fbpx Skip to content

Tegnap este, tőzsdezárás után tette közzé az Apple a harmadik negyedéves eredményeit (2015. április-június). A számok szokás szerint jelentősen meghaladják az egy évvel ezelőtti eredményeket, azonban az elemzői várakozásokat nem mindenhol.

apple-money

Nézzük végig, mit is csináltak ebben az elmúlt negyedévben a cupertinói varázsműhelyben.

Bevétel

A negyedéves bevétel 49.6 milliárd dollár volt, az elemzői várakozás pedig 49.3 milliárd dollár. Egy évvel ezelőtt ez a szám mindössze 37.4 milliárd volt, tehát a cég 32%-os növekedést ért el.

Nyereség

Nyereségben 10.7 milliárd dollárt hoztak össze, ebből egy részvényre 1.85 dollár jut. Tavaly a profit 7.7 milliárd volt, egy részvényre pedig 1.28 dollár esett. Ez is 39%-os növekedés, ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak.

iPhone

47.5 millió új telefon talált gazdára, ami az egy évvel ezelőtti 35.2 millióhoz képest 35%-os növekedés. Ez háromszorosan meghaladja a piaci növekedést. A darabszám elmarad az elemzői várakozásoktól, mivel 50 millió darab készülék eladását prognosztizálták. (A kis telhetetlenek.) Kínából 112%-kal több bevétel jött, 87%-kal több iPhone-t adtak el. Az IDC becslése szerint a kínai okostelefonpiac mindössze 5%-kal nőtt. Kínát továbbra is legnagyobb piacuknak tekintik.

Mac

4.8 millió új számítógép kelt el, tavaly 4.4 millió. Az eladásokat a hordozható gépek vezették, a vásárlók kedvezően fogadták az új MacBookot. Ahhoz képest, hogy a PC ágazat mélyrepülésben van, 11.8 %-ot esett vissza, a Mac elég szépen teljesített.

iPad

Folytatódik a lassan két éve tartó visszaesés. Mindössze 10.9 millió táblagép talált gazdára, egy éve még 13.3 milliót tudtak eladni. A számok közzétételét követői elemzői beszélgetésen Luca Maestri, a cég pénzügyi vezetője kifejezetten elégedett volt a termékkel, 97%-os az iPad Air 2 elégedettségi mutatója, a 200 dollár feletti táblagépek piacának 76%-át birtokolják. Tim Cook is rendkívül optimista (extremely bullish) a termék jövőjét illetően. Hát, ha én lennék az iPad termékmenedzsere, annyira nem lennék boldog, mivel biztosan nem kapnék bónuszt…

Szolgáltatások

5 milliárdos bevétel, az App Store-os bevételek 24%-kal nőttek.

Apple Watch

Az Apple már korábban közölte, hogy nem tesz közzé külön értékesítési számokat, hanem az Egyéb kategóriába teszi be az órát, mivel nem akarnak a konkurenciának információt adni. Az látható, hogy a kategória száma 1 milliárddal több, mint korábban, tehát elmondható, hogy ez már minimum egy milliárd dolláros üzlet. Ez főleg annak a fényében érdekes, hogy Tim Cook elmondása szerint a szintén ebben a kategórában lévő iPod és termékkiegészítők eladásai csökkentek, tehát az 1 milliárd akár több is lehet. Az óra fogadtatása rendkívüli volt, a vásárlói elégedettség 97%-os. Még mindig nem tudnak eleget gyártani, és sok országban egyáltalán nem kapható a termék. Az indulási számok magasabbak, mint anno az iPhone-nál és az iPadnél voltak, kevesebb értékesítési ponttal.

Apple Music

Az új szolgáltatásnak sok millió hallgatója van és a szám napról-napra növekszik, milliók hangolnak a Beats 1 rádióra.

Nyereséghányad

Az elemzők mindig kritikusak ezzel a számmal szemben, most nem lehet okuk panaszra. Az Apple a termékein átlagosan 39.7% nyereséget realizál, ez kismértékben javult az előző évi 39.4%-hoz képest. A szám egyébként rendkívül magas, és mivel az iPhone az Apple húzóterméke, nem véletlenül a mobiltelefon ágazat nyereségének óriási részét az Apple adja.

Készpénzállomány

A cég készpénzállománya meghaladta az elképesztő 200 milliárd dollárt, pontosan 202.8 milliárd dollárjuk van a bankban, ennek 89%-a a kedvezőtlen amerikai adózás miatt külföldön található.

„Elképesztő negyedévünk volt, az iPhone bevételei 59%-kal növekedtek az elmúlt évhez képest, erősek a Mac-eladások, és minden eddigi rekordot megdöntött a szolgáltatásokból származó bevétel, melyet az App Store vezet és nagyszerűen indult az Apple Watch is. – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. – Az Apple Music iránti izgatottság rendkívüli volt, és már várjuk az iOS 9, az OS X El Capitan és a watchOS 2 őszi megjelenését.”

Mindez kevés volt az üdvösséghez, mivel a „gyenge” iPhone-eladások miatt a részvényárfolyam a tőzsdezárás utáni kereskedésben mintegy 8%-ot esett. Buta tőzsdések, nem inkább épp most lenne érdemes vásárolni? 🙂

apple-logo

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. 8 perc alatt 60 milliárdot vesztett az Apple…persze nem kell siratni oket, van nekik elég pénzuk 😀


Add a Comment