fbpx Skip to content

A napokban megjelent egy interjú a Fortune magazin jóvoltából Tim Cookkal. A riport szerzője néha meglepően provokatív, ám lényegretörő kérdésekkel próbálta kikérni az Apple vezérének véleményét mindazon hírekről, pletykákról, amelyeket az elmúlt hetekben hallhattunk, olvashattunk.

cook0315-11

Adam Lashinsky – a kérdező fél – nem félt azonnal a közepébe vágni, már az interjú elején elsütötte az elmúlt hetek egyik legérdekfeszítőbb kérdését:

Mostanában nagyon sok autós mérnököt, specialistát vettek fel, hogy pénzt nem sajnálva, egy titkos projekten dolgozzanak. Miért nem mondják ki konkrétan, hogy ‘Igen, saját autón dolgozunk’?

Tim Cook a kérdés hallatán nem jött zavarba, és a következőképpen nyilatkozott:

Sajnos erről a témáról nem beszélhetek. Általában, ha kutatásról van szó, nem szoktuk sajnálni a pénzt. Sosem lehet tudni, hogy mikor jöhet még jól az adott technológia, amit kitalálunk. Ha pedig valamibe nagyon sok pénzt teszünk bele, akkor az viszont már azt jelenti, hogy elköteleződtünk az adott irányba.

Mindebből persze semmi konkrétum nem derült ki számunkra az Apple Car létezésével kapcsolatban, de Cook nem tagadta, hogy ha már valamibe sok pénzt fektetnek be, akkor ott valami készülődik.

apple_car

Rengeteg cikk és kimutatás készült az elmúlt idúlt időszakban a lassuló tendenciát mutató iPhone eladásokról. Az elemzőket már évek óta foglalkoztatta a kérdés, hogy vajon meddig fokozható még az iPhone-ok fejlődése évről-évre, mikor fog eljönni az a bizonyos “csúcspont”, ami után nincs tovább? Sokak szerint ez az időszak mostanra, az iPhone 6 és 6s modellek megjelenésével elérkezett. Tim Cook reakciója a következő volt:

Szerencsére jó vagyok az ilyesfajta dolgok figyelmen kívül hagyásában. Inkább felteszem magamban a kérdést: mindig helyesen cselekszünk? Jó irányba tartunk? Továbbra is a legjobb termék megalkotására fókuszálunk, ami megfelelően kiszolgálja az emberek igényeit? Hiszem, hogy igen. Az emberek imádják a termékeinket, az ügyfeleink pedig elégedettek, és ez az, ami igazán motivál minket. Ezen felül biztos vagyok benne, hogy idővel minden kialakul.

 iphone-6s-plus-review-conclusion

Lashinsky szerint az Apple jelentős hullámvölgybe evickélt bele, ez pedig gátat szabhat az innovációnak. Tim Cook ezen a ponton a megszokott véleménykifejtés helyett vitába szállt a riporterrel:

Azt gondolom, hogy a hullámvölgyek a legtöbb esetben hasznosak, és az Apple történetében mindig is meghatározó szerepet töltöttek be. Egy hullámvölgy esetén más vállalatok inkább visszavonulót fújnak, de az Apple sosem tette ezt. Épp ellenkezőleg, a legnagyobb innovációk és termékek pont ezekben az időszakokban készültek el.

Az interjú során szóba került még az Apple Pay és az épülő Campus befejezésének várható ideje is. Előbbire Cook annyit felelt, hogy folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás bővítésén, és egyre dinamikusabban növekszik az elfogadóhelyek száma is. Ennek fényében a közeljövőben még több hétköznapi helyen lesz majd használható ez a fizetési mód.

apple spaceship

A Campusba való beköltözést pedig nem mostanság tervezik megejteni, Cook szerint a leginkább optimista jóslat szerint is csak 2017 első negyedévére készülnek el teljesen, és csak ezt követően fognak visszatérni a kérdésre. Addig is zajlik az ötletelés, hogy milyen névre kereszteljék el az épületkolosszust, és milyen módon állítsanak tiszteletet megálmodójának, Steve Jobs-nak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Az eladások lassulni is fognak. Sajnos minden új készülék kezdőára drágább az elődjének a kezdőáránál, ahogy én elnézem. A végtelenségig ez nem megy. Egyszerűen a termék életciklusa alatt nem viszik lefelé az árakat, hanem csak akkor amikor kijött az újabb, ami persze drágább lesz, és akkor leviszik picit az eggyel régebbi verziót. Ezzel a tendenciával nem csoda ha lassulnak az eladások. Pl. miért nem vehetek két és fél évvel később egy 6S-t annyiért, mint amikor az 5S-t vettem, amikor az volt a csúcstípus? Nehogy azt akarják bemesélni, hogy ennyivel többe került az előállítása, mert még a végén elhiszem 🙂 Borítékolom, kevesebbe kerül előállítani most egy 6S-t, mint mondjuk annak idején egy 4S-t. Ráadásul a piacot is folyamatosan bővítik, elméletileg azonos áron jóval nagyobb bevételre lehetne szert tenni. Csak az a baj velük is, mint a többivel. A sok sem elég. Több kell. Mindig, minden negyedévben. Akinek a telefonja meg elromlik 1.5 éves korában, az sose többet nem fog ilyet venni, azt a vevőt bukták. Mert a 250000 Ft-os telefonra 1 év a gari. Vicc. Ahogy az is, hogy a 200000 Ft-os iPad-re 25000 Ft az 1 éves garibővítés. Normálisak??? Mindentől függetlenül imádom az Applet, és amíg bírom anyagilag és lelkileg, Apple lesz itthon 🙂 Csak ez az állandó telhetetlenség fogja tönkre tenni az egészet, az biztos.

  2. @Kovács Péter: “Pl. miért nem vehetek két és fél évvel később egy 6S-t annyiért, mint amikor az 5S-t vettem, amikor az volt a csúcstípus? Nehogy azt akarják bemesélni, hogy ennyivel többe került az előállítása, mert még a végén elhiszem”

    Azért nem tudod megvenni, mert a dollár akkor 220 forint volt, most meg inkább 280-290. Te pedig az Applenek és az összes tech cégnek dollárban fizetsz, akkor is, ha a boltban forintot adsz oda. Dollárban számolnak, dollárban fizetik a beszállítókat. A dollár a pénz. Dollárban pedig nem drágult a készülék.

  3. Az is lehet szerintem hogy nem veszit olyan sokat 1 ev alatt az arabol hogy ugyanannyi legyen az uj modell mint az elozo
    Az 5S most 160-170 (persze 290-300 a dollar)
    Es mennyivel is jott ki?
    Kb 600-700 dollarral
    Messze ne esett az ara
    Inkabb feljebb is ment a vegen :DD

  4. @scania460: az új, 16GB-os iPhone ára minden évben 649 dollár + adó. amikor megjelent az iPhone 5s, a 16GB-os ára szintén 649 dollár volt.

  5. a dollár a bűnös… még a i4-nél kb. 200 volt a dollár anno 150-ért vettem mint legújabb modelt. szeptemberben 5s-t szintén 150-ért. de most 285 a dollár.

  6. Dollár ide vagy oda , akkor is drága…, már előre papolnak , hogy lassulni fognak az iPhone eladások .., nyilván árazva van a telítettség , bent vannak Kínában, ott is beáll az, hogy az emberek , hogy fogják cserélni a készüléket .
    Az érdekes az, hogy ezt mondja még az Apple is , viszont akkor tenni kellene valamit , szerintem kezdenek beállni a Nokia effektusba, lelassultak , " ülnek a babérokon" , pl. szerintem már az i6-nak is oledpanellel kellett volna jönnie , a kijelölőjukhöz nem nyúlnak hozzá évek óta .., úgye ez a legdrágább telefon és azért az Apple úgymond iránymutató , de nem ők eladják olyan újításokkal mint a live fotó , vagy a 3D touch, engem ezzel nem vettek le a lábamról ,/ i6s van/ ezek addig érdekesek amíg ki nem próbálod , / gyerek játék effektus / ebben a formában nem sok értelme van ,… Az aksi ideje szörnyű , hol van a gyorstöltés a vezeték-nélküli töltés…
    Sírnak az ipadek eladásain is, hát könyörgöm miért cserélnék le az emberek nagy számban a készülékeket …, pl egy oled kijelző , vagy és ami szerintem nagyon megdobná az eladásokat az a szoftver , tegyék rá os x – et… Nem azt kell nyilatkozni , hogy ők ezt nem fogják meglépni.. , aztán jöhetne az is, hogy legyen rajta ez is és az ios is, vagy legyen választható …

  7. Még azt hozzá teszem , hogy amiben tuti az Apple az a szoftver , mert a készülékek hasitanak és hát azért a külső is szép.
    Azért arra kiváncsi lennék, hogy egy androidos csúcs modell a legújabb szoftverrel , hogy megy.., nem a gyorsaságra gondolok , mert ezek már nuanszok lehetnek.., hanem pl.az is megy ilyen stabilan , nem akad, nem fagy stb…

  8. Egy jóbarátom a 3gs megjelenésekor -nekem akkor 3g-m volt és nem láttam értelmét cserélni- a 16gb-s változatot, ami akkor ugye a nagyobbik fajta volt egy bpi üzletben 160.000 Ft-ért vette meg, tudom, mert ott voltam vele, segítettem a vásárlásban, érdemes megnézni, hogy most az alap 16 gb-s 6S-t mennyiért lehet megvenni! Évről-évre egyre drágább a telefon!

  9. Nexus P6, note 4 ről tudok nyilatkozni. Stabil, nem fagy, nem akad. Probald ki.

  10. @jagBp: 3D Touchcsal nem vettek le a lábadról, de egy beégő OLED panel, az kéne…

    @totopad: Te is nézd meg nyugodtan a dollár alakulását… 180-190 forint (3GS korszaka) vs. 280-290.

  11. Ef-dani; szerintem az óra kijelzője is sokkal szebb , és eddig még nem beszéltek beégésről…, de ezt nem tudom , viszont azt igen, hogy ha egymás mellelé teszek egy iPhone és egy Samsung telefont , akkor a kijelzőben hatalmas külömbség van a Samu javára, gyönyörű szinek, a fény tartomány stb .., és ez igaz egy középkategóriás Samu kilyelzőjenél is…
    Az Apple mostanság fogja meglépni amit a többi gyártó már évek óta alkalmaz, vagyis csak jövőre vagy 2018 -bán …
    És igen nekem nem jön be a 3D touch , vagyis alig használom, a legtöbbször csak az appokat dobálom ki vele a háttérből , egyelőre ettől nem lett jobb a telefon ..
    Az van, hogy az ismerőseim is így vannak ezzel.

  12. Nekem pont a samu tulszaturalt, nem letezo szinvilaga nem tetszik. Valosaghoz semmi koze

  13. @jagBp: Az óra esetén még nem jött beégésről infó. Igaz nem is használod annyit, mint a telefonod. Galaxy S6-oknál már három hónap után jöttek a felhasználói panaszok. Ha most elmész egy T-Pontba például és megnézed a kiállított modelleket, akkor ha csak nem cserélték a megjelenés óta, akkor gyönyörűen ott lesznek sárgán a képernyőn bizonyos ikonok. Pazar technológia, a telefon pedig nincs egy éves. De kollégám S5-öse is el kezdett beégni. Igaz az már “őskövület” van akár másfél éves is.
    A színek pedig egyáltalán nem jobbak a Samsungokon. Brutálisan túl vannak szaturálva.

  14. “burn in” akkor van amoled kijelzőn(nem csak s6 on), ha sokáig egy dolgot mutat a kijelző. Amugy google barátunkkal kerestessél rá az “iphone 6 screen burn ” kifejezésre. Lesz pár csak szólok.

    Note 4 emen semmi ilyen nincs. Amugy meg off az egész téma megint. Cikkhez sok köze nincs… De ha már itt vagyunk…

    “A színek pedig egyáltalán nem jobbak a Samsungokon.”

    Okosabb lettél volna ha hallgatsz. Display mate company? Ismered? Egyik leghíresebb kijelzőket tesztelő, beállító.. Stb vállalat.
    Dr. Raymond M. Soneira
    President, DisplayMate Technologies Corporation

    http://www.displaymate.com/Color_Accuracy_ShootOut_1.htm

    “1. The Samsung Galaxy Note 4 is the winner in Absolute Color Accuracy, coming in first place in all categories for its Basic Screen Mode setting.”

    (most már az s7 a legjobb, a teszteken)

    Nézegesd meg a táblázatokat hol van az iPhone 6 absolute color accuracy – ja.
    Amugy meg mindenki azt vesz amit akar, csak nem szeretem amikor azért van valami lehurrogva mert nem apple kütyüben van. Figyeld meg ha oled(amoled) kijelzőt kap az iPhone, akkor az nem lesz baj, az tökéletes. Mindegy megyek deadpool t nézni moziba.
    Jó hétvégét mindenkinek. 🙂

  15. De milyen gyönyörű az s7 edge kijelzője , én csak bámulok és komolyan gondolkodom , hogy 4 iPhone készülék után váltsak e…, viszont még soha nem volt androidos készülekem és ezért tartok tőle .

  16. @AppleFan: Ja, hát ha a tesztelők azt mondják, akkor fasza, igaz ránézek és okádok azoktól a rikító színektől, de ha Display Mate azt mondja, akkor hülye vagyok, hisz ők letesztelik. Ezek azok akik azt is letesztelik, hogy az OLED-ek feketéje fekete, holott sötétebb a készülék, mint a kijelző…

  17. Ok 😀

  18. Oled tv: Each pixel can be shut off, for an absolute black (no other tech can do this, save CRT), meaning an actual infinite contrast ratio, not just marketing hype.

    Eltaláltad… vagyis csak majdnem. 😀 Annyira fekete mintha ki lenne kapcsolva a tv. Azokat a pixeleket lelovi amik a feketét jelenítenének meg. Tehát nem kapnak egyáltalán megvilágítást.

    Na de ez már off tényleg,töröljétek ha gondoljátok.

  19. Magam is gondolkodtam, hogy le kéne cserélni egy droidos Samsungra, mert azért nagyon durván szép kis cucc. Már az S6 edge is bejött, de ez az S7 szakít. Nekem a legtöbb haverom ilyeneket hord, S6, meg Note és az égvilágon semmi bajuk vele. Beégés nuku, minden fut, sőt rohan, nincs lassulás, és igenis ha összehasonlítod, szebb a kijelzője mint az iphonenak. Ez tény. Lehet beszélni ilyen meg olyan szaturációról, de ha ránézel, bekakkantasz a kijelzőjétől. És ez az, ami számít. Apám Huawei csodája is nagyon szép és nagyon jó, ezek mind mind felzárkóztak, és már (sajnos rég-)nem zászlóshajó az iphone.

  20. @AppleFan: De nem fekete, mert a panel nem fekete. Az a “fekete” pont olyan színű, mint a panel. Bármelyik készüléket megnézheted, hogy világosabb a “fekete”, mint a panel pereme, ami valószínűleg tényleg fekete. De például a Lumia 950-nél még a készülék is feketébb, mint az a “tiszta fekete” OLED.

    @Helioport: pont azt írtam, hogy ránézek és hányok, ez is tény akkor…

  21. Ok akkor nem fekete. 😀 Lehet írni kellene a Panasonic, Grundig, Sony, LG, Samsung…oled tv gyártóknak hogy figyeljenek már oda. 😀

  22. Mar nagyon reg semmi ujat nem hoz az iphone. Meg mindig csak az oprendszer felepitese az, ami miatt veszik, azt meg jobs almodta meg. Ezek a balfaszok csak elronditottak teljesen. Csunya kivul, az ios sem olyan szep mint volt. Hemzseg a bugoktol. Jo kis telo nem azt mondom, de hol van mar wow… Nagyon reg nincs meg. Az egyetlen jo talalmany amit ezek kitalaltak, az a lightening csati. Az tenyleg klassz, hogy nem kell szerencsetlenkedni az iranyultsaggal. Minden mas lopas, ha ugy tetszik. Mar regen nem is veszek iphone-t, megvarom mig kikopnak, es keresek valami tenyleg premium cuccost. Vizallot, vezetek nelkuli toltessel, fasza kameraval. Nem fog hianyozni az ikonok melegfelvonulas szinkavalkadja. Sajnalom, nekem ez a velemenyem.

  23. Es barmilyen fura, szerintem gagyik az iphoneok. Evekig nagy fan voltam, egy csomo iphoneom volt. Egy sem erte meg a ket eves kort hiba nelkul. Gombok kiesnek, kepernyo foltosodas, wifi hiba, egy csomo garis dolog. A gyerekek occso androidosai meg mennek, pedig nem patyolgatjak oket. Az elozo postban a kimutatas igen combos a csusztatas, hogy az iphone romlik el a legkevesebbet, a turot. Messze a legkenyesebb telo szerintem.


Add a Comment