fbpx Skip to content

Az Apple Watch körüli felhajtás miatt meglehetősen eltörpült az új MacBook megjelenésének híre, amely szintén április 10-től kezdődően előrendelhető az Apple honlapján.

new-apple-macbook-2015-3_-_1.0

Véleményem szerint a MacBook bemutatása sokkal forradalmibb változásokat fog véghez vinni a közeljövőben, mint az Apple Watch. Lássuk is, hogy miért…

“Az új MacBook valószínűleg nem a következő számítógéped lesz, de határozottan az azt követő.” – így kezdi Dieter Bohn, a Verge újságírója a MacBook tesztet. Tökéletesen igaza van.

Az új MacBook a jövő számítógépe, a baj csak az, hogy mi még a jelenben élünk. Manapság még a különböző csatlakozók, USB portok és kábelek megszállottjai vagyunk, ami kétségtelenül hamarosan még radikálisabban változni fog.

internals_layer_start_large_2x

Miért nem fogsz MacBookot venni?

A MacBook jelenleg számtalan olyan problémával küzd, amely ma gyakorlatilag használhatatlanná teszi. Az első és talán legnagyobb probléma a Core M processzor és a teljesítmény hiánya. Már az is kész csoda lesz, ha akadásmentesen tudja majd kezelni a retina kijelzőt. Bár egy teljesértékű OS X Yosemite fut a gépen, arra ne nagyon számítsunk, hogy a böngészésen, netezésen és irodai munkán kívül bármilyen komolyabb dolgot fogunk végezni a gépen.

retinamacbookyosemite-800x469

Ha úgy vagyunk vele, hogy igazából nem is szeretnénk irodai munkán kívül mást csinálni a hordozható gépünkön, csak egyik találkozóról a másikra járni, akkor készüljünk fel arra az élményre, mikor az egyik ügyfelünk átnyújt nekünk egy pendrive-ot, hogy nézzük meg a tartalmát. A kínos pillanat, amikor rá kell döbbennünk, hogy átalakító nélkül még egy pendrive-ot is esélytelenek vagyunk használni a géppel.

new-apple-macbook-2015-_-_27.0

Mivel az új MacBookon csak két csatlakozó található, egy USB-C és egy fülhallgatónak szánt kimenet, minden más eszközt csak egy USB-C átalakítóval tudunk majd használni, amit mindig magunkkal kell majd hurcolásznunk, bármerre is járunk. De mivel tölteni is csak a az USB-C csatlakozón tudjuk, ezért olyan átalakítót be kell majd szereznünk, amely lehetővé teszi például azt, hogy egyszerre töltsük a gépet és egy külső monitort is használjunk vele.

Arra persze azért emlékezzünk, hogy a MacBook egy teljes napot ki fog bírni egyetlen töltéssel, tehát több mint valószínű, hogy csak esténként kell majd töltőre dugnunk, napközben teljesen elfeledkezhetünk még a töltő gondolatáról is. (A MagSafe mágneses megoldása viszont nagyon nagy hiány!)

verge-2015-04-08_09-03-26.0

Illetve ha eddig még ezek az okok sem riasztottak vissza a vásárlástól, akkor végül következzék az ár, ami a legolcsóbb verzió esetén 469.990 Ft.

Drága, alig van csatlakozó és lassú. Nem ismerős valakinek ez a történet? De bizony, pontosan ez volt a helyzet az első MacBook Air bemutatásakor is, amely azóta a hordozható számítógépek új mintájává vált és minden gyártó azt próbálja lemásolni és utánozni.

pixel_macbook_large_2x

Miért a MacBook a jövő számítógépe?

Ahogyan a technológia fejlődni fog, úgy évről évre egyre erősebb alkatrészek fognak kerülni a MacBookba, amelyek már egy használható számítógéppé fogják varázsolni. Egyre nagyobb mértékben fog elterjedni az USB-C szabvány, illetve szépen lassan mindent kizárólag csak vezeték nélkül fogunk használni.

Az külön jó hír, hogy ezáltal a retina kijelző is egy alaptulajdonsága lesz majd a következő MacBookoknak, amely egy hatalmas előrelépés. Az eddigi tesztek alapján az új mechanikával ellátott billentyűzet tökéletes, bár azért egy kicsit szokni kell. A Force Touch Trackpad pedig hihetetlenül jól működik. Úgy vélem, csak idő kérdése, míg az Apple szépen fokozatosan kivezeti majd a MacBook Air modelleket, hiszen a 12” MacBook pont a 11” és 13” kijelzőméret közé esik, ahol a retina felbontás és az extra könnyű és vékony kialakítás mindkét felhasználói tábort vigasztalni fogja. Aki pedig komolyabb, professzionálisabb munkát szeretne végezni mégis egy hordozható gépen, annak ott lesznek majd a MacBook Pro modellek, így ismét visszatérünk majd az évekkel ezelőtti állapothoz, amikor kétféle MacBook létezett, a MacBook és a MacBook Pro.

Ahogyan a cikk elején is említettem a MacBook a jövő számítógépe, nem a jelené, de én már nagyon várom, hogy a jövőben éljünk!

Te tervezel MacBook vásárlást?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Határozottan tervezem. Csak a Core M tart vissza, de megnézem majd egy APR-ben mit tud valójában és ha megfelelő, akkor egy olyannnal sétálok ki a boltból 🙂

  2. Es bekovetkezett amitol mindenki tartott, (bar minden illetekes tagadott) az erezheto teljesitmeny hianya… Tesztek ide vagy oda, bebizonyosodott (sokadjara) hogy a Core M sorozat inkabb egy Atom utod mint a jovo generacios Core iX. Hiaba a tesztek meg mindenfele benchmark eredmenyek amik azt mutatjak hogy a Core M megveri a legtobb Ultra Low Voltage iX-et, meg 3x gyorsabb vga stb. sajnos mindez parasztvakitas. Az Apple ezzel a MacBook-al ugyanabba a hibaba esett mint a Lenovo a Helix-el. Egy iszonyatosan nagyot tudtak volna durrantani ezzel a laptoppal, de elcsesztek ezzel az "Atom utod" procival az egeszet…

  3. Ennyi pénzért nem biztos hogy megéri….valakinek biztos … Nekem nem.

  4. Jó lenne tudni, hogy egy 1,1-es és egy 1,3-as Core M között, egész pontosan mekkora is a különbség. Turbo Boost-al 2,4 vs. 2,9. De vajon tényleg érezhetően jobb lesz-e….mert azért 91.000 felár sem piskóta…

  5. A Macbook azoknak lett kitalalva foleg, akik egy ipad es egy szamgep kozott dilemmaznak.
    Az ilyen embereknek boven eleg a teljesitmeny es nem hinnem hogy kulonosebben hasznalnanak egyeb kiegeszitoket.
    Viszont a design a hordozhatosag miatt meg azok is elgondolkoznak rajta akik ertenek vmilyen szinten a gepekhez. Ugyanis egy tokeletesen meg designolt gep sztem.
    Es mivel a mai vilagban ez nagyon fontos tenyezo nem lehet azt megengedni hogy elcsufitsak mindenfele lenyegtelen portokkal a gepet.
    Sztem nagyon is jo otlet volt hogy csak egy port van rajta. Persze egy kable nem art ha van nalad pl usb-re.
    En special nem hasznalok semmilyen USB meg hasonlo hodozokat. Icloud drive,dropbox tokeletesen bevalt.

    az ar nalunk pl 320000Ft korul van. it japanba mondjuk. Magyarorszagon nem erdemes venni.
    A plusszert amit otthon fizettetnek az emberekkel el lehetne menni akar egy nyaralasra is,es ott megvenni a gepet. pl japanban dutyfree az apple store.

  6. A szerző tökéletesen leirta amit érzek. Tetszik, kellene is… az üzem idő, a forma, az usb-c sem érdekel, mert alig használok usb-s dolgokat a hordozható gépemen (van egy Mac minim amin igen, de ezért van több gépem), de a proci vissza tart.
    Pontosan ezt érzem… lesz ebben még jó proci és lehet 2 generációval később, de erre fogom lecserélni a szaladgálós 13-as airemet. Nagyon jó az irány, de még kiforratlan.. pontosan mint az Air volt. Alig várom 🙂

  7. Tudom, hogy részlet kérdés meg minden, de nem világít az alma logó. De most miért?

  8. @ansandesu: Cégre itthon is 370, teljesen jó ár érte, ha valaki nem akarja meghajtani a notebookja processzorát. Persze kérdés a Core M általánosan van elcseszve, vagy csak az eddig kezembe került daraboknál volt botrányos a driver.

    @AnonimGamer: Mert már mindenki leutánozta, így ezúttal nem kivágták, hanem a pár éve az iPhonenál elkezdett módon, valamilyen fényes anyagot pattintottak a helyére.

  9. jó ha kint veszi meg az ember, de speciel engem zavarna ha nem magyar lenne a billentyűzet.

  10. Kulfoldon vasarolt gepet magyarorszagon lehet gariztatni? Vagy pl kulfoldon vasarolt tabletet iphone-t tudom Magyarorszagon garancialissan javittatni? Marmint él rá nálunk is a garancia?

  11. Hát az tény hogy nem lehet mindenhol magyar billentyűzetet kapni hozzá dehát valamit valamiért. + 100 000 Ft-ért lehet rajta magyar billentyűzet.

  12. Boki-igen. En se itthon veszem egy apple termekem sem.


Add a Comment