fbpx Skip to content

A Square Enix a Lara Croft GO-val megint megmutatta, hogyan lehet egy ismert franchise-t sikeresen átültetni érintőképernyőre, anélkül, hogy egyszerűen csak az eredeti játékot portolnák iOS-re. A Hitman GO sikerén felbuzdulva nemrég a Tomb Raider szériát hozták el számunkra, ami teljesen lebilincselő lett, nem hiába választotta az Apple az év játékának.

lara-croft-go-cover

A Lara Croft GO és a Hitman GO alapelgondolása teljesen megegyező, ugyanis az eredeti játékok helyett egyfajta társasjáték és körökre osztott stratégiai játék egyveleget sikerült létrehozniuk. Mindkét játékban mezőről mezőre haladunk, ahol minden lépésünkre a többi bábu/szörny is lép egyet, így folyamatosan előre kell gondolkoznunk, hogy ha mi oda lépünk, akkor a többiek hova fognak. A Hitman GO-ról korábban már írtam egy hosszabb cikket, amit érdemes elolvasni, de most inkább beszéljünk Lara kalandjairól.

lara-croft-go-4

Én magam sosem voltam Tomb Raider játékos, így az eredeti PC-s játékokra nem fogok tudni reflektálni, csak azt fogom tudni leírni, amit a Lara Croft GO kiváltott belőlem.

A történet szerint megint valami ősi ereklye nyomában járunk, aminek a megszerzése persze nem éppen egyszerű, mert utunkat állja rengeteg akadály, rejtély, logikai feladvány és különböző, nem túl barátságos lény. Vannak itt varánuszok, kígyók, pókok és mindegyikből persze a tüzes változat is, ami – mint a főnix a hamvaiból – képes feltámadni, miután megöltük. Az élőlényeken túl számos élettelen dologgal is meggyűlik a bajunk, többek közt hatalmas kőgolyókra, leszakadó padlóra, halálos nyilakra, borotvaéles pengékre is figyelnünk kell.

A történet jelenleg két nagyobb kalandból áll, melyek füzetszerűen épülnek fel fejezetekre osztva, és ezeken belül találhatóak az egyes pályák. Nemrég érkezett egy frissítés, ami egy teljesen új kalandot hozott magával, így aki korábban már végigjátszotta az elsőt, annak is érdemes lesz visszatérnie a Lara Croft GO-hoz.

lara-croft-go-2

Utunkat ugyebár lépésről lépésre tudjuk csak megtenni, ami sok helyen nem is rejt semmi veszélyt, viszont az esetek túlnyomó részében minden egyes lépést jól meg kell fontolnunk, ha nem akarjuk, hogy a kincsvadászatunk túl hamar érjen véget.

Minden pályán tudjuk, hogy honnan hová kell eljutnunk, de az rajtunk áll, hogy rájövünk-e a helyes lépések sorára. Sok esetben a legegyértelműbbnek tűnű megoldás valójában csak elterelés és zsákutca. Jó példa erre az, amikor megölhetnénk a nyomunkban lihegő varánuszt, de ha ezt megtesszük, akkor az nem fog majd rálépni arra a kapcsolóra, ami kinyitja számunkra az ajtót, vagy épp, hogy őt találják el a halálos nyilak helyettünk, de ugyanez igaz néha a tereptárgyakra is. A tologatható oszlopok általában az előrejutásunkat szolgálják azzal, hogy a tetejükre állva olyan helyekre is eljuthatunk, ahova máshogyan nem, vagy épp lezárják az utat az emberhúsra éhes pókok elől, vagy épp agyonzúzzák az alájuk kerülő kígyókat. De van olyan is, hogy csak elterelés gyanánt vannak ott és szimplán csak a mélybe kell taszítani őket, mert más hasznuk nincsen.

lara-croft-go-3

Lépéseinkkel sokszor úgy tűnhet, hogy nem előre, hanem hátra haladunk, de pont ezzel tudjuk elérni azt, hogy a számunkra kedvező forgatókönyv jöjjön ki a lépésekből. Minden szörnynek megvan a maga erőssége és gyengéje, aminek ismerete elengedhetetlen a játék sikeres teljesítéséhez.

A kígyó csak egy mezőre lát előre, viszont azon belül halálra mar – viszont csak előre lát, oldalra nem, és nem tud mozogni, csak ha fáklyával kergetjük. A varánusz már két mezőről kiszagolja, hogy hol vagyunk, és addig lohol utánunk, míg vagy a karjaiba rohanunk, vagy valahogy sikerül elérnünk, hogy elveszítse a szagunkat. A pókok nem túl intelligens lények, ugyanis csak fel-alá sétálnak egy előre meghatározott útvonalon, viszont ha egy mezőnyire keresztezzük az útjukat, akkor ők sem kegyelmeznek. Mint korábban már írtam, ezeknek a lényeknek van tüzes változata is, amik a haláluk után pár lépéssel később feltámadnak, így rájuk különösképpen figyelni kell. Ezeket az lényeket pisztollyal, lándzsával, fáklyával, vagy a különböző tereptárgyak segítségével tudjuk ártalmatlanítani.

lara-croft-go-1

A logikai feladványok nélkül nem lenne egy kiemelkedő, se Tomb Raiderhez méltó játék a Lara Croft GO, de szerencsére ebből aztán itt nincsen hiány. Mindig érdemes végiggondolnunk, hogy melyik kapcsoló vagy kar mit indít be és a továbbjutásunkhoz mit milyen sorrendben kell aktiválnunk, vagy épp mi az, ami csak elterelés, csapda.

Az is nagyon fontos, hogy ha valami csak fix lépésszámmal sikerülhet, akkor a megfelelő útvonalat válasszuk, ami adott esetben nem biztos, hogy a legrövidebb. Amennyiben valami nem sikerül vagy Lara meghal, akkor sem kell megijedni, mert csak az adott pályát kell újrapróbálni, nem az egész fejezetet és nem kell számolni itt az életekkel, mert abból végtelen van.

A látványra se lehet panaszunk, igaz kicsit durva, szögletes lett minden, de ez egy tudatos döntés volt a fejlesztők részéről, amit a gyönyörű színek, fények és hangok bőven kárpótolnak. A játékot egyébként a Unity motor hajtja.

Lara kinézetét meg tudjuk változtatni, ha egy-egy fejezetben az elrejtett agyagedényekben megtaláljuk a különböző drágaköveket és relikviák kölönálló darabjait. Klasszikus Tomb Raider ruházatokat is ölthetünk főhősnőnkre, de a Square Enix csapat többi játékából ismert karakterek ruháját is felhasználhatjuk, mint például a Hitman legendás 47-es ügynökének fekete öltöny, fehér ing, piros nyakkendős összeállítását (egyes rajongók nagy bánatára viszont pucér változat nincs).

A Lara Croft GO szerencsére nincs teletömve In-App Purchase tartalmakkal, bár ez már az eredeti árából is látszik, így csak akkor kell fizetnünk, ha elakadnánk valahol és segítségre szorulnánk. Erre egyszerűbb megoldás a YouTube, mint a vásárlás, illetve a fentebb említett, más játékokból kölcsönzött ruhák kerülnek még pénzbe.

Bátran tudom tehát mindenki számára ajánlani, mert szerintem nagyon magával ragadó lett, ami ráadásul nem egy agyatlan, lineáris játék, hanem különleges atmoszférájú, egyedi játékmenetű és történetű, logikai alkotás, ami garantált szórakozást fog nyújtani. Az eredeti ára egy picit magas (5€), de most az ünnepek alatt kedvezményes áron vásárolható meg.

[appstore id=”971304016″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Azért a többi Tomb Raider IOS játék is nagyon jó!


Add a Comment