fbpx Skip to content

Az elmúlt évek során az Apple és a divat vitathatatlanul összefonódott. Az első iPhone megjelenésekor még csupán a technológiai újdonságokon volt a fókusz, manapság viszont egyre nagyobb hangsúly kerül az Apple termékeinek divatos mivoltára. Ezt mi sem szemléltetheti jobban, mint az egyre több formában és színben pompázó iPhone kínálat, valamint az elmúlt év szenzációja, az Apple Watch.

Screen Shot 2016-02-21 at 12.02.34

Az Apple okosórája a temérdek funkcionalitás mellett elsősorban divatos kiegészítőnek szánt technikai vívmány, mely egyszerre ötvözi a modern technológiákat és a kifinomult elegenciát. A Vouge cikkírója ezen analógián elindulva töltött el egy délelőttöt Tim Cook és Jony Ive társaságában, és érvelték meg az Apple tagadhatatlan jelenlétét a mai divatszakmában.

A kiinduló helyszín mi más is lehetne, ha nem az új Apple Campus építkezésésének helyszíne, ahol Cook-ék közösen csodálkoznak rá az építkezés során felhalmozott hatalmas földpiramis mellett a lassacskán végleges testet öltő űrhajó-szerű építményre.

Nehéz megmondani, melyik nyújt szebb látványt: az épület vagy a hatalmas halom föld.

– jegyzi meg Tim Cook széles mosollyal arcán, miközben a háttérben neonsárga mellényben, a Campuson serényen dolgozó munkásokat figyelhetjük meg, ahogy életet adnak a világ első legzöldebb építményének a Szilícium-völgyben. Itt ugyanis nem vész majd kárba egy talpalattnyi föld sem: az építkezés befejeztével táptalajként fog szolgálni közel hétezer frissen ültetett fának, melyek köszönetképpen a kampuszban dolgozók szellemi munkáját fogják elősegíteni grandiózus látványukkal.

02-when-tech-meet-style-march-2016-vogue

A Norman Foster által tervezett, mintegy 260 ezer négyzetméteren elterülő remekmű madártávlatból leginkább egy futurisztikus űrhajóra emlékeztet, mely megannyi titkot hordoz magában. A Campus megépítését még maga Steve Jobs kezdeményezte 2009-ben, melyre Foster “egy sor meglehetősen vicces telefonbeszélgetés”-ként emlékszik vissza. A tervezésnél Jobs nosztalgikus gyermekkori élményeit, valamint a Pixar oakland-i kampuszát vették alapul, amit az Apple egykori vezetője még saját maga tervezett azzal a céllal, hogy “mindent és mindenkit egy fedél alá hozzon.”

Kezdettől fogva a határok legyűrése volt a célunk.

– mondta Foster, miközben elmagyarázza, hogy a gyűrű forma lényege a véletlen találkozások elősegítése a vállalati skatulyán kívül. Foster további víziójához tartozik az a közel 6.5 kilométernyi hajlított üveg, mely olyannyira tiszta és átlátszó, hogy a mögötte álló ember szinte a bőrén érezheti a természetet. Amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy az épületegyüttes energiaellátásáért a világ egyik legnagyobb napelemes rendszere felel majd.

Mindezek mellett ez az épület is éppoly műalkotás, amely tükrözi az Apple szellemiségét, mindenféle funkciót ellát majd, és szinte a saját jogán létezhet.

Foster szerint az idén befejezésre kerülő kampusz olyan, mint bármely más Apple termék: kívül-belül egyedi és tökéletes alkotás, így ahogy a többi termék esetén, a megjelenés itt is éppolyan fontos, mint a divatszakmában.

iphone-6s-colors

Ez a tökéletes formavilág, a csillogó felületek és lágy kontúrok mind-mind Jony Ive elmúlt 20 éves munkáját dicsérik. Immár a cupertinói bázison egy kávé felett beszélgetve az Apple és a divat szinergiájáról, Ive rozéarany órája felé mutatva fejti ki a divat fontosságát ebben a digitális korszakban:

Kilenc évvel ezelőtt az iPhone még nem létezett, a legszemélyesebb tárgyaink pedig túl nehezek voltak, hogy magunkkal vigyük. A technológia fejlődése révén lehetővé vált mindaz, ami cél volt kezdettől fogva: a technológia közvetlenné tétele. Oly közvetlenné, hogy akár hordhasd is.

2014 őszén egy párizsi eseményen került bemutatásra az Apple Watch a divat nagyközönsége számára, amely komoly lavinát indított el. A következő évben az Apple 40 éves történetében először került kapcsolatba egy divatházzal, és közösen megalkották a technológia és divat szimbiózisát megteremtő Apple Watch Hermès kollekciót, egy fémcsatos, rendkívül elegáns, bőr óraszíjat. Ahogy Ive fogalmazott:

Ez a termék két, temperamentumában és filozófiájában hasonló cég együttműködésének eredménye, akik eldöntötték, hogy együtt alkotnak valami nagyot.

Tom Ford divatszakember, aki egykoron száműzte a mobiltelefonokat a divatbemutatóiról, mondván, hogy az ő bemutatói alatt ne kalandozzanak el a nézők másfelé, a Hermès kollekciót meglátva beadta a derekát, és elismerte az Apple termékeit, mint divatkiegészítőket. Ennek fényében pedig más divatházakhoz hasonlóan ő is beállt a sorba, és tervezett ezüst és arany óraláncokat az Apple Watch-hoz.

hermes

Idén májusban megrendezésre kerül egy kiállítás is, melynek címe “Manus x Machina”, melynek célja lerántani a leplet a divat és a technológia kapcsolatáról. Az Apple lesz az egyik főszponzora az eseménynek, ennek megfelelően pedig Jony Ive is feltűnik majd a nyitóest gáláján, mint házigazda.

Mind az ember és gép képesek dolgokat alkotni különös odafigyeléssel, de akár nagy hanyagsággal is.

Fejti ki Ive.

Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egykoron legkifinomultabbnak számító technológia is hagyománnyá válik egyszer. Volt idő, amikor egy fém tű is sokkolónak és mélységesen újnak számított.

Márpedig mindezek nélkül a divat mai formájában nem létezne.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ma lenne 61 éves Steve Jobs.Jó lenne megemlékezni róla és egy összefoglaló cikket olvasni.:(

  2. Nézd meg a filmet ami készült Róla.

  3. már megnéztem.De illene itt is megemlékezni róla szerintem

  4. @bathorypeti: megvárjuk Tim Cook tweetjét, amiben Steve-re emlékezik, ahogyan teszi és tesszük mi is minden évben 2011 óta. 😉

  5. Mai lecke: Tanuljuk meg a napkollektor nem egyenlő a napelemmel.
    “az épületegyüttes energiaellátásáért a világ egyik legnagyobb napkollektor rendszere felel majd”
    Leegyszerűsítve, hogy mindenki meg tudja jegyezni.
    Napkollektorral meleg vizet állítasz elő.
    Napelemmel pedig elektromos áramot.

  6. @adrianszpi: köszi, javítva, a kolléga eltévesztette.

  7. Szívesen 🙂
    Szakmailag szúrta a szemem, és sajnos a sajtóban ez mindennapos.
    Viszont nektek + pont, hogy javítjátok. 🙂

  8. @adrianszpi: Köszi! 🙂


Add a Comment