fbpx Skip to content

Az Apple csak az Edition modellek esetén ad olyan ékszeresdobozkát a Watch mellé, ami egyben tölti is az órát, ez viszont sokaknak megtetszett. Több külföldi oldalon is láttunk már olyan megoldásokat, amikor valaki a saját dobozkáját alakította át, de ezek esetén egyik-másik megoldás már konkrétan igénytelen volt.

Watch_doboz_tolto_08

Ezért rendeltünk eBay-ről egy 42mm-es rozsdamentes acél Apple Watch-hoz való, eredeti dobozt és beszereztünk egy töltőt is az Apple-től, majd átalakítottuk, beletéve a töltőt a dobozba.

Az Apple Watch Edition dobozkája így néz ki, tehát a cél ez lenne – persze a legegyszerűbb és legolcsóbb módon, de mégis a lehető legesztétikusabban megoldva:

image-2-2

Első dolgunk tehát beszerezni egy olyan dobozt, amit feláldoznánk erre a célra, ha nem a saját óránkhoz valót szeretnénk felhasználni. Szerencsére ilyenből egyre többet lehet találni, és adott esetben egész jó árat is meg lehet csípni:

Watch_doboz_eBay

A doboz alját elég egyszerű szétszedni, az ugyanis összesen három részből áll: a külső doboz, ami kívülről is látszik, a belső doboz, ami a peremet adja, és azon belül pedig a bársonyos bőrrel bevont lap a mélyedéssel, amiben az óra fekszik.

A külső és belső dobozt kétoldalas ragasztócsíkok tartják egyben, így a szétszedéshez egyszerűen kezdjük el óvatosan felfelé húzni a belső dobozt, míg a külső dobozt pedig azzal ellentétesen húzzuk lefelé. Ha jól csináljuk, akkor könnyen fel tudjuk emelni. Mivel viszonylag szorosan illeszkedik, így mind a négy sarkánál meg kell emeljük egymás után, másképp csak beleszorul.

Watch_doboz_tolto_01

Miután az összes ragasztó elengedett (erősen fogják ugyan, de megfelelően húzva azért elengedik), emeljük ki a belső dobozt. A külső dobozt egyelőre félretehetjük.

Watch_doboz_tolto_02

A belső doboz alsó oldalán körbefutó ragasztócsíkokat ezután távolítsuk el, mert egyrészt úgyis sérült a ragasztóanyag a szétszedéssel, másrészt miközben dolgozunk majd a bársonyos lap hátoldalán, úgyis beleragad majd minden:

Watch_doboz_tolto_03

A felfordított belső doboz belsejét lefelé nyomva kiemelhetjük a bársonyos bőr bevonatú lapot, ha gondoljuk, ugyanakkor a töltő beszereléséhez ez nem szükséges, és valójában még egyszerűbb is úgy dolgozni vele, ha benne hagyjuk. Ezt a lapot is kétoldalas ragasztócsíkok rögzítik a belső doboz alsó pereméhez:

Watch_doboz_tolto_04

Ezek után két lehetőségünk van.

Ha nem akarjuk szétvágni az Apple Watch mellé kapott töltőt, akkor az órát tartó lap hátoldalán a kis bemélyedés mellett egy akkora téglalapnyi rést kell óvatosan kivágni, amin az egész USB-csatlakozó átfér, és ugyanekkora lyuk lesz szükséges a doboz hátsó oldalán is. Ezt a módszert választva ráadásul a kábel bármikor kiszedhető a doboz újbóli szétnyitása után.

A másik lehetőség, ha szétvágjuk a kábelt, mert akkor elegendő egy kör alakú lyukat fúrni mind az órát tartó lapon át, mind pedig a doboz hátulján. Mivel egy új, 1m-es kábellel ellátott töltő 29 dollár (plusz adó, ami úgy 8900Ft), így ha ezt választjuk, az már drágábbá teszi az egészet.

Ebben az esetben mi maradtunk az olcsóbb megoldásnál, és a már meglévő kábel beépítése mellett határoztunk. Először fel kell rajzolnunk az USB-csatlakozó körvonalát nagyjából 1mm-re az órát tartó lapka hátoldán lévő kiemelkedéstől. Mivel a csatlakozó ennél ugye vastagabb lesz, ezt majd még szélesíteni kell, de ezzel közelebb vagy távolabb is tudjuk kicsit tenni a rést a kiemelkedéstől. Érdemes megfelelő célszerszámmal óvatosan kimarni a szükséges mennyiségű műanyagot úgy, hogy közben ne lyukasszuk át a túloldalon a bársonyos réteget. Ebben az esetben ugyanis kevéssé fog feltűnni a ténykedésünk, és az USB-csatlakozó átvezetése után a lyukat el is tudja fedni a bársonyos anyag (itt a hozzánk közelebb eső oldal felé van lehajtva a többlet anyag):

Watch_doboz_tolto_05

Ezután egy csatornát kell mélyíteni a belső doboz alsó peremében középre, hogy a kábel átvezethető legyen, hiszen az egyébként ezen a peremen fekszik végig az alsó dobozba ragasztva, és a kábelcsatorna nélkül nem lehetne pontosan összerakni, mert akkor az egyik oldala kiemelkedne. Ezt egy megfelelő vékonyságú, hengeres csiszolófejjel lehet a legegyszerűbben kimélyíteni:

Watch_doboz_tolto_06

Az alsó doboz egyik oldalának közepén belülről kifelé szintén ki kell vágnunk egy akkora rést, ahol az USB-kábel feje átfér. Amint ezt is megcsináltuk, már csak végig kell húzni a kábelt, és össze kell rakni az egészet. A kábelfejet az órát tartó lapon vágott nyílás egyik sarka felé elhúzva érdemes szigetelőszalaggal rögzíteni, így az viszonylag stabilan megáll akkor is, ha épp nincs rajta az óra. Ezután a kábellel kikerülve a középen található, elliptikus kiemelkedést, azt az alsó csatorna felé vezetjük, ahol érdemes még egyszer rögzíteni szigetelőszalaggal a lapkához. Majd jöhet a kiemelkedő peremen végigfutó kétoldalas ragasztószalag, és a kábel erőltetése nélkül már össze is nyomhatjuk a doboz külső és belső felét:

Watch_doboz_tolto_07

A töltőfej alá itt én tettem még egy, a bársonyos bőr színével majdnem egyező, apró, keményebb szivacsból vágott “tömítést”, így az nemcsak teljesen elfedi a kivágott rést, de egyben a fejet is a kívánt pozícióban tartja, színe miatt pedig gyakorlatilag észrevétlen a fej alatt.

Ez az egész átalakítás mindössze az óra dobozába és a bele fektetett időbe került. Dobozokat pedig, ahogy fentebb már írtam, eBay-ről akár 5-10 dollár körül is lehet rendelni, tehát kevesebb mint 3000Ft-ért. Ha pedig szeretnél egy ilyen átalakítást, de nem mersz magad belevágni, akkor írj egy emailt a blog címére, és megoldjuk. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Gratulálok, jó ötlet, jó a leírás, képek. Már csak egy óra kéne…:-)

  2. En ennek nem sok ertelmet latom… kepek alapjan az ebayes kis allvanyt amibe bele lehet tenni a toltofejet, es ra az orat, az szerintem sokkal praktikusabb. persze az nem hajaz az edison megoldasara.

  3. A cikk írójától kérdeznem, hogy a cikkben háromezernégyszázhuszonhatszor említett “bársonyos bőr” az a norvég formulás kézkrémtől van vagy csak nem tudjuk annak az anyagnak a nevét /hasított bőr, alcantara, bársony?!/ amivel a doboz belülről be van vonva. És tényleg nem trollkodni akarok, de ha rákerestem a google-ön a fennt említett kifejezésre, csak szépségápolási termékekről adott találaltot. Szóval akkor most bársony vagy bőr vagy velúrbőr vagy alcantara vagy mi az az anyag, mert, hogy nem bársonyos bőr az biztos.

  4. @kchris: ahogy a cikk címe is írja, ennek a lényege épp az, hogy azt a megoldást hozza, mint ami az Edition esetén van.

    @geegggeeee: a “bársonyos” kifejezés összesen hatszor szerepel a cikkben, ebből háromszor szerepel “bársonyos bőr” formában. a cikkben mindössze megpróbáltuk a lehető legpontosabban leírni, mi az, de közülünk senki sem bőrszakértő, és egyébként könnyen lehet, hogy nem is valódi bőr, hanem valami szintetikus anyag. ezt az Apple legjobb tudomásom szerint sehol nem írta le pontosan, hogy mi. ha te értesz a bőrökhöz, és szeretnéd megnézni, hogy javíthassuk a cikkben a megfelelő kifejezésre, akkor egyeztessünk egy időpontot, amikor bejössz a szervizünkbe, és meg tudod vizsgálni. (mondjuk szerintem a cikk szempontjából egyébként teljesen lényegtelen részletkérdés, hogy mi a pontos neve annak a rétegnek, mindenki tudja, melyik “alkatrészre” vonatkozik az adott kifejezés ilyenkor.)

  5. @Jadeye: Sajnos nem értek ezekhez az anyagokhoz ezért lett volna jó,ha mondjuk tőletek tudom meg, milyen anyag. Hasznos ha mondjuk egyedi óratokot akar csináni az ember Apple mintára…


Add a Comment