fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Fejes Viktor küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Már régóta ki akartam próbálni a szakmában az egyik legjobbnak mondott monitorkalibrálót, mivel retusőrként minden kijelzőmnek színhelyesnek kell lennie. Éppen ezért a napokban be is szereztem a szóban forgó X-Rite i1 Display Pro nevű monitorkalibráló egységet, és a nagy monitorjaim mellett teszteltem a retina MacBook Pro-mon is.

i1displayprotest (6 of 6)

Miért is kéne egy MacBookhoz egy ilyen professzionális eszköz? Nem feltétlen szükséges, mert más is megteszi, de a következőekben leírom a tapasztalataimat vele, ami esetleg érdemessé teszi, hogy ne csak a csajoknál villogjuk vele. Bár ők nem tudom mennyire értékelik, ha nem csak egy ColourMunkink van, hanem egy i1 Display Pro-nk, de nem tudhatom, csak egy retusőr vagyok.

Alapvetően nem szükséges kalibrálni a kijelzőinket, mert a “gyári” színprofil a legtöbb esetben megfelelő, azonban ha az általunk előállított kép vagy más dokumentum nyomdai feldolgozásra kerül, valamint Photoshopban dolgozunk, akkor érdemes ezt a kalibrálást megejteni, hogy biztosan színhelyes legyen, amit készítünk.

i1displayprotest (1 of 6)

Először is, ahogy a legtöbb Apple kütyü, úgy ez is szép csomagolásban érkezik, noha ez ugye nem Apple kütyü – és ez már egy jó pont. Ezen felül érződik rajta, hogy jó anyagból készült, és időtálló. Úgy mondanám, hogy látszik rajta, hogy azért megéri azt a nem kevés birodalmi váltót, amibe kerül.

i1displayprotest (2 of 6)

Alkalmas nem csak monitorok, de projektorok kalibrálására is, ami pontosan nem tudom hol és mikor jön jól, mert nem volt még szükségem színhelyes, projektált képre, de azért jól hangzik és örülök is neki. Ami még nagyon jól jön, hogy nem csak arra képes, hogy egy kijelzőnek vagy – ahogy előbb említettem – egy projektornak a képét bemérje, de arra is, hogy folyamatosan figyelje a környező fényt, hiszen az is befolyásolja, hogyan látjuk a színeket a monitorunkon. Bent lehet hagyni az egységet az USB portban ‘ambient’ módra állítva és az folyamatosan figyeli a szobában található fénymennyiséget és ahhoz állítgatja a színprofil értékeit.

i1displayprotest (4 of 6)

A környezeti fény figyelés csak egyike a több professzionális szolgáltatásnak, amit az eszköz nyújt. Ezen kívül ami miatt még megkapta a ‘pro’ fémjelzést, hogy rettentő gyorsan és pontosan képes beállítani a színeket – a méréseim alapján olyan 2 perc alatt meg is van minden. Továbbá, hogy hardveresen is tud kommunikálni a monitorunkkal; ami mondjuk a MacBook Pro-nál nem túl hasznos, de ha egy felsőkategóriás Eizo vagy NEC monitorunk van, akkor nem nekünk kell nyomkodni a kontraszt, fényerősség és egyéb gombokat, hanem a két eszköz egymással kommunikál, “megbeszélik a teendőket”, és együttműködve beállítják.

A MacBook színprofiljának a beállításához elég volt csak annyit tennem, hogy feltelepítettem a megfelelő appot, majd azt elindítottam. Ezek után a kalibráló kábelén beállítottam az ellensúly hosszúságát, majd bedugtam a portba. Elég volt csupán basic módban elindítanom a kalibrálást, ahol a fehér pontot a szakmai alap D65-re tettem, a luminanciát pedig a szokásos 120 cd/m²-re. A gammát hagyhattam 2,20-on, hiszen az Apple gépeken is a régi 1,8 helyett most már egy jó ideje a 2,2-t használják.

i1displayprotest (5 of 6)

Ezután elindítottam a mérést. Mivel a luminanciát átállítottam és nem natívon hagytam, így a mérés során be kellett állítanom azt a 120-as értékre, ami a MacBook Pro-n nem volt lehetséges, mert valahol 110 és 130 között ugrált, ha feljebb és lejjebb vettem a fényértéket, de ez az eszköz a kicsivel alacsonyabb számra állítva is pontos értékeket tud beállítani. Két perc múlva már készen is volt a mérés, és elmentve a generált színprofilt már egy kevésbé kontrasztos, kicsit más színű – de teljesen színhelyes – paletta fogadott.

IMG_0429_crp_2048

(forrás)

Összefoglalva, az X-Rite i1 Display Pro egy remek kalibráló a MacBookhoz, igaz, hardveresen az utóbbi nem tud kommunikálni a kalibrálóval, de cserébe hihetetlen gyorsaságot és pontosságot kapunk, és egy olyan készüléket, amit még évekig használhatunk. Később pedig még vehetünk egy jobb monitort is hozzá. Az ára 69.900Ft, és hivatalosan az Oázis Computernél vásárolható meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Nem rossz ízelítő, de egyrészt nem Apple termék, tehát a csomagolásnál írtak kis korrekcióra szorulnak, másrészt meg a gyári szoftvernél van profibb, pontosabb, ingyenes alternatíva (dispcalgui). És azzal a szoftverrel ugyanolyan eredményt ad a cikkben lévő kütyüvel azonos hardverű, de szoftveres butított olcsóbb Colormunki Display.

    Maces tapasztalataim szerint is.

  2. @madgie: a csomagolásról szóló rész arra utal, hogy ennek a csomagolása is van olyan szép, mint bármely Apple terméké – de mivel félreérthető volt, így egyértelműsítettem.

  3. nem tudom, a készüléket gyártó cég híres márka, de nem venném meg, pedig naponta 12-14órát hardware kalibrált monitorokon dolgozom (LG és DELL)…

  4. Fényerő beállításhoz: Shift+Alt+fényerő gombokkal lehet negyedelni az ugrásokat ugyanúgy, mint a hangerőnél és így már egész pontos értéket lehet kapni!


Add a Comment