fbpx Skip to content

Köztudott, hogy Apple termékeket előszeretettel lopnak, mivel átlagosnál drágább eszközökről beszélünk. Természetesen a lista elején az iPhone áll, utána pedig rögtön az iPad és a MacBook, mert ezeket a legkönnyebb ellopni. Az Apple évről-évre fejleszti szoftveresen és  hardveresen is az eszközeit, lopás ellen is, így érdemes picit körbejárni a témát.

HT5668_03-ios_7-find_my_iphone-lost_mode-track_location-hu

Alapjában véve nehezen fut bele az ember lopott Apple termékbe, de néha bizony előfordulhat, hogy ilyet sikerül vásárolnunk, anélkül, hogy tudtunk volna róla. Korábban írtunk már arról részletesen, hogy mire érdemes odafigyelni használt készülék vásárlásánál, de az leginkább csak az iOS-t futtató eszközökről szólt.

Azt rögtön érdemes leszögezni, hogy aki iCloud fiók nélkül használja az Apple eszközét, az ne várjon csodát, ha ellopják: utána nem sikerül megtalálni, vagy egyáltalán nem lesznek meg az adatait. Úgy is mondhatnám, hogy ők gyakorlatilag csak saját magukkal tolnak ki.

Persze mindenki saját maga dönti el, hogy mi fér még bele, hova rakja fel a személyes adatait, de az aktiválási zár rendkívül megnehezíti az ellopott termék eladását. Ha már egyszer ellopták, akkor ne könnyítsük meg a tolvajok helyzetét, jelkódzárral is védjük a készülékünket, ami ha lehet ne mondjuk 123456 legyen, bár erre már az Apple is figyelmeztet, hogy túl könnyen kitalálható…

iPhone

iphone6-stock-photo

Mit tegyünk, ha ellopták az iPhone készülékünket?

Természetesen tegyünk feljelentést a rendőrségen, és az iCloud.com-on mindenképp állítsuk be elveszettnek azt. Ennél többet sajnos nehéz tenni, mert a legtöbb tolvaj elviszi egy olyan helyre, ahol szétszedik a készüléket és alkatrésznek használják fel. Bővebben érdemes az Apple hivatalos oldalán is elolvasni az ajánlottakat.

Ezután nyilván érdemes valamelyik fórumra, oldalra feltölteni a sorozatszámot, azzal, hogy lopott készülék, ha esetleg valaki mégis venné a fáradságot és rákeresne a Google-lel, akkor kiderüljön a dolog.

Amennyiben iCloud fiókra be volt regisztrálva az iPhone, előfordul, hogy megpróbálnak minket e-mailben becsapni, erről már írtunk korábban, erre is nagyon figyeljünk oda: iCloud-LostAndFound: így lopják el az Apple ID-t az aktiválási zár feloldásához!

Hogyan ne vásároljunk lopott iPhone-t?

Mielőtt megvásároljuk a kiszemelt készüléket, kérjük el a sorozatszámát, amit a Beállítások, Általános, Infó alatt találunk meg. Ezután az iCloud.com segítségével ellenőrizzük le, hogy nincs-e valakinek az iCloud fiókja alá regisztrálva:

Screen Shot 2016-01-20 at 09.35.22

(Ha ezt látjuk, az bizony nem jó jel.)

Nyilván kérdezzük meg az eladót a készülék előéletéről, ha pedig valamilyen boltban vagyunk, akkor kérjük el az adásvételit, amivel megvásárolták a készüléket valakitől. Nyilván ezt a boltnak nem kötelessége kiadni, de ha korrektek, akkor bizony lennie kell egy ilyen adásvételinek (ha jól tudom, akkor törvény is kötelezi őket erre). Ennél többet gyakorlatilag sajnos nem tehetünk annak érdekében, hogy ne lopott iPhone-t vásároljunk, de ha nincs rajta aktiválási zár, akkor nem lesz gond.

Nyilván az aktiválási zár kikapcsolt állapota önmagában nem garancia arra, hogy a készülék nem lopott – de ahogyan fentebb már szó esett róla, ha valaki nem kapcsolja ezt be, és így kel lába a készülékének, az gyakorlatilag bárki által használható eszköz marad, hiszen restore-olható és aktiválható.

MacBook

MACBOOKPRO

Az iPhone-ok mellett a hordozható számítógépek, köztük a MacBookok is gyakori célpontok. Ezeknél is érdemes odafigyelni, hogy ne lopott terméket vásároljunk, mert ha végül kiderül, hogy nálunk van, úgy is vissza kell adnunk a jogos tulajdonosának, és ezzel nyilván a vételárat elbukjuk. Korábbi cikkünket érdemes elolvasni, ezekkel a lépésekkel nehezíthetjük meg a tolvaj dolgát: Újabb lopások: hogyan védd az iPhone, iPad és Mac eszközeidet?

Mit tegyünk, ha ellopták a MacBookunkat?

Mivel nagyértékű lopásról van szó, természetesen tegyünk feljelentést a rendőrségen, illetve hasonlóan az iPhone-hoz, valamelyik fórumra rakjuk fel a készülék sorozatszámát, illetve az elérhetőségeinket, hogy a Google segítségével rálelhessenek. Érdemes az elkövetkezendő pár hétben bújni a használt készülékekkel foglalkozó vagy apróhirdetéses oldalakat, hátha rálelünk a saját készülékünkre, azonban legyen számlánk, adásvételink, amivel bizonyíthatjuk majd, hogy a mienk.

iCloud fiók használata esetén a MacBooknál is lopott módba rakhatjuk a készüléket, így megakadályozva, hogy mások használhassák.

Hogyan ne vegyünk lopott MacBook-ot?

Amennyiben nem védték megfelelően a lopott Mac-et, szinte biztos, hogy nem fogunk rájönni, hogy az bizony lopott. Az egyik legfontosabb a sorozatszám ellenőrzése. Erre duplán is szükség van.

Screen Shot 2016-01-20 at 09.55.39

  1. Nézzük meg, hogy az alma menü, E Mac névjegye (About This Mac) alatt milyen sorozatszámot találunk, és azt írjuk be a Google-be.
  2. Ugyanezt a sorozatszámot egyeztessük a gép alján lévővel is.

Ha az egyik akár egyetlen karakterben is eltér a másiktól, vagy netalántán a gép aljáról eltávolították a sorozatszámot, éljünk a gyanúval, hogy az lopott, vagy esetleg más, olyan forrásból való, ami nem éppen legális. Az egyező sorozatszám viszont önmagában még nem garancia arra, hogy a készülék tiszta hátterű. Szoftveresen a sorozatszámot meg lehet hamisítani, azonban az aljáról leginkább csak lekaparni szokták, erre figyeljetek oda!

Sajnos a fentiektől függetlenül mindig belefuthatunk lopott készülékekbe.

És hogy mire érdemes még odafigyelni? Olvasd el korábbi cikkünket: Gyakori kérdések: mire figyeljünk használt készülék vásárlásánál?

Neked is van hasonló történeted? Írd meg hozzászólásban, hogy mi és mások is tanuljanak belőle!

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Én a keresővel megtaláltam, 8 ker korfolyosós 90 lakás valamelyikében van, gettó szívében… Be sem merek menni az udvarba, mert a kisgrófó ezerrel bomböl…

  2. ez a cím kicsit félreértelmezhető (nekem)… 😀 :O

  3. Hát ha neked nem ér a telefonod meg egy kis kutatást, akkor megérdemled hogy ne a tied legyen.
    Amúgy meg rendőrség, béna. Vagy amikor látod hogy elmegy akkor az utcán elkapod.

  4. Én dobozosan vettem egy iPhone 4S-t a magyar SIM kártyámnak. Remélem az garancia arra hogy nem lopott.

  5. Alaplapcsere…

  6. Eddig ha használt készüléket vettem, írtam adásvételit, és a vásárláskor visszaállítottam a gyári beállításokat, és a saját Apple ID-al aktiváltam újra.

  7. Azt mondjuk sosem értettem, hogy kensington lock miért nincs a mbp-n?! Illetve retinám van azon nem látok. Vagy aki ilyet vesz ne menjen WC-re? 😀


Add a Comment