fbpx Skip to content

Ugyan az Apple stratégiai okból nem hozza nyilvánosságra, mennyi Apple Watch-ot értékesített, becslések azonban rendelkezésre állnak.

15942-12506-11135-3806-watches-141118-l-l

Az egyik ilyen szerint az Apple Watch utcahosszal vezet az okosórák között és az elmúlt negyedévben először több okosórát adtak el, mint hagyományos svájcit. Nézzük a részleteket.

A bostoni székhelyű Strategy Analytics szerint 2015 utolsó negyedévében 8.1 millió okosórát adtak el, ami először haladja meg a svájci órák értékesített darabszámát, nevezetesen az alpesiek 7.9 milliós darab óráját. Az amerikai cég szerint tavaly a negyedik negyedévben 2014 hasonló időszakához képest 316%-is növekedés történt az okosórák értékesítésében. Az értékesített darabszám jelentősen nőtt Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Ázsiában. Az Apple Watch a teljes darabszám 63%-át tette ki, őt követi messze lemaradva a Samsung a maga 16%-ával. Ezek szerint tíz eladott órából 8-ért a két cég volt a felelős.

A Strategy Analytics szerint ugyanakkor hagyományos svájci órából 7.9 millió darab kelt el, ami 5%-os csökkenés az előző évi mennyiséghez képest. A svájci órák iránti globális kereslet csökkent, az olyan jelentős és népszerű szereplő, mint a Swatch is komoly erőfeszítéseket tesz a csökkenő trend megállítása érdekében.

A svájciak rendkívül lassan reagáltak az okosórák megjelenésére. Mintha a fejüket a homokba dugnák, azt remélve, hogy az okosórák megbuknak és eltűnnek a piacról. A Tag Heuer ugyan megjelent egy 1500 dolláros okosórával, azonban csak a piac 1%-át tudta megszerezni. A Connected nevű órájukkal elsősorban az a céljuk, hogy vissza fordítsák a keresletet a hagyományos órák felé. A vásárlók két év után visszaválthatnak mechanikus szerkezetű órára, újabb 1500 dollár kifizetése után… Nem hiszem, hogy annyira népszerű lesz ez a csere.

Az Apple egyébként dolgozik az okosóra második változatán, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy az mikor jelenik meg. Egyes hírek szerint már márciusban jön egy frissített verzió, míg mások szerint csak ősszel érkezik meg az Apple Watch 2. Minden esetre a piacot komoly előnnyel vezeti az óra, tehát kapkodásra semmi ok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Az óravásárlás ízlés kérdése, és persze az is kérdés kinek mit kell hogy nyújtson egy megvásárolt karóra. Akinek az kell hogy tudja olvasni az üzeneteit stb. az nyilván okos órát vesz, aki szerint pedig az óra legyen óra az tuti hagyományosat. Egy biztos: egyik cég okos órája sem tudja visszaadni az az eleganciát (számomra), mint pl. egy victorinox swiss army, vagy egy festina és még sorolhatnám.
    De ahogy írtam is: ez ízlés kérdése, az időtállóságot pedig jobb nem is firtatni.

  2. Tudom mindannyian másként gondolkodunk, de ezt az egész dolgot én egyáltalán nem értem. A svájci órák (már ha lehet egyáltalán ilyen összefoglaló jelzőt használni) nem egy ligában fociznak az okosórákkal. A legolcsóbb svájci óra 150 ezer forintnál kezdődik, de ez nagyon az alja, kvarcüveggel és kvarc hajtással. A belépő szint valahol 300 ezernél kezdődik, egy használható óra félmillió. Ez az egyik. A másik, hogy aki svájci órát vesz, az nem egyet vesz. Nekem hirtelen hat órám van itthon (és továbbiakat tervezek), ezt egyáltalán nem befolyásolná, hogy ha vennék egy okosórát is. Az ember más órát vesz fel öltönyhöz, egy buliba vagy éppen a strandra. Ha a svájciak nem képesek megoldani, hogy egy órával helyettesítsék az összeset, akkor hogyan volna rá képes egy Apple?
    Szvsz az okosóra hóbort véget fog érni és visszatérünk a klasszikusokhoz. De ha valamiért mégsem, akkor csak még jobban felértékelődik az egyedi, hagyományos kivitelű óra.

  3. Svájci óra ott kezdődik hogy Rolex. 500 ezertől a csillagos égig… Lehet eladsz 20 apple watch ot, amiknek az árából kijön egy normálisabb Rolex.

  4. Azt a részét nem értem hogy egy használgató óra félmillió. A 150e forintos nem hasznàlható? Mindig is utáltam az órákat. Legyen az olcsó vagy drága és hagyományos vagy okos. Kell a francnak,

  5. Trollári- trollári hó…. 😀

  6. Semmi pénzért nem cserélném le más órára.

  7. Ez a népbutító statisztika egy beteg elme agyából kipattant szösszenet.
    Hogy lehet egy svájci ( vagy bármely más) órával ezt a primitív szart összehasonlítani? Hihetetlen hogy néhányan ezt lajkolják

  8. Gondolom használtad már legalább egy hétig ezért ez a véleményed róla…

  9. akkor ezek szerint az Opel lenyomja a Mercedest és a Ferrari-t is? kérlek mesélj még.

  10. @AppleFan: 500 ft-ért te csak klónt veszel vagy agyonra használtat.

  11. Ha tudsz 500ft ert eredeti, de agyonra használt rolex órát akkor írj nekem az [email protected] ra aztán a tenyerünkbe köpünk akkora üzletet csapunk:D

    Viccet félretéve, gondolom elirtad, jó lehet nem 500ezer, akkor legyen egy milla.nincs rolexem sajnos…

  12. @stei: Na igen… Itt egy ékszerről beszélünk, ahol az anyaghasználatot meg a megmunkálás fizeted meg, nem a “használhatóságát”. Ugyanúgy ahogy az Apple Watchnál, csak az okosóráknál a használhatóság valójában bejön a képbe. Semmivel sem használhatóbb egy 25 milliós mechanikus óra, mint az 50 ezer forintos ,rádiójeles. Mert a funkcionalitását itt fejezi be mindkettő, innentől olyan, mint a karkötő, gyűrű vagy a nyaklánc.

  13. Semmi értelme hasonlítgatni egy "hagyományos", illetve "okos" órát! Olyan mintha a Skoda Fabiát hasonlítanánk egy Bentley-hez.Mind a kettő autó, elvisz A-ból B-be de mégsem ugyanaz! Valószínű, hogy a 30-év alatti korosztály az Apple órát tartja jobbnak, felettiek(mint én) a hagyományosat. De azt mindenképpen elismrem, hogy engem is lenyűgöz az Almás időmérő!


Add a Comment