fbpx Skip to content

Az Apple tegnap este hozta nyilvánosságra elmúlt negyedéves eredményeit. Szokás szerint rekordokat döntögettek, így különösebb meglepetés nem érhette a befektetőket.

Applelogo

A cég az utóbbi időben hozzászoktatta az elemzőket, hogy kiemelkedő növekedést tud produkálni, így a várakozások is magasak voltak. Szinte minden eredmény- és termékkategóriában rekordot döntött, csak a mérték volt kérdéses.

Kiemelkedő számok:

  • a negyedéves bevétel 52.1 milliárd dollár volt. Ez 10 milliárddal több, mint egy éve.
  • a nyereség 11.1 milliárd dollár, egy éve „mindössze” 8.5 milliárdot termeltek meg.
  • 48 millió telefont adtak el, ami 22%-os növekedést jelent az előző év 39.2 milliós darabszámához képest.
  • az iPad értékesítési darabszáma szinte megállíthatatlanul csökken. Kis híján 10 milliót adtak el belőle (9.9 millió), ami 20%-os visszaesés az előző évi 12.3 millióhoz képest, mely szintén nem volt valami acélos szám. Nagy várakozással tekintenek a novembertől kapható iPad Pro-ra, amit elsősorban a vállalati szegmensben kívánnak értékesíteni.
  • a Mac eladások dübörögnek, 5.7 millió kelt el, ami rekord a cég történetében. Ezt ráadásul zsugorodó PC-piac mellett érték el.
  • a teljes pénzügyi évben (2014. október – 2015. szeptember) az Apple 233.7 milliárdos bevételre tett szert, ami szintén rekord.
  • átlagos nyereségtartalom egy terméken 39.9% volt, ami negyedévente lassú, de folyamatos emelkedést mutat.

Apple bevételei

Tim Cook vezérigazgató a következőket mondta el:

A 2015-ös pénzügyi év az Apple valaha volt legsikeresebb éve, a bevétel 28%-os növekedésével, ami csaknem elérte a 234 milliárd dollárt. Ez a folyamatos siker abbéli elkötelezettségünk eredménye, hogy a világon a legjobb és a leginnovatívabb termékeket állítsuk elő, és megmutatja csapatunk hatalmas munkáját. A legerősebb termékvonallal vágunk neki a karácsonyi időszaknak, mint például az iPhone 6s, iPhone 6s Plus, az Apple Watch (új tokokkal és szíjakkal), az új iPad Pro és a vadiúj Apple TV, melyet ettől a héttől lehet megvásárolni.

A számok nyilvánosságra hozatala után elemzői konferenciahívást tartottak, ahol a következő érdekességek hangzottak el:

  • már 205.6 milliárd dollár van készpénzben és könnyen értékesíthető értékpapírban. Ehhez kapcsolódik 56 milliárd hitel.
  • 300 millió készüléket adtak el egy év alatt;
  • már 100 milliárd App Store-os letöltés történt. Rekord az ügyfélszámban és a bevételben is. Az App Store nagyban segítette a szolgáltatásokon beszedett 5.1 milliárdos bevétel elérését.
  • az Apple Watch eladásai bíztatóak, várakozásaikat meghaladják, de továbbra sem közöltek konkrét számokat. Már 13 ezer órás alkalmazás van az App Store-ban, ebből 1300 natív app.
  • az iPad vonatkozásában továbbra is optimisták. A 200 dollár feletti szegmensben 73%-os a piaci részesedésük, a felmérés 97%-os elégedettségi rátát mutat a vásárlók között. (Sokan talán ezért sem vásárolnak egy-két évente új tabletet.)
  • az iPhone-t használó vásárlói bázis mindössze egyharmada váltott iPhone 6-ra, tehát van még bőven helye a növekedésnek.
  • a kínai bevétel robbant, közel megduplázódott. A 87%-os növekedés óriási a piac mindössze 4%-os növekedéséhez képest. Kínában a legjobban értékesített telefon az iPhone 6 volt, míg a harmadik helyet az iPhone 6 Plus szerezte meg.
  • az iPhone-t vásárlók 30%-a Androidról váltott.
  • a vállalati szolgáltatásokon elért bevétel 25 milliárd dollár volt, ami 40%-kal magasabb az előző évinél.
  • nagyon jó együttműködés van az IBM-mel. Már 55 vállalati alkalmazást készítettek és a cégen belül hódít a Mac. 30 ezer gép van szolgálatban, ami gépenként 270 dollár megtakarítást hoz az IBM-nek a lecsökkent támogatási költségek miatt.
  • 15 céget vásároltak fel.

Apple bevételei2

A fentiekből látható, hogy teljes gőzzel dübörög a pénzgyártó gépezet, tulajdonképpen semmi váratlan nem történt. Az Apple bevételeinek 63%-át az iPhone adja (lásd a lenti kördiagrammot), ami ilyen drasztikus növekedés mellett jó, de megvan a hátulütője is: “egylábúvá” válhat a társaság. Ugyan lehet vitatkozni, hogy ott a Mac, az iPad és az App Store, de ezek eltörpülnek az iPhone mellett. Nyilván a fák és az iPhone értékesítése sem nő az égig, előbb-utóbb bejön a mérsékeltebb növekedés és a stagnálás időszaka is. Ez ugyan még nem látszik, de aki shortolni akarja a részvényt, annak árgus szemmel kell nézni az eladásokat, hogy jó időben tudja tétjét megtenni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Ez mind nagyon szép és gyönyörű, de…
    Ugye azzal is tisztában van mindenki, hogy alma sem jobb bármelyik cégnél, merthogy EZ A VALÓSÁG:
    “Rabszolgaként dolgoztat az Apple”
    http://hirek24.hu/hir/origo/rabszolgakent-dolgoztat-az-apple
    Így én is tudom veregetni a vállam.
    Próbáljon meg a saját hazájában ennyi pénzért dolgoztatni, mindjár nem mosolyogna olyan nagyon.
    Kinek van kedve ennyi pénzért dolgozni? Itt a lehetőség.

  2. @makimano: Most ez komoly, hogy Magyarországról egy ilyet belinkelsz? “Kinek van kedve ennyi pénzért dolgozni? Itt a lehetőség.” Itt bizony. A Tescoban. CBA-ban, Reálban, Mercedesben. Persze ezeknél ha megszakadsz sem viszel haza 207.000 forintot. Másrészről nem az Apple dolgoztat ennyiért, hanem a beszállítója fizet ennyit az alkalmazotainak, akik TÖBBEK KÖZT az Applenek IS összeszerelnek.

  3. @ef-dani: “Másrészről nem az Apple dolgoztat ennyiért” Ezt te sem gondolod komolyan. Hol élsz te ember? Akkor miért nem Amerikában dolgoztat, te nagyon okos? Szerinted? Mert az amerikaiak hülyék lennének “éhbérért” dolgozni az almának. Hát ettől mindjárt megszakad a szívem és könnyesre sírom magam és elkezdem őket sajnálni, hogy szegény alma. Ott mosolyognak széles szájjal és ünnepeltetik magukat állandóan, bezzeg egy valamirevaló szoftvert képtelenek összehozni, mert akkora faszok, mint egy nagyágyú. Ezek mindig elbasznak valamit, olyan még nem volt, hogy nem És mi a bajod a linkkel? A valóság nem tetszik, vagy mi?

  4. Hmm..Véleményem szerint a hírek24 nem épp a legmegbízhatóbb hírforrás, de hogy almáék akkora faszok lennének, hogy egy szoftvert nem képesek összehozni. Ráadásul mindíg elbasznak valamit, ez elég megmosolyogtató ilyen eredmények, és sikerek láttán. A valóság az, hogy a cég évek óta szárnyal. Lehet őket szidni, utálni, de a tények és a vásárlói elégedetségek magukért beszélnek.

  5. @makimano: így is kritizálják sokan az Apple árszabását, na akkor képzeld el, mi lenne, ha az amerikai árakon gyártanák. kapkodnál a levegő után. nem azért nem gyártat az Apple Amerikában, mert az amerikaiaknak nem feküdne ennyiért, hanem mert Kínában még az a munkabér is jobb az átlagnál, amennyit az Apple készülékeit összeszerelőknek fizetnek. mit gondolsz, mégis miért akar annyi fiatal kínai épp az ilyen nagy cégeknél dolgozni, mint mondjuk a Foxconn? érdemes lenne megnézned például ezt a filmet, hogy kicsit jobb képet kapj arról, hogy milyen az átlag Kínában: http://www.imdb.com/title/tt1512201/

    illetve: http://szifon.com/2012/02/07/mitoszirtok-foxconn-a-halalgyar/

    azt meg elhiheted, hogy az emberek ott próbálnak meg trükközni, ahol csak lehet, és ez alól a kínai gyárak sem kivételek, függetlenül attól, hogy történetesen épp az Apple-nek vagy bármely más gyártónak szerelnek össze.

  6. Hát igen,igaz hogy az iOS egy bughalmaz lett az utóbbi időben,de amíg az emberek viszik az iPhone-t meg iPadet,mint a cukrot,sőt egyre nagyobb ütemben,addig minek is javítsunk 🙂

  7. Bocsánat,az iPad eladásai épp csökkenek,de az iPhone-é növekednek

  8. “mit gondolsz, mégis miért akar annyi fiatal kínai épp az ilyen nagy cégeknél dolgozni, mint mondjuk a Foxconn?”

    Hát én nem tudom ki olvasta pl a BBC riportját (de van sok).

    http://www.bbc.co.uk/news/business-30532463

    Csotányok,ottalvás, 16+ orázás, ongyilkosságok(csak 2010 ben 14 en Foxconn). Igen, szerintem ez minden fiatal álma. 😀

  9. @makimano: A hírben mi a valóság? Az, hogy a kínai össszeszerelő üzemben annyit (többet…) keresnek, mint a magyar összeszerelőben és kiskerben? Mert nem az Apple gyáráról van szó, az egy ordas csúsztatás.
    Majd ha lesz saját céged vagy egyszer egy cégben olyan pozícióba kerülsz, hogy ilyen folyamatokat átlátsz, akkor rájössz, hogy hogyan működik a világ. A cég megkeres egy másikat és megegyeznek egy összegben a munkáról. Szó nincs a dolgozók fizetéséről. Azt a megkeresett cég intézi, ő alkudja ki a dolgozókkal és abból a pénzből fedezi, amit a megkeresők (többek közt az Apple, de nem csak az Apple, hanem az összes többi is) fizetnek neki. Ebből fizeti a béreket, a luxus yachtot és a prostikat is, meg ebből adózik is.

  10. @AppleFan: érdemes lenne neked is megnézned például ezt a filmet, hogy kicsit jobb képet kapj arról, hogy milyen az átlag Kínában – aminél az ilyen foxconn csak sokkal jobb, függetlenül attól, hogy nyugatibb szemmel neked ez meg az mennyire elfogadhatatlan: http://www.imdb.com/title/tt1512201/

  11. Jadeye: Megnézem hétvégén köszi.


Add a Comment