fbpx Skip to content

Ez nem fotó, ez nem GIF, ez a Boomerang. A Hyperlapse és a Layout után újabb különálló alkalmazással rukkolt elő az Instagram, ami lényegében egy válasznak tekinthető az iPhone 6s-ben debütáló Live Photo-ra.

boomerang-cover

A Boomerang sorozatfotókból összeállított, hang nélküli videó, ami oda-vissza játszódik. Ez igazából egy jópofa animáció, amivel a fotónál jobban, de a videónál kevésbé hatékony módon lehet megörökíteni a pillanatot. Csak meg kell nyomni az elsütő gombot és minden mást megcsinál az alkalmazás, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy az eredmény érdekében lehetőleg fixen tartsuk a telefont és hogy kiválasszuk, hogy az elő- vagy hátlapi kamerával szeretnénk dolgozni, illetve állóban vagy fekvőben, a többi nem rajtunk múlik.

boomerang1 boomerang2 boomerang3

A Hyperlapse-hez hasonlóan – amennyiben négy ujjal négyszer a képernyőre koppintunk – előhozhatjuk az alkalmazás rejtett beállításait. Itt számos dolgot személyre szabhatunk, de a legtöbb esetben érdemesebb az alapbeállításokat meghagyni. A kimeneti videó felbontását lecsökkenthetjük 720p-re, de a lejátszás módját is megváltoztathatjuk, illetve azt is, hogy hány képkockát rögzítsen és ezek közt mennyi idő teljen el, állíthatjuk a visszajátszás sebességét, illetve azt is, hogy hányszor játssza vissza a képeket. A Live Photo-hoz hasonlóan alapból a Boomerang is 14fps-el veszi fel a tartalmat, csak itt ugyebár sorozatfotókról beszélünk és nem videóról, ami sajnos ugyanúgy darabos lesz, de szerencsére ez az érték 20fps-re növelhető, ami már azért bőven jobb. Alapbeállításként 10 fényképet készít az app és ezt játssza oda-vissza ötször, 20fps-sel.

boomerang4 boomerang5

A kollégáimmal mikor elmegyünk valahova szórakozni, akkor rengeteg hasonló tartalmat készítünk, csak épp nem a Boomeranggal, mert egyrészt csak a napokban jelent meg, másrészt látva, hogy mi hogyan szoktuk ezeket csinálni, ez az app túlságosan egyszerű és nem felel meg az igényeinknek, illetve mi inkább GIF-pártiak vagyunk.

Mi a következő módon szoktuk ezeket a jópofa animációkat elkészíteni. Az iOS 7 és az iPhone 5s óta 10fps-sel tudunk a Kamera appal sorozatfotókat készíteni, ami fps-ben ugyan alul marad a Boomeranggal vagy épp a Live Photo-val szemben, de itt nincs semmiféle korlát a képek számát tekintve, vagyis akár több száz képből is dolgozhatunk később. A Burstio alkalmazást használjuk a sorozatfelvételek GIF-é vagy videóvá alakításához. Itt gond nélkül tudjuk szabályozni a sebességet, a lejátszás irányát, illetve kedvünk szerint meg is vághatjuk a tartalmat. Igaz, hogy két alkalmazást kell használnunk ehhez, amiből az egyik fizetős, de mégis sokkal nagyobb szabadságot kapunk, ami jelen esetben hatalmas előny.

Neked melyik megoldás tetszik jobban?

[appstore id=”1041596399″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment