fbpx Skip to content

A WWDC-n bemutatták a watchOS 2.0-t, az Apple Watch újabb szoftverét. Érdekes, hogy alig 6 hete kapható csak az óra, de már egy komolyabb szoftverfrissítés készül hozzá.

Screen Shot 2015-06-08 at 21.51.20

Természetesen ez egyelőre csak a fejlesztők számára érhető el bétaként, de számos funkciót mutatott be az Apple. Többet között új óraszámlapokat, jobb kommunikációt kapunk, és a legfontosabb, hogy a fejlesztők most már az óra bizonyos hardvereit is elérik.

Először is új óraszámlapok érhetőek el a 2.0-ban. Most már fotóinkat is berakhatjuk háttérként az “idő” mögé. Illetve akár albumot is berakhatunk, ilyenkor az albumban lévő képekből válogat az óra, és véletlenszerűen rakja be háttérnek őket.

Screen Shot 2015-06-08 at 22.12.44

A képes óraszámlapon kívül egy speciális TimeLapse számlapot is kapunk. Itt az adott városról készült 24 órás TimeLapse-t láthatjuk az óra mögött. Amikor ránézünk az órára, épp az adott időben készült képeket látjuk, ami minden bizonnyal nagyon látványos lesz. 🙂

Screen Shot 2015-06-08 at 22.14.29

A jelenlegi óraszámlapok is kaptak új funkciókat, illetve az alkalmazások is képesek már beépülni ezekbe a számlapokba, úgynevezett Complications néven.

Screen Shot 2015-06-08 at 22.16.38

Például a klasszikus számlapon vezérelhetjük majd az autónkat, vagy akár az otthoni világítást is, ezek mind a fejlesztőkön múlnak, illetve a watchOS 2.0 megjelenésén.

Új funkció a Time Travel. Ezzel előre, illetve hátra tekerhetünk az időben a digitális korona segítségével. Ezt úgy kell elképzelni, hogy érdekel minket, mi lesz 6 óra múlva, akkor könnyedén megnézhetjük az óra számlapon ha “előre tekerünk”, például eseményeinket, időjárást. Ugyanez igaz, ha szeretnénk vissza menni az időben, hogy mi történt reggel, elfelejtettünk-e valamit.

watch

Éjszakai módot is kapunk: töltés közben ha oldalra fordítjuk az Apple Watch-ot, akkor egyfajta ébresztőóraként funkcionál. Láthatjuk az időt, illetve akár ébresztést is beállíthatunk rajta. A digitális koronát szundiként tudjuk használni.

Az egyik legfontosabb újdonság a 2.0-ban, hogy a fejlesztők már használhatják az óra bizonyos hardvereit. Ilyen a gyorsulásmérő, a digitális korona, hangszóró, a mikrofon, pulzusmérő, és így tovább. Natívként is futhatnak rajta az alkalmazások, amik még gyorsabb működést tesznek lehetővé.

Fejlett Siri, email és Maps. Sok alkalmazás frissült a 2.0-ban, ezeket majd egyesével is kipróbáljuk nektek. Frissült a Friends lista is, most már dupla annyi ismerőst adhatunk hozzá. A barátainknak most már színes virágokat is rajzolhatunk. 🙂

Screen Shot 2015-06-08 at 22.50.51

Végül pedig elérhetővé válik az aktivációs zárolás az órára is, ami nagyon hasznos lesz a lopások ellen. Hamarosan bővebben is teszteljük az új rendszert. Ezeknek a funkcióknak egy része ugyanakkor a jelenlegi bétában még nem elérhető.

A watchOS 2.0-s változata hivatalosan ősszel fog megjelenni, karöltve az iOS 9-cel. A watchOS 2 béta változatához az iPhone készülékünket az iOS 9 bétára kell frissíteni. A watchOS 2 első bétája eléggé béta még, így tapasztalataink alapján egyelőre nem érdemes feltenni, illetve aki telepítette, annak (jelenleg) nincs lehetősége visszatenni a hivatalos, 1.0.1-es verziót.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. oke hogy keszul az uj mar 6 het utan de ez meg csak beta, osz elott nem lesz vegleges.. ugyanugy keszult ez mar 6 hete is 🙂

  2. Arról nem volt szó, hogy sikerül-e javítaniuk a hívás bug-ot?

  3. @NincsHelsing: milyen hívás bugot? Apple Watch-on nem találtam semmi féle hibát, ami a hívással kapcsolatos.

  4. A stabilitás ok, sebesség ok, na de hogy 2x annyi barát egy listában? Mi szabott neki korlátot egyáltalán? A lopásvédelem nagy ötlet.

  5. @admin:

    Persze, nem is az órára gondoltam!:) Csak, ha van eszük azt fejleszteni, ami nem kell az emberek többségének, akkor várható lett volna, hogy javítanak egy alaphibát is.

  6. @NincsHelsing: jah, csak ugye ez a cikk az óráról szól nem a telefon hibáról, ami nekem valamiért nincs, szóval ezzel nem tudok mit kezdeni. Érdemes felvenni az Apple-lel a kapcsolatot.


Add a Comment