fbpx Skip to content

Bizonyára emlékszünk még azokra az időkre (vagy legalábbis hallottunk róla), amikor Steve Jobs megszállottságának köszönhetően az Apple gépeit tervező mérnököknek nem csak a külső, hanem a belső esztétikára is oda kellett figyelniük. Jobs-nak egyáltalán nem volt mindegy, hogy hogyan helyezkedtek el a nyáklapon lévő ellenállások, kondenzátorok, tranzisztorok. Annak ellenére is rendezettnek, mintaszerűeknek kellett lenniük, hogy jó eséllyel azt a felhasználó soha nem is látta.

apple-watch-faces

Ez a precizitásra való törekvés mélyen beivódott az Apple vérkeringésébe, és Jobs halálát követően is érződik az apró részletek iránti megszállottság a jelenlegi termékpalettán. Alan Dye, az Apple emberi interfészekért felelős részlegének vezetője beszélt a Wired magazinnak azokról az apró részletekről az Apple Watch kapcsán, ami a legtöbb felhasználó számára észrevétlen marad a mindennapi használat ellenére is.

Rengeteg igazán tehetséges ember dolgozik nálunk, akik nem csak a munkájukat végzik, hanem törődnek is azzal. Törődnek azokkal az apró, esztétikai részletekkel, amelyeket egy tervező nem feltétlen mutat meg a portfóliójában, annyira misztikus.

Dye az Apple Watch animácóit említette meg elsősorban. A pillangók, virágok vagy a medúza számlapok mozgásáról azt gondolnánk, hogy számítógépes grafikai munka eredménye, de a valóság nem ez. Minden egyes apró mozzanatot valós környezetben, a természetben rögzítettek, időt és energiát nem sajnálva:

Ezt mi mind valós időben rögzítettük, nincs számítógépes trükk. A pillangók, a medúza, vagy a virágok, mind-mind képek sokaságából áll össze. A leghosszabb felvétel készítése legalább 285 órát vett igénybe, és több mint 24 ezer fotó készült ez idő alatt.

apple_watch

Az sem számított, hogy a fotók felbontása jóval meghaladta az Apple Watch apró kijelzőjének képességét, mert a részletekre való törekvés fontosabb volt ennél:

A dizájner kollégák a 4096 x 2304 felbontású képeket hozzáigazították az Apple Watch kijelzőjéhez, ami az eredeti felbontásnak minimum tizedrésze. Így ezek az apró részletek szinte láthatatlanná válnak az apró kijelzőn, mégis így alkotnak egy egészet. A mi feladatunk az volt, hogy láthatóvá tegyük ezeket az apró részleteket is.

Dye azt is megemlítette, hogy még a Mickey egeres óraszámlap is, ahol Mickey másodpercenként dobbant az egyik lábával, tökéletesen szinkronizálva, időzítve van.

Mindenki jól ismeri azt a bizonyos szituációt, hogy amikor rábukkanunk a megfelelő megoldásra, a homlokunkra csapunk, és bosszankodunk, hogy ez a nyilvánvaló megoldás miért nem jutott eddig eszünkbe. A célhoz vezető út mindig rögös, és Dye szerint a precíz tervezés sokszor áldozatos, fáradtságos munkával jár, ami persze mindig megtérül, jelen esetben az Apple Watch formájában, valamint a remélhetően elégedett felhasználók képében.

Az Apple Watch április 10. óta előrendelhető, és megtekinthető, felpróbálható az Apple Store-okban. Mi már ezt meg is tettük, olvassátok el erről szóló cikkünket is!

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Kiváncsi leszek, veszik-e majd az emberek.
    Számomra ennyire közömbös Apple termék még nem volt.

  2. @suckall88:
    +1
    Illetve az Apple TV. Csak (sajnos azt megvettem)

  3. Nyugi… Én is megvettem, másnap küldtem is vissza az Apple-nek, hogy kenjék a hajukra.

  4. “A leghosszabb felvétel készítése legalább 285 órát vett igénybe, és több mint 24 ezer fotó készült ez idő alatt.”
    349$-ért csinálhattak volna 25.000 fotót is a medúzáról.

  5. En nem ertem, mi a szart huzzatok a szatokat, minek szoltok hozza, ha nem kell/nem tetszik/nincs ra love ?
    Mondom ezt ugy, hogy biztosan nem vasarolok en sem, mert nem nekem szol ez a termek. De mar a tokom ki van a sok fanyalgoval. Olyanok vagytok mint nemelyik ugyfelem: ” en azert nem veszek bmw-t mert nem jo benne a …..” ja, nem azert mert 25 miller. elnezest a stilusert.

  6. Nagyon jók az aprólékosan kidolgozott részletek. Ez tetszik. Még néhány dologra szintúgy odafigyelhetnének… Most épp nagyon mérges vagyok az OS X Mail-re.

  7. raveman igazad van, csak most a csapból is ez folyik..
    Másik dolog pedig az, hogy azért nem veszek Bmw-t, mert Mercedest vettem 🙂

  8. Jó hogy nem veszik a Bmw-t, mivel az 1 hulladék.. Audit a népnek! De hogy a témához is szoljak, most a hipe adja el, kíváncsi leszek fél év múlva, hogy mennyire váltja be az apple tervét ez a cucc!

  9. Mivel masrol alig van cikk… Vmihez hozza kell szolni 😀 3hete nem leptem be pont ezert, de meg mindig ez a tema 🙂 peace


Add a Comment