fbpx Skip to content

Az szerintem manapság már mindenkinek világos, hogy a Mac gépeken OS X rendszer mellett kényelmesen használhatunk Windows-t is. Mondjuk én mindig falnak megyek, mikor egy MacBookon csak Windows-t látok (mármint az OS X helyett), de hát kinek mi a kényelmesebb.

parellels-11-featured-960x540

Többféle megoldás létezik arra, hogy Mac-ünkön Windows-t használjuk. Az egyik, és a legkényelmesebb, ha úgynevezett virtuális környezetben használjuk. Ilyenkor az OS X-en belül egy alkalmazással elindítjuk a Windows-t és úgy használjuk, mintha csak egy app lenne. Ez azért kényelmes, mert mindkét rendszert egyszerre használhatjuk. Persze ilyenkor az erőforrásokat megosztjuk, tehát valamelyik a kettő közül, vagy akár mindkét rendszer némileg lassabb lesz.

Erre két, méltán híres appot szoktak használni az OS X felhasználók, a Parallels-t, illetve a VMware-t. Mindkettő hasonló tudással rendelkezik, én egyébként a Parallels-re esküszöm. A másik megoldás a Boot Camp, az OS X beépített eszköze, mellyel az OS X mellé egy külön partícióra teljes értékű Windows-t telepíthetünk. A kérdés az, hogy melyik a jobb megoldás, mikor melyiket érdemes használni?

A Parallels.com oldalon pár napja lett elérhető a legújabb 11-es változat. Ez azért fontos, mert ahogy az Apple, úgy a Parallels is évente ad ki nagyobb frissítést, illetve vált verziószámot. A tekrevue.com még a megjelenés előtt kézhez kapta az új, 11-es verziót, és végeztek egy elég komoly összehasonlító tesztet. A tesztben a régebbi Parallels 10-et, a most megjelent Parallels 11-et és a Boot Camp-et hasonlították össze többféleképpen.

Unknown

Első körben nézzük meg, mi a különbség a virtuális és a natív Windows, avagy a Parallels és a Boot Camp között. Mint ahogy már fentebb írtam, a VM hatalmas előnye, hogy az OS X alatt fut, így nem kell újraindítás, csupán el kell indítani az appot és dolgozni benne. Használhatjuk úgy, hogy ablakban fut, vagy úgy is, hogy teljes képernyőre állítjuk, “mintha” egy Windows futna a gépen. A Parallels segítségével lehetőség van az úgynevezett Coherence módra is, amit az alábbi videó segítségével lehet a legjobban demonstrálni:

Ilyenkor mindkét rendszer együtt dolgozik, a Windows ablakait úgy látjuk, mintha csak OS X rendszert részét képeznék. Ez egyébként az egyik legjobb Parallels-funkció, ami Windows 10-en jelenleg csak a Parallels 11-es verziójával érhető el. Tehát a Windows 10 ugyan elfut a régebbi Parallels-en is, azonban számos funkció nem működik.

Nézzük meg, mi a helyzet a Boot Camppel. Az Apple nemrég frissítette a Boot Camp drivereket, így már ez is teljes mértékben támogatja a Windows 10-et. Rengeteg hordozható és asztali gép is tudja futtatni, erről itt tudtok bővebben olvasni.

A Boot Camp előnye, hogy teljes értékű Windows-t kapunk, tehát nem az OS X alatt indítunk el egy alkalmazást, hanem ténylegesen egy másik partícióról bootolunk be. Ez akkor lehet hasznos, ha grafikai szempontból hardverigényesebb alkalmazásokat szeretnénk futtatni, illetve ha nekünk minden erőforrásra szükségünk van Windows alatt. A lenti tesztből kiderül majd, mikor érdemes a Boot Campet használni, és mikor a virtuális Windows-t.

Parallels 10 vs. Parallels 11 vs. Boot Camp

A tekrevue egy 2014-es Retina MacBook Pro-n tesztelte a fenti hármast. Windows 10-et használt tesztalanynak, és mindegyikből a 64-bites verziót, illetve Yosemite 10.10.5-ös rendszer alatt. Az alábbi tesztet bővebben itt tudjátok elolvasni, mi csak az összesített táblázatokból fogunk ide berakni egyet-egyet, és konklúziót írni.

Az első teszt a GeekBench volt, mely leginkább a processzor és a memória sebességet tesztelte:

parallels-11-benchmarks-geekbench-mc

parallels-11-benchmarks-geekbench-sc

Itt már rögtön látszik, hogy a Parallels 11 mennyivel gyorsabb az előző verziónál. De persze az erőforrások megosztása miatt a Boot Camp nyer. Nyilván hatalmas különbség nincs, így a Parallels nagyon kényelmes lehet sokak számára.

A feketeleves igazából akkor jön, amikor 3D-s vagy grafikai alkalmazásokat szeretnénk használni:

parallels-11-benchmarks-3dmark06

parallels-11-benchmarks-3dmark-ice-storm

Jól látszik, hogy ha a grafikus kártyát kell használni, akkor a Parallels elvérzik. Ezzel egyébként nincs is semmi probléma, kevesen használják a Mac-et játékra, de ha erre van szükségünk, akkor semmiképp sem ajánljuk a virtuális Windows-t. Érdekesség még, hogy sok helyen a Parallels 10 volt a jobb ebben a tekintetben. Ez annak tudható be, hogy már több mint 1 éve finomhangolják, így grafikai alkalmazások mellett inkább a régebbi verziót ajánljuk.

A tekrevue-s kollégák készítettek még 3DMark06, Cinebench R15, PCMark 8, Passmark PerformanceTest 8.0, x264 Encoding, x265 Encoding, File Transfers, Virtual Machine Management teszteket is, amiket szintén érdemes lehet megnézni.

Konklúzió

A Parallels 10 jelenleg talán jobb választás, mint a Parallels 11, de már nem sokáig. A fejlesztő cég hamarosan frissíti majd és kijavítja a hibáit. Így mi azt javasoljuk, hogy Windows 10 esetén mindenképp váltsatok, régebbi Windows esetén azonban maradhat még a 10-es verzió. A Boot Camp csak akkor kellhet, ha tényleg szeretnénk minden tekintetben kihasználni a hardvert, azonban a Parallels esetén sem kell a legtöbb esetben kompromisszumokat kötni.

Ti használjátok valamelyiket?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Virtualbox. Vannak tök jó dolgai a Parallelsnek (bár hirtelen csak a Dockról indított alkalmazás jut eszembe), de nem ér meg számomra 80 eurót.

  2. Parallelsnel lehet regimodi vagyok de zavart hogy nem tudom hogy coherence modban akkor most mikor mi fut a hatterben…

  3. Nos, en aldom az eget, hogy volt lehetoseg rMBProra valtani Windowsrol. Eg es fold a kulonbseg teljesitmenyben. A Photoshop meg sem reccen, a wines gepen sokszor fagyott. Nekem mar nem kellene, plane nem ezen a gepen.

  4. Mikor meglett a macbook, rögtön csináltam rá windowst is. Aztán igazából sosem kellett, 1-2 hónap múlve behalt az MBP SSD-je, ment garis cserére. Aztán utána már nem volt indíttatásom megint windowst reszelni rá 🙂 Azóta se hiányzik. Ha melózni kell a cégben akkor RDP-zek a benti windowsos gépre, irodai munkára tökéletes. Egyedül az a rohadt mikrotik winbox hiányzik.

  5. A 11-es a 3DMark kivételével mindenben gyorsabb (gyakorlatilag befelezi a bootcamp és parallels közti különbséget), megemlíti a cikk, hogy nemigen játszanak a macbook-on, ennek ellenére mégis a 10-es ajánlott?
    A parallels-hez olcsóbban is hozzá lehet jutni, a virtualbox meg – tesztek szerint – jóval lassabb.
    Kimaradtak még lényeges dolgok a cikkből :
    – bootcamp alatt a dedikált grafikus kártya mindenképpen működik, a gép aksis üzemideje ettől órákkal csökken.
    – parallels alatt működnek a macbook “dolgai”, pl. magic mouse összes gesztusa, stb. Bootcamp alatt sokminden nem.

  6. Kovacs Peter: winbox ketfelekeppen elerheto: wine tokeletesen futtatja, illetve weben keresztul hasznalom az a masik..

  7. Pontosítok: a Parallels 10.2.2-es is támogatja a win10-et teljes mértékben.

  8. @hohocali: “jóval lassabb”… könyörgöm, SSD-s gépekről beszélünk és egy virtualizált rendszerről. Nyilvánvaló, hogy nem lesz villámgyors, ugyanakkor az SSD-nek köszönhetően csak az fog feltűnni, hogy lassabb, mint az OS X. Ha meg tényleg kell kakaó, akkor nem is alternatíva a Parallels sem, még akkor sem, ha ilyen gyönyörű diagramokat tudnak mutogatni.


Add a Comment