fbpx Skip to content

Személy szerint mindig szomorúan nézem, mikor egy másik cégbe nem szorul annyi kreativitás, hogy saját ötlettel álljon elő, nemhogy a termék, de még a reklám területén sem.

be-different

Most a változatosság kedvéért a tajvani HTC döntött úgy, hogy egy az egyben lemásolják nemcsak magát az iPhone 6s készülékek kinézetét, de még az Apple méltán híres 1984-es reklámfilmjét is.

Mindezt pedig úgy teszik, hogy közben olyan szlogennel reklámozzák magukat, mint például a “Be Different”, ami magyarra fordítva, “Légy Egyedi”. Ha pedig valakinek nem tűnt volna fel elsőre, hogy a HTC az Apple-t szeretné ezzel a videójával provokálni, akkor az asztalra kihelyezett almák és azokba történő belerúgás csak tovább nyomatékosítja ezt a tényt.

Összehasonlításképp az Apple reklámja, 1984-ből:

Végezetül, csak hogy Jony Ive gondolatait idézzem a másolásról, ilyenkor nem magát a terméket vagy a megoldást lopják el a konkurens cégek, hanem azt a rengeteg mennyiségű időt, amit az első verzió kifejlesztésébe belefektettek, azt a számtalan hétvégi programot és családdal eltöltött időt, amelyekről az első verzió fejlesztői lemondtak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. Szánalmas.

  2. @Before: Nem nem…., üzlet…, és az üzlet háború…

  3. Szerintem a telefon is!

  4. Ez egy ratyi!

  5. A helyzet az, hogy az alma fanokon kívül a kutya nem emlékszik az “apple méltán híres” reklámfilmjére, erre pedig mindenki fog, aki látja. Ez van, lehet morogni…

  6. nem hittem von, hogy a samsungnál is van lejjebb….

  7. @pAnk: beletettem a cikkbe az Apple reklámját is, hogy ne kelljen keresni. 🙂

  8. pont a HTC-ből nem néztem volna ezt ki, hiszen telefonjai általában (a One szériáig) egyediek voltak, teszter oldalak se nagyon tudtak belekötni a dizájnba hogy másolták-e őket valahonnan. szégyen..

  9. Kevés hasonlóságot fedezek fel a két filmben de lehet én néztem oket rosszul…

  10. Ez eléggé félre lett értve.
    Az 1984 egy 1949-ben kiadott, disztópiáról szóló regény, amit 1956-ban és 1984-ben is megfilmesítettek. Az előző évszázadban igen népszerű volt, Brian Maynek (a Queen gitárosának) is így hívták az első együttesét. Az Apple reklám véleményem szerint csak annyit akart mondani, hogy: Lesz 1984? Tuti nem, mert kiadjuk a computerünket és mindenki azzal fog foglalkozni. Szerintem, a HTC reklámtervezője tuti a filmből vette az ötletet, az Apple reklám csattanójához, meg aztán abszolút semmi köze.

  11. “Kevés hasonlóságot fedezek fel a két filmben de lehet én néztem oket rosszul…”

    Mert nem vagy elég Almab*zi 🙂 ha az lennél már rég kifejlődött volna benned az a képesség hogy ha valaki vélt vagy valós sérelmet jelenít meg az istenített márkával/céggel szemben akkor ütemesen bologatva beállnál a sorba mint a linkelt 84-es reklámfilm szereplői 😀

  12. Az Apple Orwell-féle reklámja nem egészen ua, mint a másik

  13. Szerintem ti már rémeket láttok! Se a videó sem pedig a telefon nem hasonlit !

  14. Szerintem ez már betegség ! Én is Iphonos vagyok i6s de nem bálványozom a telefont! Ez már olyan nállatok min a bálvány imádás! Szeent és sérthetetlen a iphone teló!

  15. Nekem tetszik a reklám 🙂 vannak hasonlóságok a reklámok cselekményeiben, de eltúlzottnak találom azt a kijelentést, hogy egy-az-egyben lemásolták a reklámot 🙂

  16. Az a baj, hogy ha jól emlékszem a HTC m7 es telója után jelent csak meg az iPhone 6 és így inkább azt mondhatnánk, hogy az iPhone"másolja" az m7-et az antennacsíkok, full fémház terén. Az más kérdés, hogy melyik cég mikor kezdte el a tervezést.

  17. Én is iphonos vagyok, de nekem ez csak egy tárgy, munkaeszköz, telefon!!
    Sosem értettem az ilyen iPhone buz…t akiknek ez az életük!
    Valószínű elég sekélyes életük lehet ha ez áll nekik az első helyen !!!

  18. Lehet, hogy nincs ebben semmilyen háború stb.., / tuti , hogy nem vennék egy olyan készüléket ami ennyere másolva van/ de az Apple és a HTC 1-2 éve aláírt valami egyezséget….

  19. Egyébként ha nem android lenne a Htc -n , nekem nagyon bejönne …

  20. Ha nem vagyunk elvakult almások, akkor látható h az első HTC One dizájn után ment az apple. Kicsit korábban volt, és ne felejtsük el, h a 6-tól vesztette el egyediségét, megszokott arculatát az iPhone.

  21. steve195614, KeFe : Hát hogy a fenébe ne… Sok almafan összekuporgatja az induló részletet, aztán 2 évig nyögi a szolgáltató felé a részleteket.. Persze hogy Isteníti a szent eszközt.. emiatt éhezik, emiatt nélkülöz… Számukra ezen eszköz testesíti meg a gazdagságot, a menőséget…
    Vannak viszont jó páran, akik ezt munka eszköznek tekintik…

  22. Szerintem a HTC reklámja szellemes, az alma rugdosása hatalmas ötlet, jót mosolyogtam rajta.. Pörgős, fiatalos, látványos… a szabadság érzését kelti… ezzel szemben az apple reklám nyomasztó,unalmas és nem ragad meg. DE ETTŐL még nem veszek HTC-t.. Maradunk az asszonnyal a szifon 6S-nél…

  23. Steve Jobs once said, “good artists copy, great artists steal”.

    Ennyi. 😀 Jobs megmondta a frankót. Amugy apple nek olyan semmitmondó reklámja van hogy lophatnának ők is megint igazán.

  24. Szerintem a 2 reklám még csak nem is hasonlít egymásra.Egyébként a mai telefon egy hatalmas kijelző és egy fém/üveg hátlap kamerával.Talán ezért hasonlít mind egymásra,nem?

  25. Balázs Pali! Nem vagyok olyan lökött hogy előfizetèsre vasároljak telefont! Nekem ez munkaezköz! Nem kiállitási tárgy a vitrinben! Nem tudom mit nem irtam jól?!

  26. Ebből is látszik hogy az apple a király!!!Mindenki őket akarja másolni!!De ettől a szinttől igen messze álnak a többiek sok területen!!!!!Családba nállunk akik droidot használnak mindenki küszködik mert mindíg van valami gyík a telóval,Pl:fagyás,térerő problémák,laggolás,újra indulás,bugok…..stb!!!Iphonenoknál még csak egyetlen egyszer volt az 5db ból 1nek(iphone 5 touch ic csere)ennyit erről!!!!

  27. @steve195614: Félre értettél! Nem terád gondoltam amikor a részletfizetést írtam. Pont azért válaszoltam Neked, és KeFe-nek, hogy jelezzem hogy egyet értünk. 🙂

  28. @Bakfitty: Most ugye a negyed millás Droidokról beszélsz, és nem a dzsunka ötvenezresről?

  29. Balázs pali! Akkor ok!

  30. Galaxy s3 LTE,Xperia z3compact,galaxy s6,lg g3!!Elég??Csak a vicc az hogy anyámnak a I4s flottubul működik szinte mint a felsoroltak bármeike,csak az I4s vagy 6éves koncepció a felsorolt droidok meg 1-3ig!!

  31. Balazs Palinak szólt az üzim

  32. @Bakfitty: Érdekes, mert nekem is volt Sansung Galaxy S3, S4, és legutóbb S6 edge. Semmi bajom nem volt velük. Nem laggolt, nem volt buggos. Az S6 edge-t azért dobtam mert lassú volt az ujjlenyomat olvasója. Minden másban tökéletes volt.

  33. ti betegek vagytok! 😀 aki hasonlónak látja az csak azért van mert nem lát tovább az almánál

  34. @Balazs Pali: Persze, azért adja el immár két éve a Samsung azzal a szöveggel az aktuális Galaxy szériát, hogy most már aztán tényleg megoldottak minden lagot és szuperül optimalizáltak. Mellesleg ma 3 zsír új S6 Edge volt a kezemben, hát marhára nem úgy tapasztaltam, hogy nincs lag. Kész élmény volt a beállításuk. Amúgy is imádom, amikor a kollégák droidos telót rendelnek, mert ahány gyártó, annyi helyen vannak azok a dolgok, amik nekem kellenek, de egy drágább LG vagy Sony nem úgy viselkedik, mint egy filléres vacak. A Samsungok viszont igen. De most már legalább nem recseg a műanyag. A lekerekített kijelző pedig maga a csoda, főleg ahogy az egész UI kifolyik oldalra, mert semmi ötletük nem volt arra, hogy mire használják, csak megcsinálták. De a felületet hozzászabni már luxus lett volna.

  35. @ef-dani: Baromira érthetsz hozzá ha “élmény” volt a beállításuk. Én viszont 4 hónapig használtam…. Fikázni azt tudsz…. tucatnyi különböző alkalmazás van már az edge kihasználására Bezzeg ha az Apple csinálta volna meg, akkor itt hegyeznéd a cerkát rá, hogy micsoda innováció beg binden…
    handrás meg tolná hogy az apple nem szarral gurigázik, meg hogy instantget. Hócipőm kivan hogy nincs már senki itt aki fikázná az apple-t és ajnározza a droidot, ám még mindig vannak bigott elvont szerencsétlenek akik még mindig fikázzák a droidot. Ne a droiddal foglalkozzatok frusztrációtokban, hanem az appleval.

  36. BalazsPali: es nem zavaro a fenytores rajta? En megnezegettem de egyszeruen keptelenseg ugy tartani hogy a gorbulet miatt ne zavarjon be a kijelzobe a tukrozodo feny… Oke nem a kijelzo kozepen van de zavaro, az appok nekem nem ellensulyozzak ezt…

  37. A reklamban nekem sem tunik fel az a nagy hasonlosag… mellesleg tobb mint 30ev kulonbseg miatt kozvetlenul nem is lehet osdzehasonlitani..

  38. Nagyon kellhet hozzá érteni, hogy ne zavarjon az, hogy a kijelző ne egy másodperccel később reagáljon az ujjamra és a beállításoknál a scroll ne akadjon meg görgetés közben.
    Az a különbség, hogyha az Apple csinálta volna meg, nem kéne várni arra a “tucatnyi” alkalmazásra, ami kihasználja, legalább az előre telepített alkalmazások kapásból támogatnák, például sem a beállítások, sem a böngésző nem folyna ki oldalra, amit már nem látsz irodai fényvidzonyok közt, mert gyönyörűen tükröződika fény a hajlatnál. De nem mintha amúgy kényelmes lenne döntögetni.
    Amúgy pedig ha értelmezni is tudtad volna, nem a droidot fikáztam, hanem a Samsungot.

  39. @kchris: Nekem abszolúte nem volt zavaró. Szerintem jól oldották meg a lehetőségekhez képest.

  40. @ef-dani: Látod hogy mennyire butus vagy….. VAN funkciója alapból, kettő is… Ha megsimítod a hajlított részt, információt kapsz… óra, dátum… Ha megy a képernyő akkor meg onnan tudod előhúzni a “kedvenceket” akiket hívhatsz, sms-t vagy emailt küldhetsz.. Külső fejlesztők aztán csináltak zenelajátszó vezérlést, stb. Mielőtt fikázol, vegyél már egyet a kezedbe, mert így csak égeted magad.

  41. sajnos nekem is van ismerősöm aki dobta az iPhone-t és az s6-ban megtalálta mindazt amit az ios-ből hiányolt pedig iPhone 2g -től az iPhone 5s ig használta az Apple termékeit.

  42. @Oszi: Oszi, Az S6 egy jó teló.. nem laggos, nem buggos, Nekem nagyon bejön a dizájnja. EGY ok miatt szálltam ki belőle… lassú és bizonytalan az ujjlenyomat olvasója. Aki nem akar ujjlenyomat olvasót használni, annak tökéletes. A lányom boldog, mert az övé lett. Én visszatértem alma frontra, a szifon 6-ot eladtam mert a nemlétező hívásbug kiborított. A szifon 6S-nél ez már nincs, és az ujjlenyomat olvasója is brutálisan gyors.

  43. Az a hivasbuf az ios8-on vegig megvolt nekem is… ios9-el is talan de akkor mar szinte eszrevehetetlenne rovidult…

  44. @kchris: A IOS 8-on megvolt… szifon 5S szifon 6…. Ám a 9-es IOS alatt sem az 5S, sem a 6-on, sem a 6S-en nincs… maradt viszont a rezgő bug, Viszot számomra az nem fontos, ezért kikapcsoltam a hívás fogadáskori rezgés jelzést.

  45. @Balazs Pali: hú, kiírja, amit alapból is? Az igen? Behúzol egy oldalsó panelt, amihez nem kell a hajlított kijelző? Az igen! És miért vetíti ki a böngészőt, a beállításokat, meg úgy mindent edge-to-edge, holott a hajlított rész holttér? Na látod, erről beszélek kis butus.

  46. @ef-dani: Neked fóbiád van 🙂 Vajon mi történt gyermek korodban ami ilyen indulatokat vált ki belőled? Akarsz róla beszélni? 🙂 Ez egy olyan oldal ahol az Apple a téma.. A droid Samsung fóbiádat nyomjad más oldalon, ahol az a téma. Komolyan mondom beteg vagy….

  47. …huuu, szerintem meg inkább az Apple másolt, és nem is akárhogy, ez már nem is másolás, hanem lopás…

    PS: …ha nem hiszed nézd meg a Pink Floyd együttes Fal (The Wall) című filmjét ’82-ből…

  48. Szóval, én értem, hogy ez egy applefan oldal, meg tök jó sok dolgot írnak itt le mindenről, feleség+nekem is iphone+ipad van, nem is cserélném le más márkára, de ez a cikk nagyon elvakult és gagyi 🙂
    Ha már itt tartunk amúgy, akkor 30 év után pont beleillik a mai világ környezetébe, mert mint akkoriban mindenki ugyebár windowst akart, most mindenki apple terméket akar! szóval sztm jól megcsinálták és semmi másolás szagot nem érzek rajta+ van még benne poén is ahogy felrúgja az almákat :D:D

    A telefon másolás viszont igaz 🙂


Add a Comment