Hogyan legyünk egycsapásra egy Apple-reklám fotósa?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Általában természetesnek vesszük, hogy ha megjelenik egy új OS X- vagy iOS-verzió, akkor a nagyobb verzióváltások alkalmával mindig érkeznek új hátterek is. Ugyanez igaz az utcákon található Apple plakátokra is, annyi különbséggel, hogy itt azért jóval nagyobb tempóban jelennek meg, cserélődnek a különböző fotók.

13672-8646-Apple-World-Gallery-l

De vajon hogyan készíti, vagy honnan szerzi be őket az Apple? Bizonyára ezen már kevesebben szoktunk elmerengni, ezért Brandon O Se elmeséli egyedülálló történetét, hogyan kereste fel őt az Apple az egyik munkája kapcsán, amit azóta a világ számos országában megcsodálhatunk.

Az Apple az esetek többségében nem maga készíti a fotókat (erről már írtunk is az iOS 8 megjelenése kapcsán), hanem folyamatosan pásztázva a különböző fotómegosztó oldalakat (például Flickr, Google Photos) keresik a számukra megfelelő képeket, leginkább azokat, amelyek iPhone-okkal készültek. Továbbá híresek arról is, hogy a fotók készítőit közvetlenül keresik fel, nem pedig valami harmadik számú jogi személy felhatalmazásával.

15487441900_9dca0704de_k

O Se egy dán fotós, aki egy decemberi napon levelet kapott Flickr-en egy ismeretlen feladótól. A feladó nem rendelkezett fotókkal, és egy kutatási lehetőséget kínált fel. Brandon – szinte helyesen – spamnek vélte a levelet, ezért figyelmen kívül hagyta. Kis idő elteltével kapott megint egy üzenetet, ahol már sürgetve kérték, hogy amennyiben érdekli az ajánlat, válaszoljon. Így hát válaszolt, de a részletek eléggé homályosak voltak, csak annyit közöltek vele, hogy vevő lenne az idegen az egyik fotójára, érdekli-e.

A levelezésből végül O Se legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy az idegen, aki nagyon érdeklődött, az Apple egyik alkalmazottja, és a legújabb, “Shot On iPhone 6” kampányhoz kerestek anyagot, és nagyon megtetszett nekik Brandon Dánia Superkilen Parkjában készült fekete-fehér fotója.

Ezt követően a licenszelés és a szerződés legalább 2 hónapig húzodott, cserébe az Apple kompenzálta Brandont, sőt arról is tájékoztatták, mely városokban fog megjelenni a fotója, mint az iPhone 6-ot népszerűsítő reklámplakát.

photo-mar-05-4-32-49-pm

Tehát hogyan válhatunk belőlünk is egycsapásra az Apple egyik híres fotósa? Nagyon egyszerű. Keményen kell dolgozni, és profinak lenni abban, amit szeretünk csinálni, jelen esetben pedig ez a fotózás. Valamint azt sem érdemes elfeledni, hogy ezeket osszuk meg minél gyakrabban a világhálón. Kalandra fel – ki tudja, lehet, hogy legközelebb közülünk kerül ki valaki hasonló szerencsés! 🙂

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Nem értem hogy az Apple miért nem igy kezdi a levelet,hogy “Shot On iPhone 6″ kampányhoz keresunk anyagot, és nagyon megtetszett nekunk Brandon Dánia Superkilen Parkjában készült fekete-fehér fotód. Ennyi. Amúgy kíváncsi lennék hogy mennyit kapott érte…

  2. @zotyaphone: Szerintem azért, mert az apple megkeresésére mindenki igent mondana. Így viszont le tudják szűrni az első reakcióból a fotós hozzállását, ami a későbbi kapcsolatban nagyon fontos lehet.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!