fbpx Skip to content

A héten zajlik San Franciscóban az Apple éves fejlesztői konferenciája, a WWDC. Hétfőn két és fél órán keresztül mutatták be az iOS, az OS X és a watchOS operációs rendszerek következő verzióinak főbb újdonságait. Az előadáson rengeteg szám hangzott el, nem győzte az ember kapkodni a fejét. Jelen cikkünkben e számokból szemezgetünk.

wwdc15

WWDC előadások, résztvevők:

  • több mint 100 előadás, 150 gyakorlati foglalkozás, 1000+ Apple-mérnökkel;
  • résztvevők több mint 70 országból jöttek, 80%-uk először van itt;
  • 350 fiatal nyert ingyenes részvételt.

Operációs rendszerek elterjedtsége

  • a tavaly megjelent Yosemite-t a felhasználók 55%-a használja. Ez a leggyorsabban terjedő PC-s operációs rendszer. A Windows 8.1 ez idő alatt 7%-ot ért el.
  • az iOS 8 már 83%-on tart, az Android 5 12%-on áll.

Siri:

  • 1 milliárd rákérdezés egy hét alatt;
  • az új rendszerben 40%-kal gyorsabb lesz, hála az Apple optimalizálásának.

Apple Pay

  • már 2500 bank támogatja (az USA-ban);
  • a jövő hónapban már 1 millió elfogadó helyen lehet fizetni vele;
  • azokon az alkalmazásokon keresztül, amelyek támogatják, kétszer több fizetést bonyolítanak le, mint azokon, amelyek nem;
  • az Egyesült Királyságban 250 ezer elfogadó hely lesz a júliusi induláskor.

App Store

  • már 1.5 millió alkalmazás található meg az App Store-ban, ebből 195 ezer oktató app;
  • 100 milliárd alkalommal töltöttek le alkalmazást az App Store-ból;
  • másodpercenként 850 alkalmazást töltenek le a felhasználók;
  • egy átlagos felhasználónak 119 alkalmazása van;
  • 30 milliárd dollárt fizettek ki a fejlesztőknek.

Egyéb

  • 5 milliárd felhasználói keresés hetente az Apple Maps-en. Ez 3.5-szer több mint a legnagyobb versenytársnál (a Google Maps-nél);
  • az új News alkalmazás több mint egy millió cikket fog nyomon követni;
  • a Beats1 rádió 100 országban lesz elérhető.

Rengeteg szám, úgy gondolom, mindegyikre büszke lehet az Apple. Az elmúlt 10 évben rengeteget dolgoztak, ami meglátszik ezeken a számokon és a pénzügyi eredményeken is. Persze nem lehet ölbe tett kézzel pihenni, tovább kell haladni a megkezdett úton, de nem is hiszem, hogy megelégednének ennyivel a vezetők. Amíg a felhasználói élmény és a perfekcionizmus lesz a középpontban, addig nincs mitől tartani, bátran lehet Apple-terméket vásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Honnan tudják hogy az Apple maps en mennyit keresnek? ez lehet azert Annyi mert a felhasználók nem teszik fel Google maps et hanem használják a gyári beépített maps et.

  2. bocs, google mapset akartam irni :). ha en Valamit keresek kapásból elindítom a Google maps e és ott keresek azt nem hiszem hogy az Apple regisztrálni tudná .

  3. Hat az az adat nekem is csaloka szerintem az iphone felhasznalok tobbsege google mapset hasznal.

  4. egyetertek, ruhellem a gyari mapset… ha komolyabb kell Navigon Europe egyebkent google maps

  5. Akkor legyen egy ellentétes vélemény is: alapértelmezetten az Apple Maps-et használom, ha kevés adatot ad, akkor jön csak a guglié.

  6. Ha az android telefonok számát nézzuk a világban és hasonítjuk ossze az iPhone ok számával, szerintem az a 12% szuper.
    Hogyhogy eladási számokról nem beszéltek? pl.: Apple watch eladások száma…stb/

    Kiváncsi lennék …

    “5 milliárd felhasználói keresés hetente az Apple Maps-en. Ez 3.5-szer több mint a legnagyobb versenytársnál (a Google Maps-nél);”

    Hát ezt benézték szerintem… 😀

  7. @AppleFan: Szerintem max ez úgy jöhet ki, hogy a apple maps vs. google maps ios eszközökön. Bár az tényleg kérdés, hogy a google maps kéréseket hogyan tudják mérni.
    De mivel nagyon sok user csak a beépített alkalmazásokat használja (még apple id-ja sincs!) ezért ezt az arányt el tudom képzelni világviszonylatban.

  8. Az iphone gyári map ját használom ha valamit keresek. Tehát a szám stimmel és mindenki ezt teszi itt angliában, de ha oda kell találni akor mindjárt átváltok google re a gyári mapból!

  9. “Tehát a szám stimmel és mindenki ezt teszi itt angliában…”

    Én is UK ban élek, és nem azt teszem xD

    Tehát a szám nem stimmel… lol

  10. Srácok, az egy dolog hogy magyarországon szar az apple maps de szerintem a világ már részein használhatóbb, szóval el tudom képzelni hogy valós a szám

  11. Az Apple Mapset divat szidni. Tény, hogy a POI-k száma kevés, adott esetben rossz helyen is jeleníti meg. Az is tény, hogy az értelmetlen, parasztvakító ficsőrökben a Google előrébb van. Azonban útvonalhálózatban messze nincs lemaradva. Itthon szinte semmivel sem rosszabb, mint a Google térképe. Ugyanúgy megvan a 98-99%-os lefedettség. Ha itthon jó térképet akartok, használjatok NNG-t. Tőlünk nyugatra ugyanez a helyzet Ha jó térkép kell, vagy használjátok a “helyi NNG-t” vagy a Heret (itthon is…). Tőlünk keletre a Tomtom valóban nem ütős, de folyamatosan mérik fel az utakat, ebből adódóan az Apple térépe is folyamatosan fejlődik azokon a területeken is. A Google Maps mint “etalonon” pedig mindig röhögök 😀

  12. Waze-t használok (google), szuper. Sygic is nagyon jó offline-nak. Igo-t egyáltalán nem használom, minek is amikor korlátlan netem van £5 ert, waze mindenhova elvisz, azonnal értesít ha bármi van, ingyenes. Ugyan ezek a funkciók fizetősek igo-n,tomtom on…mindenhol.


Add a Comment