Apró részletek, amiket talán sosem vennél észre az Apple Watch szoftverében

Bizonyára emlékszünk még azokra az időkre (vagy legalábbis hallottunk róla), amikor Steve Jobs megszállottságának köszönhetően az Apple gépeit tervező mérnököknek nem csak a külső, hanem a belső esztétikára is oda kellett figyelniük. Jobs-nak egyáltalán nem volt mindegy, hogy hogyan helyezkedtek el a nyáklapon lévő ellenállások, kondenzátorok, tranzisztorok. Annak ellenére is rendezettnek, mintaszerűeknek kellett lenniük, hogy jó eséllyel azt a felhasználó soha nem is látta.

apple-watch-faces

Ez a precizitásra való törekvés mélyen beivódott az Apple vérkeringésébe, és Jobs halálát követően is érződik az apró részletek iránti megszállottság a jelenlegi termékpalettán. Alan Dye, az Apple emberi interfészekért felelős részlegének vezetője beszélt a Wired magazinnak azokról az apró részletekről az Apple Watch kapcsán, ami a legtöbb felhasználó számára észrevétlen marad a mindennapi használat ellenére is.

Rengeteg igazán tehetséges ember dolgozik nálunk, akik nem csak a munkájukat végzik, hanem törődnek is azzal. Törődnek azokkal az apró, esztétikai részletekkel, amelyeket egy tervező nem feltétlen mutat meg a portfóliójában, annyira misztikus.

Dye az Apple Watch animácóit említette meg elsősorban. A pillangók, virágok vagy a medúza számlapok mozgásáról azt gondolnánk, hogy számítógépes grafikai munka eredménye, de a valóság nem ez. Minden egyes apró mozzanatot valós környezetben, a természetben rögzítettek, időt és energiát nem sajnálva:

Ezt mi mind valós időben rögzítettük, nincs számítógépes trükk. A pillangók, a medúza, vagy a virágok, mind-mind képek sokaságából áll össze. A leghosszabb felvétel készítése legalább 285 órát vett igénybe, és több mint 24 ezer fotó készült ez idő alatt.

apple_watch

Az sem számított, hogy a fotók felbontása jóval meghaladta az Apple Watch apró kijelzőjének képességét, mert a részletekre való törekvés fontosabb volt ennél:

A dizájner kollégák a 4096 x 2304 felbontású képeket hozzáigazították az Apple Watch kijelzőjéhez, ami az eredeti felbontásnak minimum tizedrésze. Így ezek az apró részletek szinte láthatatlanná válnak az apró kijelzőn, mégis így alkotnak egy egészet. A mi feladatunk az volt, hogy láthatóvá tegyük ezeket az apró részleteket is.

Dye azt is megemlítette, hogy még a Mickey egeres óraszámlap is, ahol Mickey másodpercenként dobbant az egyik lábával, tökéletesen szinkronizálva, időzítve van.

Mindenki jól ismeri azt a bizonyos szituációt, hogy amikor rábukkanunk a megfelelő megoldásra, a homlokunkra csapunk, és bosszankodunk, hogy ez a nyilvánvaló megoldás miért nem jutott eddig eszünkbe. A célhoz vezető út mindig rögös, és Dye szerint a precíz tervezés sokszor áldozatos, fáradtságos munkával jár, ami persze mindig megtérül, jelen esetben az Apple Watch formájában, valamint a remélhetően elégedett felhasználók képében.

Az Apple Watch április 10. óta előrendelhető, és megtekinthető, felpróbálható az Apple Store-okban. Mi már ezt meg is tettük, olvassátok el erről szóló cikkünket is!

Gergob Author

2014 közepén csatlakoztam a Szifon.com csapatához azzal a céllal, hogy az évek alatt felgyülemlett tudást írói vénámmal megspékelve tovább tudjam adni az Apple iránt rajongók számára, és ehhez a Szifon.com bizonyult a legjobb választásnak.

Támogass!

×
Gergob Author

2014 közepén csatlakoztam a Szifon.com csapatához azzal a céllal, hogy az évek alatt felgyülemlett tudást írói vénámmal megspékelve tovább tudjam adni az Apple iránt rajongók számára, és ehhez a Szifon.com bizonyult a legjobb választásnak.

Támogass!

Latest Posts
  • iPhone XS és XS Max

Ezek még érdekelhetnek:


  1. “A leghosszabb felvétel készítése legalább 285 órát vett igénybe, és több mint 24 ezer fotó készült ez idő alatt.”
    349$-ért csinálhattak volna 25.000 fotót is a medúzáról.

  2. En nem ertem, mi a szart huzzatok a szatokat, minek szoltok hozza, ha nem kell/nem tetszik/nincs ra love ?
    Mondom ezt ugy, hogy biztosan nem vasarolok en sem, mert nem nekem szol ez a termek. De mar a tokom ki van a sok fanyalgoval. Olyanok vagytok mint nemelyik ugyfelem: ” en azert nem veszek bmw-t mert nem jo benne a …..” ja, nem azert mert 25 miller. elnezest a stilusert.

  3. Nagyon jók az aprólékosan kidolgozott részletek. Ez tetszik. Még néhány dologra szintúgy odafigyelhetnének… Most épp nagyon mérges vagyok az OS X Mail-re.

  4. Jó hogy nem veszik a Bmw-t, mivel az 1 hulladék.. Audit a népnek! De hogy a témához is szoljak, most a hipe adja el, kíváncsi leszek fél év múlva, hogy mennyire váltja be az apple tervét ez a cucc!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!