fbpx Skip to content

Nagyon régóta foglalkoztat a Sonos márka, a multiroom rendszer. Ezeket mostanáig nem tudtam kipróbálni, meghallgatni, de az elmúlt héten a Lejatszo.hu-nak hála sikerült, és ezúton is köszönöm nekik.

IMG_0708

A Sonos hangrendszer nem olcsó mulatság. Külföldön, főleg Amerikában rendkívül elterjedt, de hazánkban szerintem már nem mondható annak. Ettől függetlenül még mindig a legjobb multiroom rendszer a saját kategóriájában.

Mi az a multiroom?

A multiroom rendszer röviden azt jelenti, hogy ahány szobánk van, annyi hangfal, és mindezekből akár ugyanaz is szólhat. A multiroom manapság már vezeték mentes, tehát Wi-Fi alapon működik. Például berakunk egy-egy hangfalat a hálószobába, a nappaliba és a konyhába is. Ezek a saját hálózatukon összekapcsolódnak egymással, mi pedig egy alkalmazáson keresztül vezéreljük őket, és ezzel a lakásban bárhol lehetünk, ugyanazt hallgatjuk. Természetesen több ember többféle zenét is hallgathat a különböző hangfalakon, nem kell ugyanazt.

A Sonos a hangfalak mellett egy speciális rendszert is kiépített, és régebben ez a márka volt az etalon, ha ilyen szerettünk volna otthonra. Idővel a Sonos rendszerébe bekapcsolódott számtalan szolgáltatás és mára már ugye az Apple Music is támogatja ezt.

A cégnek számtalan terméke van, például a PLAY:1, PLAY:3 PLAY:5, ezek az otthoni hangfalak. Mindegyik más-más tudást képvisel és árban is különböznek természetesen. A PLAY:1 egy kicsi hangfal, ami lényegében íróasztalra való, a PLAY:3 már mondjuk egy szobát, a PLAY:5 pedig egy nappalit is kényelmesen megtölt zenével, ezt nevezik roomfillingnek. A Sonos erre épít, nem audiofil, nem High-End, hanem erős, szobát megtöltő hangzást kínálnak, amit személyre szabhatunk.

Szoftveresen meghatározhatjuk egy hangfal hangjait, kiemelhetjük a mélyet, magasat, vagy akár saját equalizer-t is beállíthatunk. Én például kiemeltem a mélyet PLAY:3 hangfalakon, miközben teszteltem. A hangfalak mellett házimozi szettet is vásárolhatunk, illetve létezik az úgynevezett Sonos CONNECT, amivel az otthoni analóg eszközeinket rakhatjuk ki a digitális multiroom rendszerünkre.

Sonos PLAY:3 és CONNECT:AMP

A fenti két terméket kaptam tesztelésre, a PLAY:3-ból pedig rögtön kettőt is. A PLAY:3 egy közepes méretű Sonos hangfal, ami önmagában két hangszórót tartalmaz, tehát “sztereó” hangfal. Ettől függetlenül a két Sonos hangfal képes sztereóként is működni, tehát a két PLAY:3 sztereóba kötése után brutálisan szólt.

Screen Shot 2016-03-01 at 21.38.49

A Sonos rendszer saját vezeték nélküli rendszert használ és nem képes csatlakozni az otthoni Wi-Fi hálózatra. Emiatt legalább egy hangfalat be kell kötnünk LAN-on keresztül. Ez nem a legszebb megoldás, de minden bizonnyal a legbiztonságosabb. A hangfalak ezután egymáshoz már vezetnék nélkül csatlakoznak.

IMG_1936 IMG_1939

A hangfalak beállítása, finomhangolása után feltérképezhetjük azt rengeteg szolgáltatást, amivel a Sonos rendszerünk összeköthető. Ilyen az Apple Music, a Spotify, a Tidal, a Deezer, de még a SoundCloud is! Ezeket csupán 1-1 kattintással hozzáadjuk a rendszerhez és már hallgathatjuk is a kedvenc zenéinket. A Sonos számtalan NAS-t is támogat, például a Synology-ról is kényelmesen berakhatjuk a már megvett zene fájljainkat.

A multiroom rendszert egyetlen kattintással állíthatjuk, hogy melyik hangfalon mi szóljon, illetve a rendszer azonnal felkínálta, hogy a két PLAY:3-at sztereóba kössem.

CONNECT:AMP

connectamp-316-c-h

A CONNECT:AMP egy nagyon érdekes eszköz. Tulajdonképpen a Sonos rendszer egyfajta erősítője. A D-osztályú erősítőre ráköthetjük az otthoni sztereó hangfalainkat, és egy mélyládát is, míg a line-in bemenetnek köszönhetően bármilyen más eszközről is hallgathatunk zenét. Én magát a CONNECT:AMP-ot kötöttem rá a routerre LAN-on keresztül, és a többi hangfalat pedig az íróasztalomon helyeztem el, vezeték nélküli csatlakozással.

A CONNECT:AMP két dolgot tud, de azt hibátlanul. A jelenlegi analóg hangfalainkat digitálissá teszi, tehát a Sonos rendszeren keresztül bármilyen szolgáltatásról hallgathatjuk a zenéinket. Illetve egy analóg lemezjátszót is beköthetünk line-in segítségével és kirakhatjuk a már meglévő Sonos rendszerünkre a hangot, például a konyhába.

Konklúzió

A Sonos rendkívül rugalmas és megbízható, de zárt rendszer. És ez a zárt rendszer talán az egy egyetlen hátránya a Sonos-nak. Én megértem, hogy anno kényelmesebb volt saját Wi-Fi hálózatot készíteni, de a mai világban már minden digitális és minden összepárosítható a másikkal a harmadik fél által készített alkalmazások miatt. A Sonos pedig szerintem leragadt a múltban és ugyan úgy tűnik, hogy most már kezd nyitni, de még mindig úgy érzem, hogy túl zárt. Legalábbis nekem. Tényleg minden szolgáltatás elérhető rá, de muszáj a Sonos alkalmazást használni, hogy bármit hallgassak és ez nagyon lehangoló.

Ettől függetlenül az elmúlt héten rengeteget hallgattam és sosem akadozott a rendszer, mindig tökéletesen működött, tehát megbízható volt. Az iOS alkalmazásuk már megfelelő felülettel rendelkezik, de például az OS X az valami katasztrófális, így inkább csak telefonról kapcsoltam be a zenét.

A Sonos tipikusan azoknak készült, akik azt szeretik, ha egy gombnyomással működik minden, és nem kell sokat állítgatni, így én is azoknak ajánlanám. A hangzással egyáltalán nem lesz probléma, egy átlagember számára több mint elegendő lesz a roomfilling élmény. 🙂 A fenti Sonos termékeket megvásárolhatjátok a Lejatszo.hu oldalon.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Valamit biztosan rosszul csinálok, de a Play:5-ömet én bizony csak wifin használom…

  2. Szerintem én is ! A Videoton hifim én csak aux kábelen látom el jellel. 🙂 és nincs semmi késés indítás leállításnál vagy hangerő módosításnál.
    Néha a régi megbizható technológia jobb mint az újabb. Szerintem egyáltalán nem kell hogy minden rendszer a hálózaton lógjon !

  3. Én a vezeték nélküli zenehallgatást úgy oldottam meg a lakásban, hogy van egy Genius HT 5.1-es hangfalszettem szétszórva, és rá van kötve egy kis vacak 500 Ft-os bluetooth-os vevő, amit egy 5V-os adapterről táplálok meg (USB), a jack kimenetét pedig a hangfal erősítőjének egyik sztereó bemenetére kötöm. Amikor bekapcsolom, bármelyik iPadről iPhone-ról tudok rá zenét streamelni. Összköltség: 32eFt. Ha több szobában is kellene zene, akkor több ilyen rendszert üzemelnék be különböző hangfalszettekből. De van egy picike bluetooth hangszóróm is, és már gondolkodom egy nagyobb beszerzésén. Némelyik ezekből is képes betölteni a szobát hanggal. 🙂
    A CONNECT:AMP leírásában a ly helyett használt j-t viszont elég rossz volt olvasni.

  4. @rgbx: megjavult. 🙂

  5. Fog ez alakulni 🙂
    Nekem a wifi routeremhez van összekötve a Bridge ami 45 euro volt és ez csonálja a saját hálózatot. Ehhez kapcsolódik a két Play 5 és a Sub. Viszont nálom tök mindegy, hogy a Sonos alkalmazas mi alatt fut, iphone/pad/pod vagy iMac, vagy Win7.
    Örülök, hogy sikerült két Play3-al kipróbálni. Igazság szerint az is elég kell, hogy legyen a Sub-al összehozva.
    Tudom persze jól szól egyedül kisszobában, párban a nagyszobában, de a lelki orgazmus akkor jön amikor a szegycsontotdban, mellkasodban érzed a nem hangos zenénél a basszust. Vannak olyan felvételek, hogy automatikusan ugrik az ember, hogy halkítsa a normál hangerejû zenét, mert fél hogy átmegy a falon a basszus :). A két hangszóróból meg szólhat különbözô mûsor és barmelyik a rendszerbe bekapcsolt telefonról, ipadrol, számitógépröl barmelyiket vezérelheted. De szólhat ugyanaz is, es szólhat ugyanaz is de sztereoba kapcsolva, ahogy irták. Söt, mostmár egy iPad segitségével szobára is lehet hangolni.

  6. @Jadeye: Ez gyors volt! 🙂

  7. Próbáljátok ki a DENON HEOS rendszerét!
    Ugyanez a koncepció, csak rugalmasabban, kicsit komolyabb hangzással…

  8. @dumber56: Tervezem, de még nem jutottam el odáig 🙂


Add a Comment