül rögzítésre, mielőtt a gyertyák elfújásra kerülnek, míg a másik oldalon a gyertya elfújásának pillanatát rögzítheti a kamerázó szülő.

A vizuális típusok számára a MacRumors egy szakértője készített egy bemutató videót is a funkció működéséről. Érdemes megnézni.

Az azonban továbbra sem biztos, hogy a soron következő iPhone megkapja ezt a dupla-lencsés megoldást, csak az, hogy az Apple dolgozik ezen. Ha mások nem is, a lesifotósok biztos imádni fogják a bugyivillantós fotók készítéséhez.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Szerintem kicsi az esély , hogy az i7 megkapná, a 6s -nél nyúltak a kamerahoz , előtte évekig nem…talán a 7s , vagy csak a nyolcas széria.

  2. Szerintem meg tok mindegy mikor kapja meg, mert ez total ertelmetlen. Ugyan az a kep es kepminosegjavulas eseten lenne ertelme, bar nem nagyon fotozom mobillal, ertelmetlennek latom. Ez igy viszont csak rondit a keszuleken, 2kamera a zoom miatt…hulyeseg.

  3. En a 3d kamerazasban latnam a jovot. De oda ugy el kene tolni a ket kamerat sok centivel… Itt a sok VR headset milyen jo lenne ha egyszeru telefonnal lehetne ra gyartani anyagot. Nemis ertem apple miert van ezzel befekelve

  4. @diario: Annyira nem is a jovo , 2011 ben a HTC Evo 3D már tudott 720p ben 3d-felvenni, és a 3d-s felvételt hdmi-n keresztul kiloni tvre.

    Ez a kamera dolog engem nem gyozott meg, valakinek biztos bejon.

  5. Igen talán pont semmi értelme a két kamerának mert ez egy telefon nem fényképezőgép! De muszály valami érdekeset valami újat kitalálni csak ,hogy meg vegyék de ez nem pont az! Inkább világítania az Apple logó de az annyira egyszerű majd talán a i10 ! A dupla kamera miatt én személy szerint nem venném meg!

  6. “Hogy a teljes jelenet melyik része jelenik meg felnagyítva az osztott képernyő másik felén, ezt mi magunk adhatjuk meg.”
    Ha bármelyik része megjelenhet nagyítva az azt jelenti, hogy ugyanakkora a látószöge a másik kamerának, csak utólag nagyítottunk. Ez látszik is a videón, és teljesen értelmetlen. A művész aki a koncepciót ábrázolta ezt nem gondolta végig.
    Ezen kívül csak úgy lehetne lehetséges, ha valami pozicionálná a kis látószögű kamerát, aminek megint csak semmi értelme. Így sem fért a kamera a telefonba nemhogy úgy.

  7. Ugyan olyan matoszog eseten siman lehetne olyan mint egy panorama, mivel minimalis az elteres a ket kep kozott ezert csak az lenne a kepen amit mind a ket lencse lat es akkor valoban kihozhato lenne jobb kepminoseg, de jobban belegondolva ez kamu hir lesz, ennyire ertelmetlen lepest nem tenne az apple.

  8. Azert egy dupla kamerás készülékben sok lehetőség van. 3D képek ugye alap.. De lehetne pl olyat is, ami hasonló a live photo-hoz. Az egyik kamera az előtérre, a másik a háttérre fókuszál, es 3D touchhal lehet váltani a kettő között. Panoráma képeknél a másik kamera segíthetne a mozgások, nem kívánatos elemek kiszűrésére ha "előre lát", a hátrébb levő kamera meg rögzít. A HDR mód gyorsabb es hatékonyabb lehetne ha egy kamera túlexponál, a másik meg alulexponál. Szoftveresen az emberi szemhez hasonló képfeldolgozási algoritmussal két képből összerakva sokkal "élőbb" képeket kaphatnánk. Van ebben kreativitás bőven.

  9. Ilyen kicsi bázistávolsággal 3D képet nem lehet csinálni, mivel a két kamera képe között nem lesz semmi különbség. 3D-hez legalább szemtávolságra kell elhelyezni a két kamerát. Enélkül csak szoftveres mű-3D-t lehet csinálni, arra meg elég egy kamera.


Add a Comment