fbpx Skip to content

Bizonyára sokan gondolkoztatok már azon, hogy vajon honnan szerzi az Apple az OS X és iOS rendszerekhez a szebbnél szebb háttereket. Nos, abban biztosak lehettek, hogy nem az alkalmazottaik járják a világot és tájról-tájra fotózgatnak. Bár előbbi sem áll igazából messze a valóságtól, de ennél azért lényegesen egyszerűbb dologra kell gondolni.

screen-shot-2014-09-10-at-10-08-10-pm

Ugyanúgy, ahogyan mi is, ők is az internetet hívják segítségül. Különböző fotómegosztó portálokon, magán galériákban közzétett képek között keresgélnek, és kiválasztanak egy-egy jobban sikerült alkotást. A megfelelő példányok kiszemelése után felkeresik a fotók készítőit, és engedélyt kérnek a használatra. Ebben a megtisztelő felkérésben részesült Espen Haagensen norvég fotós is, akinek a Tejútrendszert ábrázoló, egészen jól sikerült képe hamarosan mindannyiunk hétköznapjába becsempészi magát az iOS 8 alapértelmezett háttereként. Eme különleges felkérés alkalmából beszélgettek a 9to5mac-es kollégák Espen Haagensennel arról, hogy hol és hogyan készült a kép, és milyen módon kereste meg őt az Apple a felhasználással kapcsolatban.

Haagensen elmondta, hogy a képet 2013 decemberében készítette, amikor síelni volt a Norvég Trekking Egyesület csapatával. Minden évben kisíelnek egy ritkán látogatott, kieső helyen lévő kunyhóhoz. Az út oda legalább 5-6 óra, így korán indulnak, hogy sötétedés előtt odaérjenek. Az éjszakát ott töltik, és a nemzeti karácsonyi különlegességek elfogyasztása mellett némi fotózásra is jut idejük. Ekkor készült az a bizonyos kép is a Tejútrendszerről:

“Rengeteg asztrofotót szoktam készíteni, különösen a Tejútról, de ez volt az első alkalom, hogy nagy látószögű objektívet és állványt is vittem magammal. Aznap éjjel meglehetősen nagy volt a Hold, és a Tejútrendszer csak halványan látszódott, de éjfélre felhősödött annyit az idő, hogy eltakarja a holdat, így pedig lencsevégre tudtam kapni egy remek sorozatot.”

A hazautat követően Espen a képet az 500px fotómegosztó portálon tette közzé, ahol hatalmas népszerűségnek örvendett már a kezdetektől fogva. Az eredeti képen egyébként látszott a kunyhó is, ám ezt az Apple utólag némi retusálással eltüntette, hogy a kép még egyszerűbb legyen, és mindinkább a csendéletet tükrözze. Haagensen szerint a kép népszerűségének köszönheti, hogy az Apple megkereste őt, amiről szintén szívesen mesélt:

“Néhány hónappal ezelőtt megkeresett az Apple, hogy licencelnék a fotómat non-broadcast (belső, vagy maximum 500 darabra vonatkozó, ingyenes közzétételű) használatra. Ezt követően valamikor júliusban ismét megkerestek, hogy szeretnék kiterjeszteni a licencet mostmár broadcast-célú (tehát széleskörű, nyilvános) felhasználásra. Én konkrétan egészen keddig nem tudtam, hogy mire fogják majd használni, egy kollégám hívott fel a keynote alatt, hogy a képemmel fogja az Apple reklámozni az új termékeit.”

Bár Haagensent némileg sokkolta a hirtelen jött népszerűség, nem panaszkodik, úgy véli, hogy ez mindenképpen fotós pályafutásának egyik legkiemelkedőbb eredménye, és amire büszke lehet hátralévő életében.

iOS-8-september-17-1024x682

Haagensen képét, valamint a többi új hátteret már elérhetővé tette az Apple a fejlesztők számára az iOS 8 GM verziójában, de a többség számára hivatalosan csak szeptember 17-től, az iOS 8 megjelenésének napjától lesz elérhető. Ha kíváncsi vagy a többi háttérre is, vagy már most ki szeretnéd tenni Espen fotóját, azokat megtalálod az iOS 8 új háttereivel foglalkozó cikkünkben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment