fbpx Skip to content

Ahogyan az várható volt, az idei fejlesztői konferencián az Apple bemutatta az OS X operációs rendszerek következő generációját, az OS X El Capitan-t.

apple-wwdc-2015_0353

Maga az OS X El Capitan csak ősszel lesz majd elérhető az átlag felhasználók számára, azonban ma a fejlesztők már bepillantást nyerhettek abba, hogy hogyan is fog kinézni és működni az új rendszer.

Mielőtt belemegyünk a részletes újdonságokba, gyorsan ejtsünk néhány szót a névválasztásról. Ugyebár a jelenlegi operációs rendszer, az OS X Yosemite a Yosemite nemzeti parkról kapta a nevét, így ezt a gondolatmenetet folytatva lett az új rendszer neve El Capitan, ami egy hegy neve a Yosemite parkon belül. Ez jelzi, hogy főként egy stabilitást és teljesítményt érintő frissítésről van szó, mint annak idején a Leopard és a Snow Leopard közötti frissítés, csak most első hallásra kevésbé egyértelmű ez a névbeli utalás.

Személyes véleményem szerint mondjuk borzalmas nevet választott az Apple és meglehetősen rossz lesz egy teljes éven át “kapitányozni”, mikor az új Mac rendszerről beszélgetünk, de ez csak az én véleményem.

apple-wwdc-2015_0366

Az El Capitan fejlesztésekor az Apple csapata tehát legfőképpen két dologra összpontosított: a felhasználói élmény és a teljesítmény javítására, optimalizálására.

Spotlight

Ahogyan az várható volt, a Spotlight még okosabb és gyorsabb lett, valamint most már az olyan természetes emberi kommunikáción alapuló mondatokat is megérti, mint például “mutasd meg azokat a leveleket, amelyeket figyelmen kívül hagytam Philtől.” Ez a funkció a rendszeren belül az összes keresési lehetőségnél elérhető, legyen szó akár a Spotlighton, akár a Finderen belül keresésről.

apple-wwdc-2015_0400

Megújult Mission Control

A Mission Control egyaránt új kinézetet és új funkciókat is kapott. Az eddigiek alapján fényévekkel gördülékenyebben fog működni, így végre megszabadulhatunk a retina számítógépeken tapasztalható apró szaggatásoktól.

apple-wwdc-2015_0424

A teljes képernyős mód használata esetén sokkal produktívabban tudunk majd használni egyes alkalmazásokat, mint például a Mail-t, amelyben akár külön fülek segítségével dolgozhatunk és írhatunk új leveleket.

apple-wwdc-2015_0437

Végül, de nem utolsó sorban sokkal kényelmesebben tudunk majd az egyszerre megnyitott ablakokkal dolgozni az automatikus ablakelrendezésnek köszönhetően, aminek a segítségével egyetlen mozdulattal fél vagy teljes képernyős módba tehetjük az egyes alkalmazásainkat. (Ez a funkció valójában teljes mértékben megegyezik a már Windows-ban megismert funkcióval.)

apple-wwdc-2015_0449

Teljesítmény

A teljesítmény és a stabilitás az a két terület, ahol igazán sokat fejlődött az új rendszer az Apple ígérete szerint, de sajnos pont ez az a két terület, amelyet a színpadon nem igazán lehet jól bemutatni a nagyközönségnek, sőt, még a fejlesztői változatban sem igazán lehet majd tapasztalni, csak a végleges változatban ősszel.

apple-wwdc-2015_0510

Az előzetes ígéretek szerint az El Capitan 1.4-szer gyorsabb lesz az alkalmazások indításakor, valamint 40 százalékkal gyorsabban tud majd renderelni az új Metal for Mac technológiának köszönhetően.

apple-wwdc-2015_0524

Az új Metal gyakorlatilag magában egyesíti az eddigi OpenCL számítási teljesítményét és az OpenGL grafikus teljesítményét, ezáltal a fejleszők sokkal közvetlenebb és hatékonyabb módon használhatják ki a hardverben rejlő teljesítményt. A gyakorlatban például az Adobe AfterEffects 8x lett gyorsabb a renderelési folyamatot illetően, valamint 10x lett gyorsabb a rajzolási, alkotási folyamat közben.

apple-wwdc-2015_0529

Egyéb apróságok

A fent említett nagyobb frissítések mellett még olyan apróságokkal találkoztunk a bemutató alkalmával, mint például a Safariban az egyes böngészőfülek “pinnelési” opciója, amely azonnali hozzáférést biztosít az általunk kiválasztott oldalakhoz vagy például a Safarin belül szóló zene egy kattintással történő némítása.

apple-wwdc-2015_0380

Ezen kívül még egy meglehetősen jelentős frissítésen ment keresztül a Jegyzetek alkalmazás, amelyben most már saját tennivalólistákat is létrehozhatunk, valamint képeket és linkeket is gyönyörű formában illeszthetünk a jegyzeteinkben.

apple-wwdc-2015_0456

Összességében tehát az OS X El Capitan egy kevésbé látványos, de annál inkább hasznosabb frissítés lesz majd ősszel, amikor mindenkinek egy ingyenes frissítés formájában letölthető lesz a Mac App Store-ból. Aki esetleg nem bír addig várni, az majd júliustól részt vehet az Apple nyilvános béta programjában, akárcsak tavaly a Yosemite esetén és segítheti az Apple munkáját azáltal, hogy kipróbálja az operációs rendszer korai verzióját és visszajelzéseket küld az észlelt hibákról.

Ugyanakkor mivel egy stabilitást és teljesítményt optimalizáló frissítésről beszélünk, én senkinek sem ajánlom a hivatalos megjelenés előtt feltenni az új rendszer előzetes verzióját, mivel látványos változásokat nem fog észlelni (mint például tavaly a Yosemite bemutatása után).

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Tudom nem ide tartozik!
    Na fent a 9 beta az i5-ön, kíváncsian várom a mai napot!
    Kicsi változás a megnyitott appok leállítása menüben, sztem ez rosszabb, a régire nem tudom hogyan lehet visszamenni, gondolom sehogy.

  2. Szerintem nagy gondok vannak az első ios 9 Bétaval. Nekem éjjel 80%rol nullára húzta az akksit úgy hogy nem nyúltam a telefonhoz zárolva volt kijelző sem ment.. Iphone 6

  3. Eladási számokat nem jelentettek be? Gondolok itt az Apple Watch ra… Nagyon nem hallani semmit csak találgatások vannak.

    IOS9 features: -,-” Te jó ég… keresés, keresés keresés… minek? Mindig kiiktattam ahogy csak tudtam….

    Low-power mode: Hol is láttam már? 🙂

    Siri fail:Majdnem azt a dalt játszotta amit akart a csávó… de 40% al gyorsabb és pontosabb… :/

    Majd meglátjuk mégcsak béta…

  4. Haljátok az nem lesz gáz ha open source lesz az oprendszer? Akor vége biztonságnak? Jöhetnek a virusok és kém programok?

  5. Nem az ios lesz opensource hanem a swift 2. Ami egy nyelv amivel appokat lehet írni osxrre meg iosre..:)

  6. Igen szépen eszi az akkut a 9 ( 5:30-920 -ig 20% es semmit nem csináltam rajta, de béta majd javítják volt mar ilyen máskor is!

  7. @gunar: persze nyilván, de én le is szedtem ezt most.. de nagyon elegem lett most az apple-ből.. vilag eletemben az icloudba mentettem mindent.. most tegnap veletlen ranyomtam, hogy a gepre csinaljon backupot termszetesen nem csinalta meg es a korabbi osszes backpup eltunt a cloudbol…

  8. Letöltöttem én is az ios 9-et, és nagyon meg vagyok elégedve vele. iPhone 5s-en érezhetően gyorsabb, az új app switcher iszonyú gyors, spotlight újdonságoknak sok hasznát még nem láttam, de úgy összességében sokkal sokkal lagmentesebb és gyorsabb a rendszer, hát még milyen lesz a public verzió, ha ez béta. Bár sok új funkció nincs, én nagyon meg vagyok elégedve az Apple-el, nagyon szép munka volt. És a kedvencem: amikor két alkalmazás között vált, pl megnyitsz egy linket Facebookban, és rámész arra hogy nyissa meg Safariban, nem kell végignézned a fél órás animációt, hanem egyből ottvan az alkalmazás. Well done Apple! 🙂

  9. Skacok,
    Kell UDID reg hogy feltegyem ezt a szart vagy nem, mindenhol mást lehet olvasni, kellene egy biztos infó.
    Köszönöm

  10. @Agent_H: OS X telepítéséhez nem kell UDID regisztráció. a “szar” telepítése alatt mit értesz? illetve ha valami “szar”, azt miért telepítenéd? magaddal csak nem akarsz kitolni, nem?

  11. iOS 9-et úgy is fel tudod rakni hogy letöltöd a megfelelő ipsw-t (modellszámra figyelj!) majd iTunesban shift frissités, betallózod az ipsw-t és hadd szóljon

  12. Én mindig a pc-re tolok jelszavast es meg nem volt baj vele. A béta bármit csinálhat nem hinnem hogy az Apple a hunyó

  13. MacFly: ez igy szep es jo de ha nincs reggelve a telefon udidje el nem fog a telefon indulni az uj ios-el, az biztos.

  14. viszont kedvet kaptam a kiprobalasra. egy ejszaka alatt 80% merules az egyedi gubanc lehet, ilyen hibaval meg fejlesztoi betat sem adnak ki…

  15. Köszi köszi, mar megvan, iOS-re gondoltam…
    A tegnapi prezi nem győzött meg, de ha használhatóvá teszi az iPod Touch-omat akkor azt mondom, hogy well done…
    Hamarosan kiderül…

  16. Nálam időnként jön a push hangja de sehol az üzenet!
    Másnál? (IOS9)

  17. Kchris pedig működik, arról írok 😀

  18. Sziasztok!
    Tudni valamit a 8.4 —ről? Lesz egyáltalán?
    Köszi Ádám.

  19. @solarenqu: Mit vársz egy első bétától? Mindig tele vannak bug-al. Ez fejlesztői verzió ne felejtsd el! Viszont pont azért van, hogy mi fejlesztőt tesztelgessük, és jelezzük a hibákat, hogy őszre ki lehessen javítani őket (vagy legalább a nagy részüket…)

  20. Csak hogy a cikk eredeti témájára is reagáljon valaki, Az El Capitan sokkal gyorsabb már most mint a Yosemite,a safari némítása pedig apró dolog,de annál hasznosabb,nagy ötlet volt. Összességében már jóval összeszedettebbnek tűnik mint a Yosemite…

  21. xjadoo: buggal vagy rendellenesseggel talalkoztal?

  22. asszem csinalok egy mentest es kiprobalom en is… csak clean install kellene ugy a legstabilabb…

  23. @kchris: Nálam 1-2 nagyobb bug jött elő, yosemite frissítés után, tehát nem clean install:
    1. iCloud kontaktok csak teljes iCloud logout – login után jöttek elő. Többi iCloud jól működött a frissítés után egyből.
    2. Mail nem tud távoli exchange kiszolgálóhoz kapcsolódni (belső hálóról megy), illetve ha újra nulláról felveszem a fiókot akkor egy az első mail restartig megy, de csak az új leveleket tölti le, a régieket nem.
    3. Bluetooth tegnap zabálta a procit (blued process 46%), de úgy tűnik a MacID kavar be neki, mert azt lelőttem és azóta jónak tűnik.
    És volt 2 nap alatt 2-3 mail crash.
    Kb ennyi, az új fícsörök használhatók.


Add a Comment