fbpx Skip to content

Amikor először olvastam erről a fejlesztésről, úgy gondoltam, hogy semmi értelme egy ilyen kütyünek, és amúgy is gyerekeknek tervezték, ezért nem számítottam túl komoly eszközre. Ehhez képest most itt van a kezemben, és napok óta nem tudom letenni.

ozobot-hero

Órákat játszottam vele, de még mindig van olyan feladat, amit nem tudok segítség nélkül megoldani. Mentségemre szóljon, hogy én csak a programozási alapok vizsgán jutottam túl és azóta sem tanultam többet programozni sehol.

Az első találkozás során az sem volt világos, hogy pontosan mit kell robotunkkal csinálni, és mit jelent a színkódokkal való programozás. Néhány percen belül – és némi internetes videónézegetés után – kiderült számomra, hogy ennél jópofább és innovatívabb dolgot nemigen csináltak az utóbbi években.

ozobot-05

A kis robotunk két jól elkülönülő módban használható.

Van egy egyszerűbbnek mondott mód – amelyet már a korábbi verzió is tudott –, hogy előre megtervezett, vagy saját magunk által, akár egyszerű filctollal rajzolt pályákon halad végig, és a rajzolt színek segítségével adhatunk neki különböző utasításokat (például válts színt, fordulj jobbra, gyorsíts, lassíts, stb.).

ozobot-03

A másik mód pedig az OzoBlockly rendszerben, előre programozott útvonalak segítségével történő tájékozódás. Ez szerintem sokkal látványosabb és innovatívabb része a dolognak, és csak a 2.0-ás verziójú Ozobot Bit esetén jelent meg.

Az OzoBlockly tulajdonképpen egy egyszerű, online programozási felület és fordító. A weboldalon lévő program akár regisztráció nélkül is használható, és segítségével a legegyszerűbb utasításoktól a nagyon bonyolult mozgásokig szinte bármi belekódolható a kis robotunk agyába. Tehetjük mindezt előzetes programozási tapasztalat vagy tudás nélkül, és még így is meglepően bonyolult útvonalakat sikerülhet leprogramozni. Akinek van már bármilyen csekély tapasztalata vagy rutinja, az egészen bonyolult logikai feladatok megoldására is rábírhatja az Ozobotot. Persze a két módot keverhetjük is, így egy előre megrajzolt pályára programozhatunk különböző útvonalakat, ehhez az OzoBlockly-ban találunk néhány konkrét feladatot is.

ozobot-scr01

Az OzoBlockly tulajdonképpen egy blokk rendszerű és felépítésű programkészítő, vagyis előre legyártott parancsrészleteteket kell grafikus módon egymás után rakosgatni, vagy egymásba építeni, így ez azok számára sem jelenthet gondot, akik soha életükben nem programoztak még semmit. A kezdő szinteken akár egy 8-10 éves, technika iránt érdekelődő gyerek is elboldogul. A haladó szinteken és a legutolsó szinten akár JAVA nyelven is ellenőrizhetjük az elkészített programot.

Az első program elkészítése után tettem fel a kérdést – nem is értem, hogy korábban miért nem jutott eszembe –, hogy kész a program, de hogy kerül ez rá az Ozobotra?  És itt jött az igazi meglepetés! A fejlesztők ugyanis semmilyen más kommunikációs csatornát nem hagytak nekünk, csak a robotunk alján található szín- és fényérzékelőket. Így az a nagyon mulatságos és meglepően analóg módszer marad, hogy rátesszük a monitorra és megvárjuk, amíg a színes, villogó fény segítségével átmegy az összes adat:

ozobot-06

Ez egy iPad esetén élmény lehet, de asztali gépen egy hosszabb program áttöltése esetén már nem örültem annyira, bár a gyerekek számára ez is biztosan szórakoztató.

ozobot-07

Az OzoBlockly-ban készített programok letölthetők és átadhatók másnak is. Maga a robot is testre szabható különböző matricák és tokok segítségével, az egyedi robotokkal pedig versenyek is tarthatók.

Az Ozobot főleg olyan gyerekek és fiatalok számára ajánlott, akik most ismerkednek a programozás és a kódolás technikáival. Ennek ellenére mi is nagyon jól szórakoztunk vele, pedig néhányan közülünk még soha sem programoztak semmit, de az egyszerűbb feladatokkal még ők is megbirkóztak.

Egy kis gyakorlással, és egy ilyen eszköz segítségével bárki elsajátíthatja a kódolás logikáját és a programozás alapjait. Néhány nap tesztelés után egyetlen hátrányt tudunk megemlíteni: mégpedig hogy a robotunk és az OzoBlockly felület is egyelőre csak angol nyelven kommunikál velünk – igaz, hogy használatához csekély angol tudás szükséges.

Az Ozobot Bit megvásárolható a SzifonStore-ban, 21.900 Ft-os áron.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Jópofa kis játék, és az ára is barátságos szerintem. Tipikusan olyan cucc, amit megvennék rögtön, aztán itt porosodna 🙂 (de csak mert ismerem magamat…)


Add a Comment