fbpx Skip to content

A héten az Apple lerántotta a leplet a legújabb Apple TV-ről, amelynek számos újdonsága közül talán a Sirivel történő integráció szólt a legnagyobbat. Az új távirányítón lévő Siri gombot megnyomva hangutasításokkal vezérelhetjük az Apple TV-t és a rajta játszott tartalmakat.

appletv_9

Persze ez már számunkra ott problémába ütközik, hogy Siri 2011-es bejelentése óta sem tud magyarul, így sok ember számára téve teljesen használhatatlanná ezt a szolgáltatást. A magyar nyelv hiánya számos más funkció hiányát is generálja a magyar régióban, például étteremben asztalfoglalás, vagy navigáció egy adott ponthoz országon belül. De mi a helyzet azokban az országokban, amelyek nyelvén már elérhető Siri?

A helyzet számunkra sajnos az új Apple TV-vel sem változni. Míg Tim Cook és csapata a bemutató során Sirire helyezte a hangsúlyt, ügyesen elhallgattak néhány apró, ám mégis fontos részletet. Az Apple TV valamikor októberben kerül forgalomba a világ 80 országában egyidőben, azonban ezen létszámnak csak tizedében, azaz 8 országban lesz elérhető a Siri: Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Japán, Spanyolország, USA és Anglia.

A maradék 72 országban az Apple TV Siri nélkül, a távirányító pedig Siri gomb nélkül érkezik (itt időközben egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, ezért elképzelhető, hogy hardveresen nem lesz különbség mégsem az egyes országokba érkező Apple TV távirányítók között, a Siri elérhetősége azonban majd várhatóan az Apple ID-nkhoz tartozó országtól fog függeni). Utóbbi helyett egy Spotlight kereséshez hasonló funkciót biztosító gombot helyeztek el és az Apple Remote nevet kapta (Siri Remote helyett), a hangunk értelmezéséhez szükséges mikrofon pedig lekerült, kizárva ezzel a szoftveres frissítéssel történő elérhetővé tételt a jövőben.

buy_tv_large_2x

A fejlesztői dokumentációban még egy apró bejegyzésre lehetett rábukkanni. Az új Apple TV bár beépített App Store-ral fog érkezni, azonban a feltölthető alkalmazások maximális mérete mindössze 200MB lehet, ami megakadályozhatja a komolyabb, konzol-szintű grafikával megspékelt játékok felkerülését az áruházba. Persze az iOS-hez hasonlóan lesz lehetőség további tartalmak dinamikus letöltésére az alkalmazásból közvetlenül, de kérdés, hogy ez mennyire lesz kényelmes, vagy gyakorlatban megvalósítható.

14199-9536-Screenshot-2015-09-10-051620-m

Tehát ha a jövőben Apple TV vásárlására adjuk a fejünket, érdemes átgondolni, hogy honnan szerezzük azt be, ha szeretnénk Sirit is használni a filmélmény tökéletesítéséhez. Viszont a 8 ország valamelyikéből beszerzett Apple TV is vet fel kérdéseket, például azt, hogy amennyiben nem a támogatott országok egyikében üzemeljük be a TV-t, Siri működőképessé tehető-e. Erre viszont majd az első tesztek fogják megadni a választ, addig pedig reménykedjünk, hogy áthidalható lesz ez az “aprócska” információ elrejtése.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. 200 mega letoltes, majd utana appon belul huzza a tobbit. Szoval le lehet nagyobb jatekot is tolteni

  2. Sírástól vörös szemekkel és renegő kézzel írok…. ez a Siri …,hogy nem lesz …remélem lesz még olyan állapotban az amerikai dollár ,hogy Ők fognak erölködni az eladásokon minden országban.

  3. Ha ez valóban így lesz, nagy gazság az Apple részéről! Megérdemelnék, hogy egyetlen darabot se vegyenek itthon belőle!

  4. Be voltam sózva rendesen én is a keynote alatt a cuccra, de hamar elmúlt amint olvastam erről a két apróságról.
    🙁

  5. @igerywhite: magyar Siriről eddig sem volt szó. az appok meg le tudnak tölteni további tartalmakat utólag.

  6. @Jadeye:
    Egy szóval nem mondtam, hogy magyar legyen a siri, a többi eszközömben sem az.
    A logikát nem értem, hogy miért fognak olyan eszközt gyártani és forgalmazni a legtöbb országban amiből a lehetőséget is elveszik, hogy akár más nyelven használja az ember.

    Hogy tölt le “több tartalmat” ha mondjuk egy normális játék alapból 1-2 GB?
    Ezt ha elmagyarázod… 🙂

  7. @igerywhite: egreendeled az angol Amazonról. Nagy kaland.

    A másik pedig: letöltöd a játék kódját meg valami minimális izét, hogy elinduljon, a nagy helyet foglaló téxtúrákat meg modelleket pedig az indítás után. De mivel ez UX szempontból borzalams lesz és erre Cupertinóban is rá fognak jönni, szvsz hamar fel fogják emelni a limitet 2, de akár 3 gigára is.

  8. Kicsit most nekem is elszállt a lelkesesdesem. 🙁

  9. @igerywhite: gondolom, sosem játszottál a Where’s my water című játékkal. az az első indítás után feldobta, hogy a HD asseteket letölti a fejlesztő szerveréről. rányomtál, hogy oké, és már el is indult a letöltés. nem nagy kaland.

    egy alkalmazásban nem csak egyetlen nagy darab fájl van, ami miatt 1-2GB, hanem több asset, ami miatt az összes fájl együtt adja ki az 1-2GB méretet. egy .IPA fájl valójában egy ZIP – nevezd át, és azonnal látod, hogy akár több tucat fájl is van benne. itt maximum 200MB lesz az App Store-ból letőlthető IPA, ami utána képes lehet letölteni a HD asseteket, vagy adott esetben az újabb pályákat, stb. nem atomfizika.

  10. @Jadeye:
    Valóban nem mókoltam még .IPA fájlokkal.
    Neked legyen igazad, akkor majd benevezek egyre. De azért is olyat szerzek be amiben ott a siri 🙂

  11. Ez nagyon gáz. Egyre több ilyen baromságot csinál az Apple, például iCloud Music Library nem megy Romániában, ezzel használhatatlanná tették az Apple Musicot.
    Ha ez így lesz továbbra is, nem fogok egy Apple terméket sem venni, mert úgysem fog menni az országunkban!

  12. Az egész koncepció baromságnak tűnik.
    1 – egy értéktelenebb eszközt azonos áron nem fog venni senki
    2 – attól mert egy nyelven nincs Siri, más nyelven még szólhatok hozzá (szoktam is mutogatásiból és szórakozásból, 50% – ban így is megért)
    3 – ez egy mozgatható méretű eszköz, amit vihetnék is magammal olyan országba, ahol -nyaralok/tanulok/dolgozok – többet is ki lehet hozni belőle (bár éttermet biztos nem a tv-ről fogok keresni)

  13. @farrvince: Mi a f*szt nem tudsz azon megérteni, hogy nem azért nincs iCloud Music Library az országodban, meg nálunk Beats1 mert az Apple szemét, hanem mert az adott funkcióról az adott ország törvényeivel/jogvédőivel nem jutott dűlőre?

    @Sullivan: A keresés gomb ott lesz a Siri gomb helyett. Azon pedig meglepődnék, ha Siri nem lenne kikapcsolható, magyarul bekapcsolhatónak is kell lennie. Amíg nincs a kezünkben az eszköz és nem látjuk, hogy konkrétan a magyar verzióról le van tiltva Siri, addig fölösleges lovagolni ezen.


Add a Comment