fbpx Skip to content

Remélhetőleg nem sokan futottak bele olvasóink közül a készülék frissítésekor vagy a restore-kor jelentkező 53-as hibába, amit egyrészt a Touch ID meghibásodása vagy a szalagkábelének sérülése okoz, másrészt pedig az, ha nem az Apple hivatalos szervize nyúl bele a készülékbe, és cseréli ki vagy javítja a Touch ID-t.

01-touch-id-error-53-macosworld

Erről a hibáról már részletesen írtunk korábban, de azóta az Apple a nyomás hatására változtatott a dolgok működésén, és az iOS 9.2.1 frissített változatával lehetővé tette, hogy az 53-as hiba helyett az érintett készüléken végigfusson az iTunes-ban a restore folyamata – ugyanakkor biztonsági okokból a kicserélt Touch ID továbbra sem lesz képes az ujjlenyomat-olvasásra.

Az Apple az alábbi közleményt adta a TechCrunch számára:

Egyes vásárlók készülékei a ‘Connect to iTunes’ képernyőt mutathatják az iOS frissítési vagy visszaállítási kísérlete során az iTunes Mac-es vagy PC-s változatában. Az iTunes az 53-as hibát akkor dobja fel, ha a készülék megbukott a biztonsági vizsgálaton. Ez a vizsgálat arra szolgál, hogy a készülék Touch ID-jának működőképességét ellenőrizze azelőtt, hogy a készülék elhagyja a gyárat.

Ma az Apple egy szoftverfrissítéssel lehetővé tette, hogy az érintett vásárlók készülékei sikeresen visszaállíthatóak legyenek az iTunes Mac-es vagy PC-s változatának használatával.

Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, mindennek a célja egy gyári ellenőrzés volt, és nem kellett volna érintenie a vásárlóinkat. Azon vásárlóink, akik ebből az okból garancián túli cseréért fizettek a készülékük kapcsán, vegyék fel a kapcsolatot az AppleCare-rel a visszatérítés miatt.

Az Apple egyúttal egy támogatási dokumentumban is részletesen leírta, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha sikerült belefutni az 53-as hibába.

A 9.2.1 javított verziója csak az iTunes-ban jelenik meg, OTA frissítésként nem (mert utóbbi módszerrel frissítve egyébként az 53-as hiba sem jön elő).

Kövessük az alábbi lépéseket

  1. Győződjünk meg arról, hogy az iTunes legújabb verzióját használjuk.
  2. Kényszerítve indítsuk újra a készüléket.
  3. Próbáljuk meg ismét elvégezni a készülék visszaállítását.
  4. Ha a készülék visszaállításakor továbbra is az 53-as hiba lép fel, forduljunk az Apple-támogatáshoz. Ha a visszaállítás nem fejeződik be, és egy másik hibakód látható, olvassuk el itt a teendőket.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy töltsük le újból a 9.2.1-es IPSW-t, és futtassuk le ismét a restore-t. Ez csak az 53-as hibát fogja kiküszöbölni, de az ujjlenyomat-olvasás képességét nem fogja visszahozni, de azok számára már ez is nagy előrelépés, akiknek pár napra kényszerpihenőre került a készülékük emiatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Ennek már itt volt az ideje. Én személy szerint régóta tudok a hibáról, furcsálltam is, hogy még csak most kerekedett hír belőle a napokban. 🙂

  2. Kb két hete fedezték fel, de te már hónapok óta tudod, ugye? Hogy jöttél rá erre a hibára? Gondolom kipróbáltad az egyik felesleges 64bit es ios eszközödön.

    Ha már a hibáról van szó, ugy volt hogy javítom a múlt héten, de a kutyámat kellett vinnem klónoztatni.

  3. Dettó. Lassan fel éve tudott hiba volt. a fórumok tele voltak/vannak vele, hogy egy touchid hiba miatt szinte kukazhattad a telefonodat. Ahelyett hogy touchid nélkül tudtad volna tovább használni. Mar rég itt lett volna az ideje. Persze jobb később mint soha.

  4. Magyarul nem az iOS-ben javította az Apple, hanem szerver oldalon.

  5. Bakker, tényleg már jó ideje irkáltak róla, nem szóltam semmit. :O

    Kb mióta touch ID létezik.

  6. @kisai: új IPSW-t tölt le az iTunes. egy most is 9.2.1-et futtató készülékre is feldobja újból a 9.2.1-et, frissítésként. próbáld ki.

    @AppleFan: olvasd vissza a cikkeket, mert már akkor írtunk erről, hogy nem lehet kicserélni a Touch ID-t, amikor az Apple bejelentette az iPhone 5s-t és a Touch ID-t. az 53-as hibák viszont nem jöttek elő, csak hónapokkal később. mivel azonban nem volt elég nagy minta, nem volt egyértelmű az sem, hogy mi áll mögötte.

  7. @AppleFan:
    Mindenki ezen rugózik most hirtelen. Nem hiszem hogy tömeges/nagyon régi hiba lenne, mert amennyiben így volna, akkor harsogott volna tőle az összes média azonnal. Minden iPhone bug esetén így volt. Rögtön rácsaptak a hibára és atomjaira szedték.

  8. Szervizesként dolgozom, 2014 decemberében már találkoztam az 53-as hibaüzenettel, akkoriban jócskán ios 8 kezdete volt. Azóta fenntáll ez a probléma, viszont átlagfelhasználó nem fog tudni ilyeneket csak ahogy jön egy hír egyből felkapott lesz. Nem igaz, hogy 64 bites telefonokon jön elő mert az 5S is az, ott viszont nem létező probléma.

  9. @taky1974: ahogy fentebb írtam, a Touch ID megjelenése óta volt 53-as hiba, de a felbukkanása időben szétszórt volt, és nem minden esetben dobta az iTunes éppen ezt a hibaüzenetet, és mivel nem csak a Touch ID került cserére/javításra az érintett készülékben, így nem lehetett egyértelműen ahhoz kötni a hibát.

    @melwilya: az 5s-ben jelent meg először a Touch ID. az 5s 64 bites. 5s előtti készülékeken így nem jelentkezhet a hiba, hiszen nincs bennük Touch ID sem. az összes érintett készülék már mind 64 bites. nincsen olyan készülék, amelyik nem 64 bites lenne, és lenne benne Touch ID.

    az Apple elmondta, hogy a Touch ID-t a secure enclave miatt nem lehet csak úgy cserélgetni. az egész jellemzően akkor fordult elő, ha például a kijelző sérült, és az 5s esetén sokszor az otthoni barkácsolók egy laza mozdulattal eltéphették a Touch ID szalagkábelét a kijelző felemelésekor. 5s esetén szintén jelentkezhet ez a probléma, csak ezek szerint te még nem találkoztál érintett 5s-sel.

  10. 51-es körzet, 56-os forradalom, 53-as hiba… Mi jön még?

  11. 2016 3. Világháború

  12. Itunes szerint nincs frissebb 9.2.1… Akkor hogy van ez? 5s

  13. Segítsen már valaki! Nővéremnek szeretnék venni ajándékba egy iPhone 5öst, de találtam egy nagyon szép állapotú i5s-t aminek egyetlen problémája a fent említett ujjlenyomat olvasó működésképtelensége (egyébként a home gomb tökéletesen működik). A hiba miatt kb. annyiért tudom megvenni mint egy sima i5-öt. Úgy gondolom h jó vétel lenne, csak félek hogy az ujjlenyomatos cucc miatt belefutok ebbe a hibába! Ha megveszem soha nem csinálhatok restoret? Vagy igen, és kevés a valószínűsége hogy feldobja ezt a hibát, s ha mégis akkor ez már 100% orvosolható a fent leírtak szerint? Szóval megvegyem vagy ne vegyem? 🙂 A választ előre is köszönöm (Jadeye, elsősorban a te véleményedre vagyok kiváncsi)

  14. @pomogacs: én nem venném meg. a cikkben leírtak alapján ugyanakkor már nem futhatsz bele 53-as hibába.

  15. De hát miért nem? Nem jobb az s-es ujjlenyomat nélkül mint egy sima 5ös normál állapotban!?

  16. @pomogacs: mert gyakorlatilag ez egy hibás készülék, és én meg nem vennék ilyet. de ahogy érzed. az 53-as hiba mindenesetre nem fog érinteni.

  17. Köszi a gyors választ! Mivel 60.e. forintos keretem van úgy döntöttem megveszem. Ebből csak egy használt 5ösre futná es abban meg úgy sincs ujjlenyomat scanner és az S-es hardveresen sokkal jobb. Amúgy meg gyönyörű állapotban van. Köszi meg 1X


Add a Comment