fbpx Skip to content

Ming Ching Kuo ismét egy merész jóslattal sokkolta le az Apple közösségét a napokban. A szinte mindent pontosan előre megjósoló szakember idei tippje a két kamerával felszerelt iPhone. Mivel még csak most léptünk a 2016-os évbe, így korai messzemenő következtetéseket levonni. Azonban Kuo azon szakemberek közé tartozik, akinek adhatunk a szavára, jelen esetben pedig nyomós érvekkel alá is támasztható állítása.

15711-12165-11138-3814-141118-iPhone-Dual-Camera-l-l

A két kamerás iPhone nem újdonság. Már 2014-ben is szóba került, hogy az Apple több kamerás megoldáson dolgozik, ám akkor még hiányzott a megfelelő szakmai háttér a hatékony megvalósításhoz. Azonban a Lynx 2015-ös felvásárlása utat nyithat a kétkamerás iPhone-ok irányába.

A Lynx magas felbontású képek előállítására alkalmas technológián dolgozott, amelyet javarészt apró méretű, több lencsés optikával igyekeztek megvalósítani. Az akvizíciót követően az Apple rögtön le is védetett néhány szabadalmat a témával kapcsolatban, nem véletlenül.

15691-12115-160126-Camera-l

Kuo feltételezése szerint idén az iPhone 7 Plus két verzióban jelenhet meg, az egyikbe a szabadalomban levédetetthez hasonló, ívelt, dupla lencsés megoldás kerülhet, a másik változat pedig maradna a már megszokott FaceTime (előlapi) és iSight (hátlapi) kamera leosztásban.

A kamerák egyenként 12 megapixelesek lehetnek, melyek közül az egyik optikai képstabilizálásért, másik pedig 2-3x-os optikai zoomért felel. Az optikai képstabilizátor az iPhone 6 Plus-ban már debütált, azonban az optikai zoom egy új terület az Apple számára. Továbbá az sem tisztázott, hogy a szimpla hátsó kamerával felszerelt változatban helyet kap-e az optikai zoom.

15691-12116-160126-Camera-2-l

A dupla kamera elnevezés egyébként megtévesztő lehet: bár két külön kameráról van szó, használatuk mégis a közös működésben rejlik. Egymás előnyös technikai paramétereit kihasználva az elkészített kép jóval élesebb lesz, és gyenge fényviszonyok között is jobb képek készülhetnek. Persze a hardver csak egy dolog, elengedhetetlen hozzá a megfelelő szoftveres támogatás az iOS részéről.

Mindent összegezve, érdekes lehet a két kamera gondolata és alkalmazása az újabb készülékekben, hiszen az iPhone-ok messze vezetik a legnépszerűbb képrögzítő eszközök listáját, és ez a trend valószínűleg a jövőben sem fog változni, pláne, ha az Apple valóban piacra dobja kétkamerás megoldását. Ha pedig így történik, iPhone modellekben gazdag őszre számíthatunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Hat hogy meg a Plust is ketfele bontani az mar elegge meredek szerintem…meg meg benyomnak melle egy 5SE-tvvagy valamai hasonlot… Ha ebben van valami realitas akkor szerintem max az lesz hogy a 7-ben nem lesz a 7Plusban meg igen.bar en nem ertem,hogyha valaki a kissebb kijelzot kedveli miert kell amiatt "gyengebb" telefont kapnia?!?

  2. @pete66: “bar en nem ertem,hogyha valaki a kissebb kijelzot kedveli miert kell amiatt “gyengebb” telefont kapnia?!?”
    optikai képstabilizátor jelenleg is csak a Plus modellek kamerájában van, tehát nem lenne új dolog egy ilyen húzás az Apple részéről.

  3. Elhihetitek a 6s procijat sem fogja megkapni az 5se akarmit is josol a nagy guru, nagyon nem fog bejonni neki:) sima 6 procija lesz benne. Ez a 2kamera sem lesz szerintem igy, nem latok benne semmi raciot.

  4. Jadeye igen igen tudom,de mint az a ti tesztjeitekbol is kiderul az nem akkora volumenu dolog,kb. Edzrevehetetlen,mig ez.
    Amugy en a legjobban annak orulnek ha eltunne a home gom,nem azert mert zavar hanem mert sok helyet foglal na es akkor lenne kivalo merrt az 5,5 inch.ettol fuggetlenul a 7-nem megprobalkozom egy Plusszal szerintem. Meg remelhetoleg a 16 gb is beszuntetik,mert valljuk be kicsit aljas volt a 32-et kivenni:)

  5. Anno a HTC One M8-nek hasznaltam a dual kameráját. Jó volt meg minden főleg a 3d képek készítése, és a fókuszpontok utalogos allithatosaga. Ha lennének ilyen funkciók az új iPhone ba az biztos jo lenne.

  6. Nem volt aljas. A 32GB kevés.

  7. @White64GB: Ezt a kommentet te sem gondoltad komolyan mi? és a 16gb nem kevés? jah az pont opitmális.

  8. A dupla kamerának nem a kép élessége miatt lenne értelme, hanem egyedül a 3D miatt. Az egyszerű mezei képek helyett a 6S egyik ujdonsága a Live Photo. Egy újabb mérfőldkő lenne, ha a kép 3D lenne, és ahogy a parallax hatás is egyfajta 3D érzetet kelt, így a dupla kamerával akár 3D Live fotók is készülhetnének.

  9. Mi lenne, ha egy _normálisat_ tennének bele??

  10. Nagyszeru, akkor mar ket kiallo butyok is lesz a hatuljan… 😀

  11. Ha a másik sarokba kerülne nem billegne.:) Baromság az egész….akit érdekel a fotózás, mint engem is, az vesz egy normálisabb dslr gépet, nem bohóckodik mobillal. Amennyi értelme van a mobilos fényképezésnek, arra már rég megfelelő.

  12. Hamarabb latnam a 3d lehetoseget hamar ket kamerarol beszelunk. Adna ki hozza az apple valami vr szemuveget, es nezhetnenk csodas videoinkat 3d-ben. Szerintem lenne ra igeny. Es biztosan vennek enis tekefont 900 dodoert es hozza vr-t 300 ert sajnos

  13. FM radiot raknanak mar bele vegre !

  14. Nálam egy dolog tuti, nagyot kell a 7-nek hoznia ha engem marasztalni akarnak…

    Most, hogy nincs jailbreak-em és szerintem nem is lesz egy jó darabig (b…nák meg amúgy is hogy nem lehet 8.4 vissza állni ez a 9 úgy sz.r ahogy van) egyre jobban nem tetszik a 6plus…

    Csak azt nem tudom, hogy hova menjek ezután Android számomra szar, ios ha nincs jailbreak baszhatom, windows phone meg egy vicc.

  15. @White64GB: 16 GB-al is el lehet lenni, ha nem tárolsz rajta filmet és zenét. Én bőven elvagyok vele. A 32 GB megszüntetése pedig igenis aljas húzás volt.

  16. @princesama1: Symbian, Nokia E51 / E52 🙂

  17. Csak, hogy ne csak válaszolgassak hanem a cikkre is reagáljak: most 5S-em van, meg vagyok elégedve vele. 6S-re gyúrok, 1 hónap múlva vennék, és az is csak a 3D Touch miatt lesz előrelépés. Ebben is bizonytalan vagyok, kell-e nekem 3d touch? Most meg jönnek már a hírek a 7-ről, meg az új 5-ösről ami gyorsabb lesz, mégsem palacsinta, igaz nem lesz benne 3d touch. Egyre inkább megzavarodik a vevő, hogy mit vegyen 🙁
    Nem kell ide duplakamera, meg ami pláne nem kell, az a termék szétaprózása. Ne csináljunk ebből is samsungot 🙁

  18. Optikai zoom? Egy 7mm-es eszközben?!

  19. Soha nem lesz az i5S-nél fizikai méretben nagyobb telefonom.
    Ha kihoznak egy újat ebben a méretben, rámegyek, de ha egy centivel is nagyobb lesz, akkor leszarom hogy mit tud…

  20. Szerintem csak a 3d touch miatt nem erdemes valtani. Fel eve van mar kb 6s em, de valahogy nem all ra a kezem. Nem hasznalom

  21. Ezzel annyia baj, hogy a gyújtótáv növelésével változni fog a mélységélesség is elég keményen és itt a két kamera rendszer megbukik rögtön.. Nem tudom elképzelni ezt a megoldást a gyakorlatban. Olyan kivitelezhetetlennek tűnik az egész. De meglátjuk…


Add a Comment