fbpx Skip to content

Az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága nemrég visszavont privát felhasználásra vonatkozó kivételeket a szerzői jogi törvényben, amelyeket tavaly vezetett be a kormány, ismét illegálissá téve több millió állampolgár szokásait, számolt be a helyzetről a napokban a TorrentFreak.

iTunes-hero

Az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdon Hivatalának (IPO) magyarázata értelmében az az abszurd helyzet állt elő az Egyesült Királyságban, hogy ezentúl egy CD rippelése iTunes-ba illegálisnak minősül, továbbá a számítógépről nem lehet biztonsági mentést sem készíteni, ha jogvédett tartalom van rajta. Ezen felül az iTunes Match vagy az Apple Music sem járt jobban, hiszen azok is letöltenek szerzői joggal védett zenei fájlokat.

Tavaly év végén az Egyesült Királyság kormánya legalizálta a privát célú másolást, amelyet addig is sok állampolgár legálisnak tartott. Az IPO kifejezetten üdvözölte ezeket a változásokat, úgy értékelve őket, hogy ezzel a szerzői jogi törvény alkalmazkodik a 21-ik század realitásaihoz.

De sajnos ezek a változtatások rövid életűek lettek. Bevételkieséstől tartva több zenei iparági csoport lobbizott a legfelsőbb bíróságnál a változások elfogadása ellen, amely végül nekik adott igazat. Ennek következtében a változások visszavonásra kerültek és a korábbi korlátozások vannak ismét érvényben.

A TorrentFreak megkérdezte az IPO-t, hogy mindez mit jelent az állampolgárok számára.

Jelenleg illegális privát másolatok készítése szerzői jogi védelem alatt álló munkákról, a szerzői jog tulajdonosának beleegyezése nélkül, amibe beletartozik az egyes formátumok közötti konvertálás is. – mondta el az IPO egyik szóvívője.

Az IPO kifejezetten figyelmeztet, hogy nincs lehetőség a törvény értelmében CD-k MP3-lejátszóra való másolására. Ez azt jelenti, hogy az iTunes CD rippelő funkciója és CD-k tartalmának iPodokra, vagy iPhone-okra való másolása illegális. Továbbá a törvény értelmében az iTunes aktívan jogsértésre biztat a CD rippelés funkció promótálásával. Ez ahhoz vezethet, hogy a zenei iparág kártérítést fog követelni az Apple-től.

De a helyzet még ennél is rosszabb, mert a törvény nem csak CD-k rippelésére vonatkozik. Már egy zeneszám átmásolása a számítógépről egy biztonsági mentést tároló merevlemezre vagy privát szerveres tárhelyre is illegális.

A tiltás vonatkozik a szerzői jogi tulajdonos engedélye nélkül elkészített biztonsági mentésekre, mivel az alapvetően egy másolást igényel. – mondta el egy kormányzati szóvívő.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai nem készíthetnek biztonsági mentést a számítógépükről, ha be akarják tartani a törvényt, hiszen gyakorlatilag minden számítógép tartalmaz szerzői jog által védett médiát.

A kormányzat értelemszerűen nem túl boldog a legfelsőbb bírósági döntéstől, de egyelőre még nem született döntés arról, hogy átdolgozott szerzői jogi törvényt nyújtanának be a jövőben.

A kormány megnyugtatásul arra hívja fel az állampolgárok figyelmét, hogy ne aggódjanak, mert a szerzői jogi tulajdonosok nem fognak átlagembereket zargatni, akik csak simán mentést készítenek a számítógépükről. Ugyanakkor a törvény értelmében elvileg ezután a szerzői jog tulajdonosai bíróság elé vihetnek átlagembereket CD rippelés és biztonsági mentések miatt, ha akarnak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Az ugy nagyon jo!
    De honnan tudjak ellenorizni hogy egy embernek van-e biztonsagi masolata egy geprol?

  2. Nagy az Isten állatkertje…

  3. Tök mindegy, én eddig sem használtam, meg nem is fogom. 😀 Itt már minden illegális, meg sem lepodok…

  4. Le sem tojom 🙂 magyar honban élek 🙂

  5. Hülye angolok, angol hülyék.

  6. Ennek értelmében már egy MP3 lejátszó sőt maga az MP3 is illegális. Jöhetnek vissza a hordozható CD lejátszók,

  7. Kontraproduktív idióták.

  8. Csak monty-python-t idézném én is…

  9. Ez szerintem úgy indokolatlan törvény ahogy van. Nagy szerencse, hogy Magyarországon eddig nincs ilyen tervbe véve.
    Azt gondolom, az angolok tenni fognak erre magasról, tényleg csak rizikósan lehetne ellenőrizhető, hogy ki csinált olyan biztonsági mentést amin jogvédett tartalom van.


Add a Comment