fbpx Skip to content

Múltkor írtunk róla, hogy az Apple az iPhone 7-ben már esetleg kihagyja a jack csatlakozót, ami alapjában véve szerintem nem egy rossz döntés, persze nem mindenki számára.

Philips-Lightning-Headphones-635x428

Teljesen felesleges lenne ezt a szabványt elhagyni. Szerintem az Apple fülhallgatója mellett biztos sokan használtok másik márkát, típust, ami természetesen jack csatlakozós. Az iPhone felhasználók többsége napi szinten hallgat zenét, és egyre többen lépnek be az audiofil világba is.

Leginkább három részre oszthatjuk az audio világot: audiofil, Hi-Fi, High-End. A legtöbb ember számára már az audiofil is komoly összeget jelent, fél millió forintól pedig már a Hi-Fi világgal is lehet barátkozni. Ha Magyarországot nézzük, akkor az első szekcióba tartozó fülhallgatók már olyan 50-100.000Ft környékén megkaphatóak, azonban a sok ember számára ez teljesen felesleges pénzkidobás.

Az átlag iPhone tulajdonos az Apple fülhallgatójával teljesen meg van elégedve, nem is lép tovább, pedig hatalmas különbségek vannak. Akiket pedig érdekel a jobb minőségen való zenehallgatás, azok pedig bőséges választékból válogathatnak.

Azonban már az audiofil fülhallgatókat sem képes úgy megszólaltatni az iPhone, mint ahogy azt elvárjuk tőle. Ebben az esetben szükségünk van egy DAC-ra, amit USB-n keresztül tudunk csatlakoztatni bármilyen készülékhez. Az Apple már eljutott oda, hogy ehhez készített nekünk egy Lightning-USB átalakítót, ami fényképek mellett az audio/midi protokollokat is támogatja, tehát hatalmas lépést tehetünk a minőségi zenehallgatás fele.

MD821

Ezzel együtt el is érkeztünk a jack csatlakozóhoz. Ha az Apple szeretne lépni, akkor bizony el fogja hagyni ezt a csatlakozót, mert feleslegessé válik, és tudjuk, hogy ebben nem állíthatjuk meg, és emellett kapunk majd Lightning-csatlakozós EarPods-t. Ezzel az átlagemberek is megfelelően tudnak majd zenét hallgatni, és azok pedig, akik komolyabb fülhallgatót vesznek, egy átalakítóval kényelmesen használhatják majd a DAC-kal ezeket.

Nyilván nem egy évre tervez az Apple, de valamikor el kell kezdenie. Így azt gondolom, hogy 1-2 évig nagyon problémás lesz így minőségi formában zenét hallgatni az iPhone-ról, mert kell még egy átalakító, még egy “doboz”… Ami nem éppen vonzó. De ahogy megjelentek az iPhone headsettel ellátott fülhallgatók, úgy megjelennek majd a Lightning-csatlakozóval ellátott példányok is, csak győzzük kivárni.

lfaekv7wf931iliql4xd

Persze már most találkozhatunk néhány példánnyal, mint például az Audeze EL-8 Titanium, ami 800 dollárba kerül. Itt természetesen már nem kell külön DAC, hanem megfelelő minőségben hallgathatjuk a kedvenc számainkat. Ez a fülhallgató már inkább a Hi-Fi kategória, de nem kell semmi, csak egy iPhone és megfelelő alkalmazás és persze zene.

Aztán például mikrofont is kaphatunk már, ami Lightning-csatlakozós:

HJ182

(Apogee Sennheiser ClipMic Digital Microphone for iOS)

Végül pedig a Beats, ami inkább vezeték nélkül csatlakozik az iPhone-hoz, de aptX protokoll hiányában nem mondanám audiofilnek sem. Szóval rengeteg megoldás létezik a jack leváltására, ami fele az Apple egyértelműen lép a Lightning-USB átalakítóval, és az új csatlakozós fül- és fejhallgatókkal. Kérdés, mennyi idő kell arra, hogy a cégek elkezdjék ezt a csatlakozót használni, és mindenki megvásárolhassa a kedvenc márkájának a típusát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Ennek ugyanolyan sikere lesz, mint a macbook-nál az egy nyomorult usb-c liknak. Ha töltés közben akarok zenét hallgatni, akkor meg vegyem meg horror összegért kapható elosztót? Ami ráadásul kényelmetlen, mert ki szeretne külön is adaptereket magával hurcolni.

  2. Én más véleményen vagyok. Szerintem a gyári füles és egy 8-10 ezer Ft-os füles között hatalmas különbség van. És emiatt sokan beruháznak erre a nem túl nagy összegre. Efelett viszont viszonylag kevesen. A másik, hogy a felhasználás módja szerint is vásárolhatunk. Nekem több fülesem van itthon, az egyiket sportoláshoz, a másikat utcai közlekedéshez, a harmadikat itthoni zenehallgatásra használom, de együttes értékük sem lépte át a százezret. A lightning csatlakozóra váltás nálam annyit érne el, hogy mp3 lejátszót használnék a telefon helyett.

  3. Ja a minőség ügyében meg annyit, hogy mielőtt valaki vagyonokat költene a szuper minőségre, előtte érdemes elmenni egy hallás vizsgálatra. Ugyanis 18 éves kor felett az emberek többségének elkezd romlani a hallása, elsősorban a magas hangok tartományában. Szóval nem biztos, hogy megéri a drága cucc. 🙂

  4. @BoRRoNeo: Akkor miért is vagy más véleményen? 🙂

  5. remélem, elég lesz egy kábelt vennem majd a mostani fülesemhez… kölünben… 😀

  6. @BoRRoNeo: ez is igaz, sportoláshoz amúgy az Apple fülesnél szerintem nincs jobb, illetve talán valami Bluetooth fülhallgatót néznék hozzá. Egyébként nekem kifejezetten tetszenek a vezeték nélküli fülhallgatók, azonban az iPhone nem támogatja az aptX szabványt és így sajnos a minőségit buktam. Marad a jól bevált kábeles megoldás, és átalakító. Ma meg is rendeltem a fentit, mert lesz egy DAC-ról cikk hamarosan.

  7. Mint iPhone 5 tulaj mondom, hogy hiába van wolfson chip az iPhone ba ha nincs ami szoftveresen kihasználja. Nem fulesekbe kellene dac ot nyomni hanem a telefon szoftverét javítani. Admin, neked már anno irtam a viper4android rol. (Android??? Na takarodj innen sicc) persze tudom. De egy próbát megérne hogy lássátok, egy app el mit ki lehet hozni a telefonbol. 11 fontért vettem amazonrol egy bluetooth fulest (soundpets qy7) és igen támogatja az aptX szabványt. Note 4 el használom ami szintén támogatja+viper4android. Leirni nem tudom mert felesleges, hallani kell mit kihoz a fulesbol a cucc. Brutális dinamika, basszus, millió beállítás. Ha iPhone ra is lenne hasonlo alkalmazás biztos tobbet használnám…

  8. @admin: Nekem a sportoláshoz vízálló füles kell, mert futás közben szakad rólam a víz és 3 havonta mentek a kukába a hagyományos fülesek. Plusz az Apple fülese könnyebben kiesik a fülemből, mint egy kifejezetten sportolásra tervezett füles.

  9. Mar ideje hogy meglépje az Apple. A 3,5 Jack mar ódivatú. Nagy helyet foglal. Sok Apple fan nem latja az egészet. Csak a részleteken rugózik. Pár év múlva mindenki wireless fejesekkel fog rohangálni. De hogy ezen a terén beindulhon a robbanás, egy nagy cégnek mögé kell állni, motiválni a fejlődő piacot.

  10. @AppleFan: Igen ezt már írtad, egyetértek, az jó megoldás lehet, csak most ugye iPhone-on hallgatunk zenét így ezt kell előtérbe helyezni erre próbálunk opciókat keresni.

  11. @White64GB: Három dologról beszélsz összemosva azokat. Hogy a 3,5mm-es csatlakozó elavult-e azt nem tudom, ott van helyette a 2,5-ös, de az sokkal sérülékenyebb. A lightning csatlakozó nem egy forma, hanem egy szabvány, azaz az analóg kimenetet felváltaná a digitális. Ez teljesen szembemegy a minél könnyebb fejhallgató vonallal, hiszen a DA konvertert is abba kellene beépíteni, a minőséggel arányos méretben. Arról nem beszélve, hogy a forrás oldalon elég egy DA, míg a fül/fejhallgató vonalon minden egyes készülékbe be kellene építeni. Ez egyrészről jelentősen megdrágítja a dolgot, másrészről pazarló, környezetszennyező dolog. Majd beszélsz a wireless vonalról, ami pedig teljesen független, mind a 3,5-ös jack, mind a lightning csatlakozótól.

  12. @BoRRoNeo: Ebben is igazad van, de azért az analógot szép lassan felváltja a digitális világ, mondom én aki most is vásárol vinyl lemezt, de jól tudom hogy a digitális világé a jövő az analóg meg marad azoknak akik tényleg komolyabban érdekel a zene hallgatás.

  13. @admin: Igy van. Csak le tudnám vakarni az arcom hogy minek tesznek telefonba Wolfson dac-t amikor a telefon alapból kb 30% át használja ki annak amit tudna. 🙁

  14. @admin: A hangszóró, fejhallgató mindig is analóg lesz, így működnek. Még a digitális világban is. Most csak arról beszélünk, hogy a kötelező DA konverter hol legyen? Ha a méregdrága telefonban van, akkor van egy fix, jó minőségű analóg csatlakozásunk. Ha a méregdrága telefon digitális kimenetét használjuk, akkor ugyanott vagyunk, mint egy 10 ezer Ft-os mp3 lejátszó digitális kimenete esetén és minden egyes rákötött eszköznél kénytelenek vagyunk méregdrága DA konvertereket használni, hogy mindegyiknél ugyanazt a minőséget elérhessük, mint az első esetben. Ha van 3 fülhallgatód és egy asztali dokkod, akkor eddig elég volt a telefon kiváló DA-jét használni (amiért még külön fizetni sem kellett) és használhattál olcsóbb analóg eszközöket hozzá. Most meg vehetsz három méregdrága fülest és egy dobozos DA-t az asztali erősítőhöz. Ugyanaz, sokkal drágábban.

  15. @BoRRoNeo: Najó de az iPhone-ban jelenleg is csak CD minőségű DA. Így végeredményben most is kell venned átalakítót és DAC-ot, hogy érdemben tovább lépj.

  16. @admin: Igen, de ezentúl akkor is, ha csak szinten akarok maradni. 🙂

  17. Az emberek zömének nem lenne jó, ha kikerülne a DA konventer a telefonból, és a fülesben lenne. Nagyon nem logikus dolog… Aki whitefülű, az amúgy is megkeresi a saját kedvenc kütyüjét (DAC, fejhallgató erősítő, stb), de az emberek zömének hátrány lenne. Nagyon bízom benne, hogy nem ez lesz az irány.

    Off:

    Aki ár/érték arány terén jó fülest keres, esetleg itt érdemes körülnézni (én egy Vsonic GR07-et rendeltem innen, és meg vagyok elégedve).

  18. @admin: Jelentem működik! Szóval az új USB átalakító jó, legalábbis ezzel a DAC-al tökéletesen működik, szerintem a többivel is.

    @nickjames: Hát igen, akit komolyabban érdekel a dolog megtalálja a módját, de az Apple nem arról híres, hogy ha valamit a fejébe vesz akkor a felhasználók javára elveti.

  19. En egy behringer 202-est szeretnék kipróbálni. Remelem működik az is 🙂

  20. Én ugyan csak amatőr szinten foglalkoztam zenével, de minek méregdrága fejhallgató, amikor az emberek 95%a agyonbutított MP3-at használ? Sokan a FLAC létezésével sincsenek tisztában, nemhogy frekvenciaátvitellel, dinamikatartománnyal. Dübörögjön, legyen jól megszínezve a hangszín és ennyi az elvárás. Mondjuk a mai zenék nagy része nem is kíván több kritériumot. Arról nem is beszélve, hogy a FLAC még mindig “csak” digitális. Zenei ínyenc kerüli a digitális technikát. És a mai zenék 90%át…:)

  21. Szerintem az emberek többségének teljesen jó lesz az, ha az Apple ad egy lightning csatlakozós fülest a telefonhoz aztán a probléma megoldva.
    Nekem mindig jó volt a gyári füles, csak mostanában kezdtem el Bluetoothosat használni, mert kaptam a cégtől és ez sokkal kényelmesebb kábel nélkül.
    Az autóban pedig szintén tudok lightning-al és Bluetoothon is csatlakozni, a hangzásbeli különbség annyi volt, hogy BT esetén jobban fel kellett tekerni a hangerőt, mint lightningon.
    Régebben próbáltam ilyen jackes megoldásokat, hogy kazettás-jack átalakítóval kapcsoltam az autót a telefonhoz, vagy egy mini FM sugárzóval, de a minőség elég gyenge volt mindig, ha analóg módon csatlakoztattam a telefont. Jobb lesz ez lightning csatival, fölösleges az a kimenet miatt aggódni. A legtöbb házimozi rendszer szintén támogatja a drót nélküli hangot teljesen jó minőségben.

  22. Azert a Bluetooth nem egy nagy minosegbarat dolog 🙂

  23. Minosegi zenehallgatashoz nem fulhallgato kell – ahogy a cikk irja – hanem FEJhallgato (minosegi darab, lehetoleg Beyerdynamic, AKG vagy Sennheiser), minosegi fejhallgato erosito (leven onmagaban a legjobb fejhallgato se er nokedlit se), es minosegi zeneszoftver (pl. a Golden Ear). Na es persze lossless forras, mp3 qrvara felejtos.

  24. Magyarul irja mar le valaki. Nekem van egy nagyon jo minosegu fejhallgatom (dr dre monster, kb 80 volt), amire aszittem jol szol de ezek szerint jacken mégse. Hol kaphato valami kis bütyök vagy kábeldarab amivel a lightning csatlakozo jacké alakithato? Hogy igy ez is jol szoljon? Az iPod classicnal volt erre direkt egy kabel, ami a 30 pin portbol RCA-t csinált.


Add a Comment