fbpx Skip to content

Az iPhone-ba épített audió chipre őszintén nem lehet panaszunk. Egy átlagember számára tökéletesen megfelel, azonban néhány esetben csak egy leheletnyi plusz hangerőre lenne szükségünk, de sajnos nincs.

product_ha1_p04-800x800

A Lars & Ivan HA-1 egy mini fejhallgató erősítő, ami amellett hogy hangosabbá, dinamikusabbá teszi a zenét, kiemeli a mélyeket is, így a manapság divatos mély-központú zenék kedvelői egyenesen imádni fogják.

Először szkeptikus voltam, mert alapjában véve az iPhone is elég erős szokott lenni. Én ugyan nem szoktam maximális hangerőn hallgatni a zenét, mert akkor már torzít (az esetleges halláskárosodásról nem is beszélve), de szerintem sokan szeretik teljesen kizárni a külvilágot és ezért a lehető leghangosabban hallgatják a zenéiket a telefonról.

product_ha1_p13-800x800

A HA-1 tulajdonképpen egy mini erősítő. Ezzel nem csak hangosabbá tehetjük zenéinket, de a dinamika tartományt is javíthatjuk, ami sokszor kiegyensúlyozatlan.

A dinamika mint kifejezés valamely zeneművel kapcsolatban annak hangerősségbeli felépítését, szerkezetét, illetve az egyes zenei részek relatív hangerősségbeli állapotát jelöli. A dinamika végeredményben a hangok leghalkabb és leghangosabb részei közötti kapcsolatra utal. Egy készülék esetében értelmezett dinamika pedig azt hivatott bemutatni, hogy az adott készülék milyen mértékben képes lekövetni az élő zene „hangerősség változásait”.

Mindez nem a hangerőről szól, hanem arról a képességről, hogy milyen mértékben képes az adott készülék  a halk és hangos részek közötti különbség valós bemutatására. Ez leginkább akusztikus, nagyzenekari művek esetében érzékelhető, amikor a leghalkabb ( szóló hangszer – fuvola, vagy hegedű)  és leghangosabb ( forte fortissimo) zenei részek közötti különbség hatalmas. Egy nem megfelelő eszköz dinamika kompresszorként működik és a határokat közelíti, míg egy jó eszköz a határokat tágítja és az élő zene irányába mutat. Ez kicsit analóg a felbontással, minél jobb a dinamika, annál közelebb vagyunk az élőzenéhez.

Mindemellett pedig “Bass Boost”-tal is rendelkezik, ami a mély hangokat erősíti fel. Az elektronikus zene kedvelői minden bizonnyal élvezni fogják a +4dB mélyt, ami hangosabb zene mellett tényleg hallható és érezhető javulást hoz.

lp_ha1_img01_l

Ahogy fent említettem, a kis kütyü nem nagyobb egy gyufás doboznál (sőt, jóformán kisebb is annál). 3 gombbal találkozhatunk rajta, amik közül kettő teljesen egyértelmű, a középső pedig a ki-be kapcsolás mellett a Bass Boost állítására szolgál. Felül egy kis LED segítségével tudjuk, hogy éppen mi történik. Kék fény esetén a Bass Boost be van kapcsolva, piros estén pedig ki. Ha pedig nem világít akkor értelemszerűen az eszköz maga is ki van kapcsolva.

ha1_l2

A HA-1-et mikro-USB kábel segítségével tölthetjük és jack-to-jack kábellel csatlakoztathatjuk a telefonhoz, vagy akár bármilyen más, jack csatlakozóval ellátott eszközhöz. A kis erősítő körülbelül 3-5 órát bír akkumulátorral, ez egy átlagos naphoz bőven elegendő, főleg ha csak utazás közben hallgatunk zenét, ami naponta 1 – 1.5 óra szokott lenni.

 

image_5

Összességében egy remek kis erősítő az iPhone mellé, akik elektronikus, basszussal teli zenét hallgatnak, nem fogják megbánni, karácsonyi ajándéknak ideális. Van egyébként egy nagyobb testvére is a HA-3K Longlife, mely 3.000mAh-ás akkumulátorral is fel lett szerelve. Ezzel már az iPhone-unknak is adhatunk plusz töltést és jóval tovább bírja az erősítő is. A HA-1 ára 15.991Ft és megvásárolható a Muzix webshopjában.

Ha valaki komolyabban érdeklődik a Lars & Ivan és az RHA termékek iránt, amiket már mi is kipróbáltunk itt a blogon, érdemes bemenni valamelyik Telekom boltba, mert ott is kipróbálhatóak, megvásárolhatóak ezek a termékek. Magyarországon először telekommunikációs cégként a Telekom nyit a Hi-Res audio felé, az RHA-Audio fülhallgatók, vagy a Lars & Ivan mobil fülhallgató erősítők megjelenése itt egy új, izgalmas korszak kezdetét jelzik. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Aham, szóval az erősítő emeli a dinamikáját a zenének. Tehát remasterel, analóg jack bemenetről analóg jack bemenetre. Ez olyan, mint a felkonvertálás a filmeknél. Lehet, hogy lesz valami érezhető javulás, legalábbis a füled szerint, de azért ez inkább hókuszpókusz mint tényleges technika. Persze a bass boost, na az ami tényleg kellett, mert a 15 évesek körében az egy nagyon menő fícsör. Ne úgy hallgassuk a zenét, ahogy megálmodták, hanem úgy, hogy a basszus bontsa le a házat, és lehetőség szerint minden más sávot nyomjon is el, hogy minél kevésbé halljuk.

  2. Felesleges pénzkidobás, az iPhoneból kijövő rossz minőségű jelet felesleges alakítgatni, ami szar az szar marad, csodák nincsenek…
    Az otthoni 7 éves Mpio MP3 lejátszóm sokkal több részletet mutat meg mint bármelyik almás cucc, igaz ez a gagyi Lenovo U330p laptopomra is… Szégyen amit az Apple művel ezen a téren.

  3. @Ffx: Ez most a trend, ne hidd hogy én szeretem. 🙂 De sajnos tényleg ez a trend, pl az agyon hypeolt Beats is erre hajaz, minél mélyebb legyen.

  4. Pedig aki normális minőségben akar zenét hallgatni az nem Beats fülest vesz.

  5. Én több telefont is használtam ugyanolyan fejhallgatóval, és szerintem az Iphonenak van az egyik legszebb lineáris hangereje, és dinamikája. Sony Xperia s-nek egyenesen szörnyű volt nem csöndben hallgatni mert nagy hangerőnél nem ugyanolyan volt mint csöndben kishangerővel. Samsung galaxy s4 plusnak is jo hangja volt, de valamivel kevesebb aramerosseg volt benne max hangerőn erősítőre kötve ( ezt kicsit hiányoltam). Végül Iphone 5s tökély 🙂 lineáris hangosítás, tehát ugyanazt hallom nagy hangerőn mint kis hangerőn csöndben; van benne delej is, tehát nem az erősítőn kell feltekernem nagyon a hangerőt mert az Iphone is biztosítani tud max hangerőn elég áramerősséget.
    Én elégedett vagyok vele, ja 7 évig hegedültem tehát nem suttyó mélynyomó zenén nőtt fel a fülem.

  6. @egyket: szerintem is pipec az iphone.. én a hifit is erről hallgatom, nekem tökéletes.

  7. Kicsit olyan ez nekem, mintha egy félmillás cd lejátszót egy húszezres számítógépes hangfalszettre kötnék, és ájuldoznék, hogy milyen menő cuccon hallgatok zenét, mert milyen frankón recseg a basszustól.
    Kíváncsi lennék arra a néhány esetre, amikor “csak egy leheletnyi hangerőre lenne szükségünk, de sajnos nincs” (mondjuk szerintem ennek így nem sok értelme van, talán kimarat a plusz szócska).
    “A kis kütyü nem nagyobb egy gyufás doboznál, sőt, jóformán kisebb annál.”
    Na ennek a mondatnak meg se füle, se farka.

  8. Alakul, de vagy nagyobb egy gyufásdoboznál, vagy kisebb! A “jóformán kisebb annál” értelmetlen. 🙂

  9. “Az iPhone-ba épített audió chipre őszintén nem lehet panaszunk. Egy átlagember számára tökéletesen megfelel, azonban néhány esetben csak egy leheletnyi plusz hangerőre lenne szükségünk, de sajnos nincs.”

    iPhone 6 ban wolfson WM8533 chip van. Rohadt erős, használják dvd lejátszókba,konzolokba,stb. A mondandóm lényege az hogy alapból a wolfson chip széttrepítenné a fejedet ha az iphone szoftvere engedné… nem kellene erősítő egy ilyen chip hez.

    The WM8533 delivers 106dB signal-to-noise ratio (SNR) and features an integral charge pump, software control interface and offers 2Vrms line driver outputs where a 3.3V power supply rail is used. The WM8533 is the ideal solution for a wide range of consumer digital audio applications including set top boxes, digital televisions, DVD players and games consoles.

  10. kerdes ez mennyire befolyasolja az akksiidot.

  11. Nem ertem azt aki itt hisztizik nyilván nem fogsz stúdió minőségben zenét hallgatni egy telefonról…

  12. Ennél klasszissal jobb és hasznosabb termék a FiiO E02i fejhallgatóerősítője. Nemcsak a zenét teszi hangosabbá, de beépített mikrofonja a telefonálást is lehetővé teszi…
    http://www.ijoe.hu/fiiorockye02i/

  13. Nekem is FIIO erositom van, tokeletesen teszi a dolgat a Beyer fulessel. Nyilvan tokeletes zenei elmenyhez tobbszazezres erosito, hangfalszett es SACD vagy bakelit forras kell. Nekem a DENON B

  14. Nekem a DENON B

  15. Mért nem lehet ide ÉS jelet írni???!!! Amit utána írok, egyszerűen kihagyja. Fejleszthetnétek már a Szifom appot egy kicsit!


Add a Comment