fbpx Skip to content

Pár hete már használjuk az Apple óráit, és hamarosan részletesebben is szeretnénk beszámolni ezzel kapcsolatban, azonban először az alkalmazásokra szeretnénk kitérni.

IMG_5485

Mindig felmerül a kérdés, mikor valakivel találkozom, hogy mire jó az Apple Watch? Ilyenkor az ember felsorol legalább egy tucat dolgot, de az esetek 90%-ában természetesen ez nem győzni meg a másikat, hogy vegye meg, pedig részben ezért teszi fel a kérdés, hogy eldöntse, kell-e neki. Szerintem ahhoz, hogy ezt eldönthesse valaki, mindenképp ki kell próbálnia az órát.

Az Apple Watch előtt Pebble-t használtam, amin ugye nem voltak dedikált alkalmazások, legalábbis az elején. Aztán szép lassan, 1 év alatt fejlődött annyit a szoftver, hogy rengeteg alkalmazás, óraszámlap, vagy akár egyedi szoftver is megjelent rá. Ezek persze rendkívül fapadosak voltak, de működtek, tudtam vele irányítani itthon a Philips Hue-t, vagy egy GoPro-t. Őszintén megvallva, nem nagyon használtam alkalmazásokat, inkább az óraszámlapok tetszettek. Mi változott meg az Apple Watch óta?

Photo 4 2

Semmi. Ahogy végül a Pebble-t, úgy az Apple Watch-ot is leginkább órának, és az értesítések kezelésére használom, de a Pebble-lel szemben az Apple órája sokkal kifinomultabb és nem csak külsőre, hanem belsőre is. Ez igaz a szoftverekre is. Pár alkalmazást telepítettem az elmúlt napokban, de végül szinte egyiket sem használom. De még a beépített appokat sem igazán.

Például fent van most is a Philips Hue, de mire betölt az app, addigra előveszem a telefonomat, lehúzom az Értesítési központot és megnyomom a gombot – miközben az órán még mindig tölt az alkalmazás… Persze ha már korábban használtuk és a háttérben fut az órán az app, akkor mindez gyorsabb, de azért na.

uber

Fent van még az Uber, ami hasonlóan lassú, az Authentic Weather, ami igazából csak poén, és egy kaszinó játék, hogy lássam, milyen egy játék az órán, de ezek mind mind nagyon lassúak. És tényleg azok. Inkább előveszem ennyi idő alatt a telefonomat és kétszer gyorsabban elindítom az adott alkalmazást.

Photo 3

Tehát a külső alkalmazások elbuktak számomra, legalábbis egyelőre. Na de mi a helyzet az Apple appjaival? Természetesen azok nem ilyen lassúak, mindegyik megfelelő sebességgel fut, és gyorsan kommunikál a telefonnal, ahogy az elvárható. Ettől függetlenül egyiket sem használom. Vagy legalábbis nem önálló appként. Mit is jelent ez?

Photo 1 6

Például ha beérkezik egy üzenet, akkor megnézem, ki írt és mit, és válaszolok rá: vagy az előre beállított válaszok egyikével, vagy diktálok (hiszen az működik magyar nyelven is), vagy éppen csak egy emoji ikont küldök vissza. Ezzel végeredményben az üzenetek alkalmazást használtam ugyan, de csak az értesítés részét. Magát az Üzeneteket, vagy akár a Telefon, Mail, Naptár appot sosem nyitom meg.

Tulajdonképpen egyetlen alkalmazást sem használok az Apple Watch-on, ami egyébként érthető is. Az elején az iPhone-ra se voltak külsős appok, illetve ott is csak telefonálásra, no meg internetezésre használtuk a készüléket. Persze ezt lehet a kollégák megcáfolják alább.

Hori

Az Apple Watch esetén az alkalmazások egy elég érdekes téma, hiszen a legtöbb fejlesztő úgy készítette el az appját az órára, hogy élőben, magán az eszközön ki se próbálhatta azt az App Store-ba való beküldés előtt. Az óra megjelenésekor közel 3000 alkalmazás támogatta már az Apple Watch-ot, viszont nekem csak 15, külső fejlesztő által készített app van az órámon, a többi vagy alapból rajta volt, vagy az Apple egyéb alkalmazásai tették fel. És hogy a 37 Apple Watch alkalmazásból mennyit használok rendszeresen? Keveset.

Ebben a 37-be mondjuk beletartozik az óraszámlap is, vagy akár a négy külön ikonra osztott Óra alkalmazás is az iOS-ről, szóval nem olyan egyszerű a számolás. A gyári alkalmazások jórészét csak értesítés szinten használom, vagyis például iMessage-et nem indítok az óráról, csak válaszolok rá, de a Mail esetében azt pedig tényleg csak olvasás módban használom. A gyári appok közül amit legalább megnyitás szintjén is használok, azok a következőek: Workout, Activity, Időjárás, Maps – bár ehhez először a telefonon keresem meg a helyet és csak navigációra használom. Nagy ritkán még szoktam használni a Stopperórát és az Időzítőt, de a többi, mint például a Mail, iMessage, Naptár, Részvények appokat vagy csak a már említett értesítés kezelés szintjéig használom – vagy egyáltalán nem.

apple_watch_apps_hori

A külső fejlesztők alkalmazásai már egy teljesen más téma, hiszen sok közülük nem igazán óra- és felhasználóbarát jelenleg, illetve az szinte mindegyikre igaz, hogy nagyon lassan indulnak el az órán. Szerencsérére azért már most is van nem egy olyan app, ami teljesen jól megy az Apple Watch-on is. Előszeretettel használom mind Mac-en, mind iPhone-on és iPaden is a Clear teendő kezelő alkalmazást, ami például bevásárláshoz az egyik legjobb megoldás még az órán is.

[appstore id=”493136154″]

Hihetetlenül egyszerű és könnyed dolog úgy tolni a kocsit vagy cipelni a kosarat, hogy csak a csuklódra tekintesz és már látod is, mit kell még venni és mi az, amit már kipipálhatsz. A Foursquare népszerűsége csökkent az évek során, de én a mai napig előszeretettel “csekkolok be” helyekre a Swarm segítségével, ami viszonylag jól megy az órán is, viszont maga a Foursquare az órán nem a leghasználhatóbb. Az Authentic Weather-t már admin kolléga is említette, ami egy nagyon jópofa időjárás app, viszont érdemi haszna sem az órán, sem a telefonon nincs, egyszerűen csak menő.

[appstore id=”649202100″]

Mivel otthon van egy LIFX okoslámpám így azt sokszor az órán kapcsolgatom, mert amióta megvan az óra és megjönnek rá a fontos értesítések a telefont nem cipelem mindenhova magammal, így a LIFX Widgetet előszerettel használom, csak sajnos maga az iPhone app is sokszor nem kapcsolódik a lámpához így nehézkes tud lenni a ki- és bekapcsolás. A munkában töltött időmet már hónapok óta az Hours app segítségével naplózom, aminek az Apple Watch-os verzióját is nap, mint nap használom, csak kár, hogy az Apple a Glances funkcióit egyelőre eléggé korlátozta.

[appstore id=”895933956″]

[appstore id=”300235330″]

Futáshoz eddig a RunKeeper-t használtam, viszont ez az Apple korlátozási miatt nem tud úgy működni az órán, ahogyan az valóban hasznos lenne. A többi külsős appot vagy el se indítottam még, mert nem éreztem szükségét, vagy pedig jelenlegi működésükben leginkább használhatatlanok, vagy nincs túl sok értelmük, ilyen például az Instagram.

Remélem, a WWDC-n bejelenti az Apple, hogy nagyobb szabadságot ad a fejlesztőknek és hamarosan érkezni fognak a jobbnál jobb alkalmazások.

Jadeye

Az igazat megvallva én úgy látom jelenleg, hogy a fejlesztők még nem találták meg, hogy milyen is egy jó app egy bármilyen órán. Ez mondjuk nem meglepő, hiszen gyakorlatilag az Apple-ös környezet szempontjából a Watch egy teljesen új platform. És emiatt most még az óra kapcsán szerintem csak az útkeresés megy – ahogyan annak idején az iPhone OS 2.0-ban megjelenő App Store esetén. Így kelleni fog még jó pár hét (vagy hónap), mire valaki előáll egy igazán zseniális és kreatív ötlettel, ami majd ad egy lökést a többi fejlesztőnek is. Az, hogy az App Store-ban elérhető appok közül már 3000 rendelkezik Apple Watch támogatással, szerintem nem sokat ér addig, míg pont azok az appok nem támogatják az órát, amiket éppen használnék.

Ezért én legtöbbször az értesítések kezelésére használom a Watch-ot, miközben az passzív módon gyűjti a pulzusszámokat (a passzív alatt itt azt értve, hogy csak rajta van a csuklómon, és 10 percenként megméri anélkül, hogy ezt külön kapcsolgatnom kellene), számolja a megtett lépéseket, stb. Az értesítések egy része interaktív, tehát válaszolni is lehet rá, ahogyan például az iMessage esetén. A másik része viszont csak dismiss-elhető, mint a Facebook Messenger esetén (bár a Gmail meg feldob még egy Archive gombot is), de remélhetőleg az összes ilyen, külső üzenetküldőt majd frissítik, és ez megoldódik.

A bosszantóbb probléma az, hogy ha valami link érkezik. Mivel nincs böngésző az órán (bár erre vonatkozóan comex már tett lépéseket, de erről majd egy másik cikkünkben), így noha meglehetősen kicsi lenne hozzá a kijelző, de ha már az emaileket el lehet olvasni rajta, akkor egy olvasónézetes megjelenítés is beleférhetne a linkekhez is. Az emailek kapcsán pedig láthatóak ugyan a képek az üzenetben, de azok nem nagyíthatóak (legalábbis erre eddig nem találtam megoldást), így legtöbbször nincs is igazán értelme annak, hogy látszanak a képek.

De térjünk vissza a Messages-hez. Magyar nyelven csak akkor tudunk az órának üzenetet diktálni, ha a telefonon az adott beszélgetésben egyébként épp a magyar billentyűzet volt az aktív. Így azoknál, akik az Emoji billentyűzet mellett mondjuk az angol kiosztást is használják, adódhat olyan helyzet, hogy a telefon nem a magyarra vált vissza, hanem az angolra (mert az a következő a sorban), ezzel meglőve a magyar diktálás lehetőségét. Ha persze be lehetne állítani az alapértelmezett diktálási nyelvet az órán, vagy váltani lehetne rajta “útközben”, némileg egyszerűbb lenne a helyzet. A másik probléma az üzenetek kapcsán, hogy míg az iPhone esetén azonnal látható, hogy az adott üzenet iMessage (kék) vagy SMS (zöld), addig az óra ezeket nem jelzi külön, tehát nem tudható, hogy milyen típusú üzenetre válaszolnánk, és ez adott esetben többletköltséggel járhat. Utólag, a Messages appban már természetesen kiírja, hogy iMessage vagy Text Message (SMS), de ez nem segít akkor, ha egy értesítésnél rögtön válaszolnánk egy üzenetre.

Viszonylag gyakran használom a Workout és az Activity appot is, illetve ha szól az óra, hogy az elmúlt 50 perc alatt csak ültem egy helyben, akkor felállok és járkálok legalább egy percet – amit vissza is jelez. A Maps és így a navigálás önmagában nem igazán használható az órán, hacsak nincs az előzmények vagy a névjegyeink között a kívánt cím, mert magyar címet angolul bediktálni maximum a BKK járatokon a tájékoztató hang tud (vagyis nyilván az sem). Az ébresztő funkcióval nincs gondom, de azt eddig csak egyetlen alkalommal használtam, mert ugye legtöbben éjszakára tesszük töltőre az órát.

Az App Store-ból letölthető appok közül nekem tíznél is kevesebb van fent, de ebből is csak három az, amit ténylegesen használok is.

A kis kijelző miatt a Twitter maximum a hírek gyors átfutására elegendő, mert ha már valamit bővebben meg is szeretnénk nézni az órán, az a böngésző hiánya miatt nem lehetséges, hiszen nem lehet a linkekre rányomni (vagyis technikailag ugye lehet, csak nem nyitja meg):

Watch_Twitter_01 Watch_Twitter_02 Watch_Twitter_03 Watch_Twitter_04

Hori kolléga említette fentebb az Hours appot, ezt én is használom, ugyanakkor nagy hiányosságának érzem, hogy új számlálót nem lehet hozzáadni az órán.

Watch_Hours_01 Watch_Hours_02

Itt egyébként értem, hogy vélhetően azért van ez így, mert úgysem tudnánk begépelni az adatokat, viszont ilyenkor létrehozhatna egy “Added on Apple Watch” címűt, amit aztán az iPhone-on átnevezhetünk, az ügyfél meg választható lenne a korábbi ügyfelek közül, ahogyan az iPhone-os app is feldobja azokat.

A 1Password appja viszont csalódás számomra a jelenlegi formájában. Nyilván érthető, hogy biztonsági szempontból nem mutatja a teljes adatbázisunkat az óra is (ezt írják is az oldalukon), de az már nehézkessé teszi a kezelését, hogy minden egyes rekord esetén külön kell megadni, hogy az megjelenjen-e az órán vagy sem.

Watch_1Password_01 Watch_1Password_02

Ez még nem akkora gond, de a PIN kód kérése már inkább problémás. Az egy dolog, hogy nem lehet beállítani, hogy mondjuk azonnal kérje a kódot, miután kiléptünk az appból (ahogyan ez az iPhone-on is működik), de az ember azt gondolná, hogy ha leveszem az órát a csuklómról, akkor a 1Password is lezár. Nyilván ha az óra jelkódot kér, akkor még érthető, hogy azt beírva az óra zárolása felold, és így a 1Password nem kérné a PIN-t, de ezt jelkód nélkül sem teszi, ami viszont biztonsági kockázatot jelent. Ráadásul ha egy hosszabb, bonyolultabb jelszót másol be az ember épp az óra kijelzőjét nézve, az óhatatlanul lekapcsol egy idő után, és így könnyen elveszthető, hogy hol is tartottunk az adott jelszó gépelésénél. A PIN-t egyébként egy időkorlát letelte után kéri csak az app, de ez az időkorlát sehol nem állítható. A 1Password így például leginkább a TOTP-típusú, folyamatosan változó jelszavak megjelenítésére ideális leginkább, tehát mondjuk egy RSA SecurID, vagy más token helyett.

Fent van még a Shazam, amit igazából iPhone-on is csak nagyon ritkán használok. Most a cikk miatt elindítottam, de egyébként maximum akkor lesz jó, ha nem akarom kivenni a zsebemből a telefont. Ez az app legalább egyszerű, mint a faék, egy gomb, és már hallgatózik is, ami után a Handoff segítségével az iPhone-on folytathatjuk akár vásárlással is:

Watch_Shazam_01 Watch_Shazam_02 Watch_Shazam_03 Watch_Shazam_04

Én így leginkább azt várom, hogy mikor fogják a jailbreaket fejlesztő csapatok ténylegesen feltörni az órát is, mert azzal sokkal szélesebb lehetőségek nyílnának meg az egyes fejlesztők előtt – na és persze egy, az órán futó Cydia is viccesen nézne ki. De erről majd egy másik cikkünkben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Előreláthatóan szerintetek ebben az évben jön magyarországra apple watch mert már beleőrülök a várakozásba. Mindig csak nézem és nézem róla a videókat és már fáj érte a szívem 🙂

  2. @MegaTrack: Elvileg 2016-ig nem jön hazánkban. De elképzelhető az is, hogy a WWDC-n újabb országok kapják meg, és esetleg abba bele is esünk. Na de ha ez sikerül is, akkor is azt a minimális darabot elkapkodják, és szeptember – decemberig esélytelen az óra megvásárlása.

  3. Hogy vettetek meg a watchot ? Errol irjatok legyszives, mert ti elvezitek te masok csak csorgatjak a nyalukat… Kosz

  4. @tamas.alfoldi.75: írtunk róla, hogy az előrendelés indulásakor külföldi címre meg kellett rendelni jóformán az első negyed órában, hogy kiszállítsák április 24-én, majd kimentünk érte Londonba. jelenleg már csak átlagosan júliusi kiszállítással tudod megrendelni az első körös országokban található címre.

  5. Lassan 1hete használom én is az Apple Watch-ot (38mm, sport) és totál olyan érzésem van mint amikor megjelent az első iPad. Az is viszonylag hamar meg volt, de sokáig haszontalan eszköz volt csak. Lehetett érezni, hogy több lesz/van benne, de az appok hiánya miatt mégis haszontalan volt. Most ugyan ezt érzem az órával is.
    Egyébként eddigi tapasztalatom az, hogy az akkuja simán bírja az 1napot. Reggel leveszem töltőről, délutánra (17:00 körül) 65% körül van. Igazából én is csak az értesítések megtekintésére használom, de nagyon alkalmazást még nem tettem rá. Ez még változhat, ha lesz időm.

  6. Koszi a cikket, nagyon korrekt volt. Segitett a dontesben, hogy meg egy vagy ket generaciot erdemes varni.

  7. Ok koszi en is ezt csinaltam, de kicsit lassu voltam Majus12-26-ra igazolt az Apple Nemetorszagban. De ma mint mennybol a villam levonta az Apple a penzt a szamlamrol es igazolta Majus 15-ikei kiszallitast 🙂 szoval hamarosan ujra at kell nyalaznom az osszes cikket amit a vaccsrol irtatok 🙂 Tehat akkor aki magyarkent rendelni akar megteheti kulfoldi apple online store-on keresztul megadva egy kulfoldi cimet azt az orszagot ahol online rendelheto , magyar hitel kartya is mukodik de vigyazni kell hogy a beallitott vasarlasi keret eleg legyen. Aki raszanja magat , sok sikert ! 🙂


Add a Comment