fbpx Skip to content

Az Apple ismét egy érdekes szabadalmat védett le az Egyesült Államokban, ami röviden egy nyomásérzékeny ujjlenyomat-olvasót mutat be.

Apple-patent-force-sensing-Touch-ID-drawing-002

A nyomásérzékeny technikákat, pontosabban a 3D Touch és a Force Touch funkciókat már eddig is használhattuk az Apple termékeiben: a 3D Touch az iPhone 6s-ben debütált, a Force Touch-ot pedig a trackpadeknél, illetve az Apple Watch-nál használhatjuk. Így végeredményben egyáltalán nem lepődtünk meg most, valóban ez lehet az Apple következő lépése.

A fenti technológiákat az Apple beépítheti a Touch ID ujjlenyomat-olvasóba is, ami így nyomásérzékeny lehet, tehát akár több funkciót is kaphat a gomb. Én ezt annyira közelinek mondanám, hogy akár az iPhone 7s-ben is találkozhatunk majd ezzel, mivel a technológiák adottak, csak a mérnököknek kell úgymond összerakniuk őket.

A nyomásérzékeny Home gomb segítségével eleve több lehetőség kínálkozna a zárolás feloldásakor: egy könnyed érintés csak magát a zárolást oldaná fel, míg egy erősebb lenyomás a feloldás után rögtön elindítana egy adott appot. További lehetőség, hogy egyfajta kontrollerként is működhet, nem csak a felhasználói felületen való navigációra, de akár az értesítések kezelésekor egy-egy gyors válasz elküldéséhez adott listából kiválasztva.

Apple-patent-force-sensing-Touch-ID-drawing-001

A szabadalom leírása alapján az is kiderült, hogy ha az ujjlenyomat-olvasó nem ismer fel egy ujjlenyomatot, akkor is feloldhatná a készülékzárat – viszont ilyenkor csak korlátozottan férne hozzá a tartalmakhoz, például csak az egészségi apphoz.

Bővebben érdemes elolvasni a szabadalmat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Ha most kezdik el a mernokok osszerakni akkor abbol szeptemberre semmi nem lesz…

    Majd a kovetkezo szeriaban.

  2. Szovegertelmezes 1-es, o is azt mondta, hogy a 7S-ben talan.

    “hogy akár az iPhone 7s-ben is találkozhatunk majd ezzel”. ui.: rettento szar az oldalon kijelolni valamit, kijelolom egyik veget huznam oda ahova kell erre kijeloli az egesz oldalt wtf…

  3. Igazad van farkas koma… Figyelmetlen voltam…

  4. Marad meg egy darabig aza home gomb 😛

  5. Monjuk én el nem tudom képzelni, mi a fenét kezdenék vele, már így elég érdekes megszokni, hogy a kijelzöt lehet simogatni, hosszan tartani egy pontban, megnyomni, megnyomni és tartani, még hozzáteszik a TouchID-s force touch gombot, aaah bazz…


Add a Comment