fbpx Skip to content

A héten egy meglehetősen különleges interjúval állt elő a CBS csatorna 60 Minutes című műsora, amelyben a riporter, Charlie Rose olyan helyekre is betekintést nyerhetett az Apple főhadiszállásán belül, ahol kamera még sosem járt.

apple-design-studio-60-minutes

Számomra mindig is rendkívül érdekes dolog megfigyelni, hogy hogyan is dolgoznak az Apple-nél, mivel úgy vélem, az, hogy hogyan is dolgozik valaki, sokkal többet elárul az adott személyről vagy cégről, mint az, hogy pontosan mit is csinálnak.

Gondolom, nem kell külön kiemelnem, hogy mennyire megrögzött az Apple a titoktartással kapcsolatosan és nem véletlen, hogy szinte alig van 1–2 kép vagy videó felvétel online, ami az Apple főhadiszállására enged betekintést.

appleparttwo

Maga a műsor, a címével ellentétben, egy 25 perces interjúsorozatból áll, amelyben Charlie Rose végig beszélget az Apple két legmeghatározóbb személyével, Tim Cookkal és Jony Ive-val.

screen-shot-2015-12-20-at-8-56-06-pm

Az egész egy visszaemlékezéssel indult, hogy milyen is volt Tim Cooknak Steve Jobs után átvennie a céget és hogy mekkora nyomás nehezedett rá. Az viszont kétségtelen, hogy Jobs szellemisége a mai napig határozottan érződik az egész vállalatirányításban.

fullsizerender-5

A Jony Ive-val készített interjú során a helyszín nem más volt, mint az Apple titokzatos design stúdiója, amelyről eddig legfeljebb csak olvashattunk, de képeket, főleg pedig videót egyáltalán nem lehetett találni a helyről, ahol a többi designer is dolgozik.

fullsizerender-3

Ahogyan azt már olvashattuk és egy régi képen láthattuk is, a design stúdió központját azok a hatalmas fa asztalok képezik, amelyeken letakarva már ott vannak a jövő Apple termékei. Ezek az asztalok teljes mértékben megegyeznek az Apple Store-okban található fa asztalokkal. Itt például Jony Ive bemutatta, hogy az iPhone 6 és 6 Plus méreteinek kialakítása során több mint 10 különböző méretű iPhone-t gyártottak és ebből választották ki azt a két méretet, amelyeket ma is használunk.

Az jövő Apple termékeivel kapcsolatosan Tim Cook megerősítette, hogy egy adott termék bemutatásakor jó esetben már készen van a következő generációja is annak a terméknek, ideális esetben pedig még az azt követő verziója is.

inside_iphone_0

A design után kicsit kitekintett az interjú a mérnöki kihívások felé is, amelyből kiderült, hogy jelenleg a legnagyobb kihívást az iPhone kamerája jelenti, ami több mint 200 különböző alkatrészből áll, egyetlen kép elkészítésekor pedig több mint 24 milliárd művelet megy végbe. Érdekes volt megfigyelni, ahogy a tesztelés és kalibrálás közben bemutatták, hogy hogyan is igazítják hozzá az iPhone kamera szenzorát olyan fényviszonyokhoz, mint például a naplemente vagy napfelkelte, hogy a lehető legjobb képeket készítse ezen fényviszonyok mellett is.

inside_iphone_color_calibration_0

A legmeghökkentőbb prototípus azonban nem egy iPhone vagy MacBook volt, hanem egy komplett Apple Store, amelyet egy elhagyatott raktár belsejében hoztak létre. Itt kísérleteznek hétről hétre, hogy milyen berendezéssel és belsőépítészeti megoldásokkal tudják elérni, hogy a fiatal, állandóan online embereknek is tudjon olyan extra dolgot és érdekességet nyújtani, hogy megérje nekik bejönni és körülnézni.

apple11

A Jony Ive-val és Tim Cookkal készített interjúkon kívül ki szeretnék emelni még egy beszélgetést, amely Phil Schillerrel zajlott az egyes Apple termékek pozicionálásáról. Az már nem volt kérdés, hogy a különböző Apple termékcsaládok egymás versenytársai és egymás elől szívják el a vásárlóerőt, a kérdés az, hogy hogyan áll ehhez az Apple és hogyan tudja marketing szempontból tovább növelni az eladásokat. Schiller válasza zseniális volt:

A termékcsaládok kialakításakor a következő szempontot vesszük figyelembe: az iPhone-nak olyan jónak kell lennie, hogy elfelejtsd, miért is van szükséged egy iPadre. Az iPadnek olyan használhatónak kell lennie, hogy megkérdőjelezd magadban, hogy eddig miért is használtál notebookot. Egy MacBooknak olyan jónak kell lennie, hogy felmerüljön a kérdés, miért is van szükséged egy asztali számítógépre? Minden termék versenyez egymással és pont ez a lényeg.

apple21

Az interjú végül a titkosítás témakörével is foglalkozott, illetve az Apple Campus 2 megépítéséről szólt, amelyet jelenleg több mint 35 ezer ember épít és több mint 5 milliárd dollárba fog kerülni a teljes projekt. Kétségtelenül ez lesz a legnagyobb termék, amelyet az Apple valaha épített.

Személy szerint én mindenkinek csak javasolni tudom, hogy nézze végig az interjút, mert nagyon érdekes apróságokat lehet ellesni még akkor is, ha nem értjük tökéletesen az angol nyelvet.

Például milyen MacBook az ott a háttérben? 🙂 Pontosan ilyen arckifejezéssel gondolkodtunk mi is a kollégákkal, mint Bruce  Sewell, mikor megláttuk ezt a képkockát.

macbookpro-2016-design-apple

Mindenesetre az jóformán biztos, hogy az Apple nem hagyna ott véletlenül egy, még be sem mutatott modellt egy interjú során – ugyanakkor mivel az egész interjú az Apple körüli hype-ot növeli, így könnyen lehet, hogy a plusz hírverés miatt tettek oda ártatlanul egy prototípust.

Frissítés: a TechInsider számára az Apple megerősítette, hogy az interjúból kiemelt fotón az áprilisban megjelent 12″-es MacBook látható.

Persze a design stúdióban is elpakoltathatta volna Jony Ive az asztalokról a még be sem mutatott termékeket, de ehelyett azzal, hogy szándékosan és feltűnően csak letakarták őket, csak még inkább felcsigázza az embereket.

És valljuk be, jól csinálták. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment