fbpx Skip to content

Már viszonylag hosszú ideje várható volt, hogy az Intel bemutatja azokat az új processzorokat, amelyeket az új MacBook számítógépek is megkapnak a következő frissítés alkalmával.

macbook-air-hero

Az Apple 2006 óta használ kizárólag Intel CPU-kat a Mac gépek esetén, azonban ezek egyetlen egy kivétellel mind asztali és hordozható gépekre tervezett típusok voltak. Az egyetlen kivétel pedig a Mac Pro-ban található Intel Xeon.

Az Intel Xeont eredetileg munkaállomások és szerverek kiszolgálására tervezték, most azonban úgy látszik, hogy a MacBookok is megkapják ezt a különleges típust. A Xeon processzorok egy sokkal erősebb Level 3 cache-sel rendelkeznek, valamint támogatják az úgynevezett Error Correcting Code (ECC) RAM-ot is, amely még tovább csökkenti a lehetséges hibák számát az egyes számítások során. Végül, de nem utolsó sorban pedig sokkal több magot is képes támogatni, ezáltal még több erőt nyújtva a professzionális alkalmazások számára.

hp_processor_lg_1_2_1_1_1_1_1_1_1

Természetesen hátrányai is vannak a típus használatának, mint például a sokkal nagyobb hőtermelés és energiaigény, valamint a magasabb ár. Ez az oka annak, hogy eddig kizárólag csak a Mac Pro számítógépekbe szerelt belőlük az Apple.

Az Intel bejelentése szerint még az idén bemutatja a Xeon E3–1500M v5-ös processzort, amely a “Skylake” nevű architektúrán alapszik. A Skylake az Intel 6. generációs architektúrája, amely már sokkal inkább energiatakarékosabb és hatékonyabb, mint elődei.

Az Apple természetesen még nem támasztotta alá azt a találgatást, miszerint az új MacBookok megkapják ezt az új típust, de ha logikusan végiggondoljuk, akkor valójában nem is az a kérdés, hogy vajon megkapják-e, hanem az, hogy mikor. Természetesen ez elsősorban a professzionális felhasználókat fogja érinteni, akik olyan, komoly számítást igénylő feladatokat szeretnének egy hordozható gépen futtatni, amelyre eddig egész egyszerűen még lehetőségük sem volt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. "de ha logikusan végiggondoljuk, akkor valójában nem is az a kérdés, hogy vajon megkapják-e, hanem az, hogy mikor."

    és hogy mennyiért. 🙂

  2. @gergokiss: Az igazándiból akiknek készül majdnem hogy lémyegtelen.

  3. lesz vegre valami uj…

  4. a mostani macbookokat nem igazsn latom mivel lehetne lenditeni hogy egy mostani v 1 eveset csereljen az ember, pl en :).

  5. kiveve az ilyen ujitasokat…

  6. Nekem az E5450-es Xeon-om kevesebbet fogyaszt mint a vele azonos teljesitmenyu Q9650 😀


Add a Comment