fbpx Skip to content

Lassan már több mint két hete használom napi rendszerességgel a Jaybird BlueBuds X Bluetooth fülhallgatóját, így elérkezettnek látom az időt arra, hogy részletesen leírjam a tapasztalataimat.

jaybird_liquipel_black_1

Ha egy kiváló, prémium minőségű vezeték nélküli fülhallgatót keresel, amely kifejezetten sportoláshoz lett kialakítva és életre szóló garanciával rendelkezik izzadás által okozott problémákra, akkor a lehető legjobb választás a Jaybird.

Miért pont Jaybird?

Bár a Jaybird 2006-os megalapítása óta hatalmas fejlődésen ment keresztül, nyilván a köztudatban még kevésbé ismert, mint például a Beats. Bár érdemes megemlíteni, hogy egy meglehetősen komoly, évi több mint 32 millió dollár bevétellel rendelkező cégről beszélünk, akiknek a legutóbbi ismert hároméves növekedési rátájuk (2010–2013) 1194% volt.

logo_jaybird_horizontal_white

A Jaybird versenypiacának egy meglehetősen klisé helyet választott a sportkiegészítők kapcsán, ahol már olyan sok versenytárs van, hogy szinte lehetetlen kitűnni. Ugyanakkor a termékeik és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásaik kapcsán úgy tűnik, hogy sikerülni fog nekik, hiszen Wall Street Journal-től kezdve egészen az International Business Times magazinig mindenki írt már róluk.

De most térjünk is rá magára a fülhallgatóra.

Csomagolás és design

Számomra a legjobb csomagolási élményt mindig is az Apple termékek csomagolása jelentette és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Ugyanakkor a Jaybirdnek majdnem sikerült felülmúlnia ezt az élményt a dobozon található apró mágnesekkel és kis utasításokkal, amelyek pontosan felhívják a figyelmedet, hogy hol kell kezdened a kicsomagolást.

IMG_2359

Például én általában mindig felül szoktam kezdeni egy doboz kinyitását, de a Jaybird okosan felhívta a figyelmemet, hogy bizony most alulról kéne nekiállni, még mielőtt az egész dobozt használhatatlanná szedném szét. Apróság? Igen. Ugyanakkor véleményem szerint pontosan ezek az apróságok tesznek egy prémium terméket prémium termékké azáltal, hogy éreztetik a vásárlóval, hogy itt bizony nem egy olcsó és minőségtelen dologgal állunk szemben.

IMG_2367

A dobozban a fülhallgató mellé kapunk még egy szintén mágneses, kemény anyagból készült tokot, egy USB töltőkábelt, valamint 3 különböző méretű gumiharangot és 3 különböző méretű Secure Fit fülpárnát, aminek a jelentőségéről majd a kényelem résznél részletesebben beszámolok.

IMG_2386

A Jaybird tanácsa, hogy kezdjük el a legkisebb méretű gumiharanggal először, majd fokozatosan próbáljuk ki az összes többi variációt, amíg úgy nem érezzük, hogy megtaláltuk a számunkra a tökéletest. Számomra – és gondolom az emberek többségének is – a középső méret lesz az ideális, de ettől függetlenül mindenképp megéri kipróbálni mindhárom méretet, mert a tökéletes illeszkedés elengedhetetlen a kiváló hangminőség megtapasztalásához.

BlueBuds X - Midnight Black - InTheBox

A design tekintetében egészen elképesztő, amit a mérnökök alkotni tudtak. Első ránézésre annyira egyértelműnek tűnik minden, míg el nem kezdünk olyan dolgokon gondolkodni, hogy például hová fért el egy 8 órás folyamatos használatot lehetővé tevő akkumulátor? Annyira kicsi a fülhallgató azon része, amelyet a fülünkben hordunk, hogy nem akarjuk elhinni, hogy azokban található még maga az akkumulátor is. Ezek után nem véletlen, hogy a Jaybird bátran jelentheti ki, hogy az övé a világ legkisebb, vezeték nélküli fülhallgatója.

IMG_2390

Ami nekem kicsit szokatlan volt, az a terepmintás beütés a fülhallgatón, bár mivel elsősorban sportoláshoz lett kifejlesztve, teljes mértékben passzol a márka stílusához. (Ahogyan a Jaybird honlapján megfigyeltem, szinte folyamatosan cserélik a külső borítás mintáját meghatározatlan időközönként, hiszen már volt egyszerű fekete és fehér változat is.)

BlueBuds X - Midnight Black - Packaging

Bár természetesen mit sem ér a szép csomagolás egy kitűnő termék és jelen esetünkben kitűnő hangminőség nélkül, úgyhogy térjünk is rá a lényegre.

Hangminőség

A hangminőséget illetően nem kevesebbet állít a Jaybird, minthogy sikerült ugyanazt a minőséget megvalósítaniuk, mint egy hagyományos, vezetékes fülhallgató esetén.

Én személy szerint 15 évig zongoráztam versenyszerűen, amely időszak alatt természetesen megkaptam minden egyéb zenei képzést is (szolfézs, összhangzattan), úgyhogy úgy vélem, papírral bizonyítható, hogy megfelelő hallással rendelkezem. 😉 Ugyanakkor a technológia világában kicsit feladtam a tökéletes hangzás keresését és még a legdrágább fejhallgatóm is csak egy Beats Solo volt, amiről tudjuk, hogy hangminőség terén nem éppen egy kiemelkedő termék.

Mikor először meghallottam a Jaybird hangját, nem akartam hinni a fülemnek. Azon kívül, hogy azonnal kétségbeesett keresésbe kezdtem, hogy a Spotify Normal (96 kbit/s) minőségét hogyan tudom az Extreme (320 kbit/s) minőségre váltani, egészen fantasztikusan szól. Majd később admin kolléga biztatására kipróbáltam a fülest a Tidal alkalmazással is, hát arra meg már nem igazán voltak szavaim. Ilyen kiváló, tiszta és gyönyörű hangzású fülhallgatót még sosem teszteltem. Nincs túlerőltetve a mély, mint az összes Beats termék esetén, kiegyensúlyozottak a magas és középtartományok, valamint megmarad a dinamikus hangzás halk hangerő esetén is. Egészen elképesztő.

zoomed-earbud

Természetesen ahhoz, hogy egy ilyen prémium hangzást egy vezeték nélküli fülhallgató esetén is meg tudjanak valósítani, rengeteg olyan innovációra és szabadalomra volt szüksége a Jaybirdnek, mint például a Shift™ tömörítési eljárás, amely szinte veszteségmentes adatátvitelt biztosít a fülhallgató részéről történő dekompresszálásnak köszönhetően.

A másik jelentős probléma a konstans, fehér zaj szokott lenni, amely bár a vezetékes fülhallgatók esetén is előfordul, a vezeték nélküli verziók esetén szinte állandó probléma. Mivel mind a hangnak, amit hallgatunk, mind pedig a hallójáratunknak saját impedancia, frekvencia értéke van, ezért ha ez a két érték nem egyezik tökéletesen, akkor egyfajta tükröződési hatás (mirroring effect) keletkezik, amelyet végeredményül fehér zajnak hallunk kifejezetten, ha ének (vokál) részt hallgatunk. Ez az állandó fehér zaj pedig egy idő után fáradtságban nyilvánul meg. A Jaybird PureSound™ rendszere pontosan ezt a problémát oldja meg a saját szűrőrendszerével, ezáltal létrehozva egy olyan tiszta hanghatást, amelyet órákon át tudunk anélkül hallgatni, hogy a fülünk elfáradna benne.

earplug-sideways

Kényelem

A kényelem különösen fontos szerepet játszik főleg akkor, ha egy sportolás közben használatos fülhallgatóról beszélünk. Az extra, füljáratba illeszkedő habpárnának, valamint a 3 különböző méretben elérhető gumiharangnak köszönhetően gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a neki tökéletesen illeszkedő kombinációt.

BlueBuds X - Midnight Black - Secure Fit

Bár maga a fülhallgató nem mondható a lehető legkönnyebb fülesnek, még több óra használat után sem éreztem volna, hogy kényelmetlenné válna a viselése. Gyakorlatilag 5–10 perc után teljesen elfelejti az ember, hogy visel bármit is egyáltalán, és olyan érzésünk van, mintha csak a zene szólna a fejünkben, valamilyen különleges módon. Egyáltalán nem figyel az ember a fülhallgatóra az első 5–10 perc után.

HB234_AV6

Sportolás közben

Jelenleg már több mint 10 órát futottam a fülhallgatóval, egyaránt hosszú távokat, illetve intervallum futásokat is (ahol hirtelen váltakozik a sprint és a lassú kocogás) és egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy kiesett volna a fülemből a BlueBuds X. Nagyon ritkán maximum egészen picit szokott meglazulni, ha hirtelen mozdulatokat csinálok (négyütemű fekvőtámasz ugrás része), de ez is szinte észrevehetetlen, ha nem figyel pontosan erre az ember. Tökéletes az illeszkedés minden tekintetben és nyugodtan elfelejthetjük az aggódást, hogy állandóan ki fog esni a fülünkből a fülhallgató.

underear

A fülest alapvetően kétféle módon hordhatjuk. Az első, hagyományos mód, ha a rövid kábelt a fejünk mögött elvezetve normális pozícióban használjuk, ekkor ugyebár a vezeték a fülünk alatt fog elmenni. Ez tökéletes ideális az olyan sportokhoz, mint például a futás, súlyzózás, teniszezés.

Abban az esetben viszont, ha extrém sportokat vagy sok ugrálást igénylő sportokat űznénk, a fülhallgatót úgynevezett X-Fit™ módon is viselhetjük. Ebben az esetben a jobb és a baloldala felcserélődik, a kábel pedig nem a fülünk alatt, hanem a fülünk felett fog elvezetődni és ráadásul még azt a maradék 5–10 cm kábelt is a fejünk formájához tudjuk igazítani, így egyetlen centiméter lógó kábelünk sem lesz, és nem kell félnünk, hogy bármibe is beleakadnánk. Ennek a viselési módnak egyetlen furcsasága, hogy ilyenkor a fülhallgatón található vezérlőegység a szokásos jobb oldal helyett a bal oldalon lesz, valamint a fülünk mögé kerül, bár a benne található mikrofon még így is meglepően jól működik, ha esetleg egy hívásunk jönne.

BlueBuds X - Ambassador - Nick Rimando - Overear

Maga a tény, hogy vezeték nélkül tudjuk hallgatni a zenét sportolás közben fantasztikus érzés. Futás közben nem kell a vezetékkel szenvedni, meg póló alá, fölé tűrni, szórakozni vele, egész egyszerűen csak szól a zene. Meglepően nagy szabadságérzetet ad, amit nem is igazán lehet jól leírni addig, amíg valaki saját maga ki nem próbálja. A súlyzós edzések esetén pedig szintén hatalmas szabadság, hogy nem kell, hogy a karunkon vagy a zsebünkben legyen a telefon és állandóan féljünk, hogy ráejtünk véletlenül valamit, hanem nyugodtan lerakhatjuk a telefonunkat távolabb is magunktól, mivel a SignalPlus™ Bluetooth kialakításnak köszönhetően még viszonylag nagyobb távolság (6-8 méter) esetén is teljesen veszteségmentes az adatátvitel a fülhallgató és a telefonunk között.

HB234_AV3

Egyetlen furcsaság a fülesen található vezérlő esetén, hogy kicsit másképpen működik mint az Apple gyári fülese. Ez igazából két módon nyilvánul meg, az egyik, hogy a következő szám léptetéséhez a ‘+’ hangerő gombot kell nyomnunk hosszan (a középső gomb kétszeri megnyomása helyett), valamint amikor hangerőt állítunk, akkor bár kapunk egy hangvisszaéjezést a fülestől, viszont ilyenkor egy másodpercre megáll a zene. Tehát ahányszor állítjuk a hangerőt azonnal megáll egy pillanatra a zene. Ez először eléggé idegesítő volt, de éles helyzetben azonnal rájöttem az értelmére.

Mivel a fülhallgató rendkívül jól szigetel, ezért szabadtéri sportok esetén nagyon jól válogassuk meg, hogy hol szeretnénk sportolni. Egyszer mikor az egyik futásom alkalmával azonnal hallani szerettem volna, hogy mi történik körülöttem, reflex szerűen a hangerő gombokhoz kaptam és nagyon jó volt, hogy amint elkezdtem nyomkodni a hangerő gombokat, azonnal megállt a zene és jobban hallottam, hogy mi is történik éppen.

Akkumulátor és garancia

Az akkumulátor teljesítménye egészen elképesztő a maga 8 órás élettartalmával. Ha mondjuk naponta 1 órát sportolunk, akkor az azt jelenti, hogy körülbelül hetente kell töltenünk csak a fülest, de még ha napi 2–3 órát is használjuk, akkor csak 3–4 naponta van erre szükség, ami meglehetősen kényelmes szerintem.

BlueBuds X - Midnight Black - MicroUSBCharging

Az iPhone felhasználóknak pedig külön jó hír, hogy az iOS képes megjeleníteni a fülhallgató akkumulátor szintjét is, mikor csatlakoztatjuk azt a készülékünkhöz, így azonnal látjuk, hogy körülbelül mikor lesz majd szükségünk töltésre, de a füles amúgy saját beépített, hangalapú asszisztenssel is rendelkezik, akit úgy hínak, hogy Jenna, és ő is mindig figyelmeztet bennünket, ha közel járnánk a lemerüléshez, illetve mikor ki- és bekapcsoljuk a fülest vagy amikor éppen párosítjuk azt a telefonunkhoz.

HB234_AV5

Végül, de nem utolsó sorban még ejtenék egy szót a garanciáról is. A Jaybird nem kevesebbet vállalt be, minthogy élettartam garanciát vállal Bluetooth fülhallgatóira, így ha bármikor, akár évek múlva is izzadtság miatt probléma jelentkezik, akkor a garancia érvényes lesz továbbra is a készülékre.

BlueBuds X - Ambassador - Kathleen Tesori - Overear - Running

Összegzés

Összességében tehát csak ajánlani tudom a Jaybird BlueBuds X bluetooth fülhallgatót, amely szerintem valóban a ma elérhető lehető legjobb vezeték nélküli fülhallgató sportoláshoz és aktív életmódhoz. A prémium hangminőségi miatt azonban én nem csak azoknak ajánlanám, akik sportoláshoz keresnek fülhallgatót, hanem hétköznapi viseletre is abban az esetben, ha meguntuk a kényelmetlen, állandóan összegubancolódó kábelrengeteget és szeretnénk egy hibátlan hangzású vezeték nélküli fülhallgatót.

Az tény, hogy a BlueBuds X nem olcsó a maga 49.000 forintos árával, viszont ha azt nézzük, hogy valóban egy prémium fülhallgatóról beszélünk, ami ráadásul vezeték nélküli és élettartam-garanciával rendelkezik, akkor már koránt sem annyira elrugaszkodott ez az összeg.

A Jaybird Bluebuds X megvásárolható a magyarországi Apple Store webáruházban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. Srácok a fules egy állat. Volt alkalmam egyszer kipróbálni. 49 ezret, de még 60 ezret is megér! Koszi a cikket. 😉

  2. Vagyis fellelkesitettel, nem felhuztal 🙂

  3. @Attila Meszaros: Ha gondolod Dani kollégával megnézzük ezeket a review-kat és megpróbálunk később válaszolni, a mi tapasztalataink alapján! 🙂

  4. @admin: Erdekelne a velemenyetek. A legtobb problemat azzal kapcsolatban olvastam hogy az elem rovid eleto (par honap), nem viseli jol az izzadsagot, a mikrofon nem jo, es a hangminosegre is sokan panaszkodtak. Osszessegeben ugy tunik a hozzaszolasokbol hogy egy rendkivul jo termekrol van szo, ami meg nincs teljesen kiforrva, ezert vannak gyerekbetegsegei.

  5. @Attila Meszaros: @AppleFan: Megnézzük ezeket, mondjuk az életgarancia miatt én nyugodtan megvenném főleg az Apple-nél. Ott már korábban is garanciáztattunk terméket, így sosem volt gond.

  6. admin: Ott a pont. Simán megvenném én is, kapnék másikat ha gáz lenne vele. 😉

  7. @cabrio01: Hát jó lenne de sajnos nem rendelkezünk csak 1-2 termékkel, így nem lehet 🙁

  8. @admin:
    Én szívesen kölcsön adom az enyémet ha szeretnél írni róla egy tesztet illetve ha szeretnéd összehasonlítani ezzel ami a cikkben szerepel !!

  9. @admin: na de mivel mindenki azt irja hogy a postakoltseg a te szamladrol megy, nem annyira jo hir az elettartalmu gari. Beszolasok alapjan picit felek hogy kepes vagy egy ev alatt kifizetni postakoltsegen meg egy fules arat, siman. Mert vannak olyan beszolasok hogy pont 25-30 napot bir ki es aztan bekapja. Megint varni 10-20 napot garis uj fulesre, szal szerintem nem annyira jo az. Tetszik nekem is, sportra keresek valami hasonlot, de jobb lenne ha tudnatok mondjuk 2-3 honapig tesztelni (nagyon aktivan) es aztan beirni egy frissitest ide hogy hogy nez ki a dolog 🙂

  10. @cabrio01: Jó lenne de a kolléga Hollandiában van 🙂 Majd esetleg később.

    @pho-boy: Természetesen használja minden héten, ha lesz valami vele írunk ide mindenképp! 🙂 Illetve most éppen “nyaral” így nem tud a hozzászólásokra se olvasni, de később majd felnéz ide.

  11. Komolyabb füles vásárlásán gondolkodom, tavaly vettem egy apple in-ear headphones-t, viszont állandóan kicsúszik a fülemből, akármelyik párna, mindig igazgatni kell mert különben úgy szól mint egy szokol rádió, és gyakran eltömítődik, annak ellenére hogy odafigyelek a higéniára 😀 én vagyok gyári hibás, vagy egy ilyen ami a cikkben van, kényelmed lenne? Mert amúgy tetszik, vájtfülü vagyok, és sokat bajlódok a kábellel, szóval ez pont megfelelne nekem, csak az agybadugós kialakítás miatt aggódom

  12. Az apple inAirt hagyjuk. Az egy rakás fos. Bánom hogy vettem. Gyatrán szól és könnyen elvesznek a szilikon végek…

  13. In-Ear…sorry, rosszul írtam előbb.

  14. Sajnos a magyar store-ban már nem elérhető !!! Pedig pont most szart be egy fülhallgatóm.

  15. @AppleFan: a 320 az pedig elérhető prémium előfizetéssel

  16. Nekem kell ilyen hol lehet beszerezni??????

  17. Klassz cikk:)
    Amit szeretnék hozzászólni, hogy 2013 december közepe óta használom napi szinten ezt a fülest és életem legjobb vétele volt, pedig 50ezret rengeteg pénznek éreztem érte és féltem ráfázok.
    A mai napig 1 hetet bír a napi kb 1-1,5 óra használattal.
    Minősége semmilyen formában nem romlott és a toknak hála a használtság jelei sem mutatkoznak rajta.
    Az biztos, ha újra kell választanom is ezt fogom megvenni…
    És tényleg számít a csomagolás, amikor bontogattam, nem hittem a szememnek és az az érzés…:)


Add a Comment