fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Lizik Gábor küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

RR_EVQ_15MY_InControl_180214_16

A Berlinben megrendezett Connected Car versenyen vett részt nemrég a Sanoma Mobile Developent Centre csapata, ahol egy CarPlay-alternatívával, a Jaguar InControl szolgáltatással ismerkedhettek meg.

incontrol_5

incontrol_6

Korábban szó volt már a CarPlay-ről és az Android Auto is hamarosan megjelenik, de közben egy új versenyző lépett a színre. A Bosch készít olyan multimédiás eszközöket, amiket Jaguarba, Land Roverbe és Range Roverbe lehet rendelni. Hasonlóan a CarPlay-hez, itt is kábelre kell csatlakoztatnunk a készülékünk viszont itt az adott gyártó appja, jelen esetben a Jaguar InControl indul el.

[appstore id=”843273193″ store=”US”]

incontrol_3 incontrol_4

Itt az appon belül jelennek meg az egyébként önállóan is működő appok, amik tartalmazzák az autó kijelzőjén való megjelenéshez szükséges SDK-t. Ilyenkor a telefonon csak egy kép jelenik meg, hogy autós módban van, az autó kijelzőjén viszont az általunk elkészített felület jeleníthető meg.

incontrol_1

A technológia más mögötte, mint a CarPlay esetén, mert ott egy videó stream van a háttérben, ezzel szemben itt egy image stream történik. A Bosch azt ígérte, hogy az idén érkező erősebb hardware-rel tényleg hasonló élményt képes majd nyújtani, mint a CarPlay. Az autókban most 2007-es számítógépek találhatók, amik a szűk keresztmetszetet adják az adatok átvitelénél és feldolgozásánál. Most jelenleg 15-20 frame jelenik meg másodpercenként és az animációknál igen tömörített formában. Az autó kijelzője érzékeli az érintést és a vonszolást ezt visszaküldi a telefonnak, ahol lehetőség van külön metódusokban lekezelni ezeket.

A csapatunk egy platformfüggetlen alkalmazást készített egy saját játékszerverrel. Így lehetőség volt két autóból álló helyzetben egymással játszani egy androidos vagy egy iOS-készülékről az autó kijelzőjén.

incontrol_2

Ezen kívül lehet még Spotify-t és közlekedési híreket hallgatni az appunkban. Ez az új kijelző határtalan lehetőségeket biztosít számunkra.

Programozói szempontból most is az Apple a szűk keresztmetszet, viszont ha átengedik az adott alkalmazást, akkor technikailag nincs akadálya videó lejátszásnak, cikkek olvasásának és távoli asztal elérésnek vagy bármi egyébnek, amit az autó kijelzőjére szeretnénk tenni. Viszont nem szabad megfeledkezni a biztonsági kockázatról sem, amit ezek a figyelemelterelő tevékenységek okoznak. Ezért én úgy látom, hogy az Apple részéről szigorúan be lesz tartatva az a követelmény, hogy minél kisebb mértékben vonjuk el a vezető figyelmét. 1-2 gombnál nem lehet több a kijelzőn, szöveget egyáltalán ne jelenítsünk meg és ahogy mi is tettük, ha mozgásban van a jármű, akkor függesszünk fel minden, a figyelmet elterelő műveletet.

A verseny egyébként egy 24 órás fejlesztői verseny volt, ahol ezen a technológián kívül még számos másik API beszállító is jelen volt. Volt lehetőség az autó OBDII-es portján keresztül kinyerhető információk felhasznására a novero jóvoltából, de volt olyan API is, ami az aktuális híreket adta vissza MP3-formátumban, így autóban nagyon kényelmesen felolvastathatók a hírek (Der Spiegel). Egy érdekes kezdeményezés is volt a what 3 words, ahol 3, az emberek által könnyen értelmezhető szóból az egész világot lefedő címzőrendszert mutattak be. Hazánkban ennek nem sok értelme van, de Afrikában és egyéb egzotikus helyeken, ahol egyébként nincsenek utcák vagy településnevek, ott a koordináták helyett emberek által könnyebben megjegyezhető vagy kommunkálható szavakba öntik az információt. Jelen volt még a TomTom, Spotify és sokan mások.

A versenyen készült alkalmazás csak demó jelleggel készült, de ha felkeressük a MySpin csapatát és beépítjük az API-jukat, akkor már akár azonnal adhatunk be olyan alkalmazást az App Store-ba, amit a Jaguar, Land Rover és Range Rover tulajok az Apple jóváhagyása után azonnal használhatnak. Az autógyártók appja hasonló képen működik, mint a Pebble app, tehát az elkészült alkalmazásunk linkjét ők is beteszik a kéthetente frissülő appjukba és így lesz majd elindítható az alkalmazásunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment