fbpx Skip to content

Az idén március 9-én tartott Apple keynote során bejelentett új, kisebb MacBook sok-sok átgondolt tervezés, csúcstechnológia és mérnöki fortély segítségével jöhetett csak létre. Az új gép legmegnyerőbb tulajdonsága valószínűleg a kimagasló akkumulátoridő: egyetlen töltéssel 9 óráig működik folyamatosan.

newmacbook

Ez önmagában nem lenne annyira kiemelkedő, hiszen az új 13 hüvelykes MacBook Pro majdnem 11 óráig képes ketyegni egy töltési ciklus után — az érdekesség az, hogy az akkumulátora közel kétszeres méretű a “kisöccséhez” képest: 74,9 Wh töltés fér bele, míg az új MacBook kapacitása csupán 39,7 Wh. Hogyan csinálta ezt az Apple? A válasz három tervezési alappillérhez vezet el minket: a kijelző, a RAM és a processzor energiafogyasztásának csökkentéséhez.

Éhes Retina

Igaz, hogy tesztelni még közvetlenül nem teszteltük, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb energiát a Retina kijelző használja el. A nagyfelbontású kijelzők belsőségesen energiaéhesek: a több millió pixel meghajtásához a GPU-nak többet kell számolnia, a sűrűn elhelyezett képpontok pedig megnehezítik a háttérvilágítás átjutását, ezért annak erősebbnek kell lennie.

A TFT-LCD kijelzőkben minden pixelnek egy részét elfoglalja a vörös, zöld és kék alpixeleit meghajtó három tranzisztor. Ez a kitakarás akár a képpont területének a felét is elérheti – természetesen így az adott fényerejű kijelzőhöz arányosan erősebb háttérvilágításra van szükség.

A szabadon lévő, tehát ténylegesen átlátszó terület (az “apertúra”) növelésének azonban szerencsére több módja is van. Az egyik metódus a tranzisztor anyagának megfelelő megválasztása. A legújabb iPhone-modellekben is megtalálható alacsony hőmérsékleten szintetizált polikristályos szilícium (LTPS) például jobb vezető, így fizikailag kisebb tranzisztortest is elégséges azonos áram- és feszültségviszonyok kialakítására.

A másik lehetőség a pixel geometriai újratervezése. Az Apple jelen esetben valószínűleg ezt az utat választotta. Azt, hogy pontosan mit csináltak másképp, nem tudni, de a MacBook nyitóoldalán egy animáció azt mutatja, hogy egyes alkatrészeket egymás fölé helyeztek, így növelve meg az apertúrát:

aperture

Függetlenül a tényleges megvalósítástól, a cég állítása szerint az új Retina kijelző elődeihez képest 30%-kal kevesebbet fogyaszt.

Broadwell Core-M CPU

A kijelző után a processzor határozza meg a legközvetlenebb módon az akkumulátoridőt. A Broadwell Core-M egy ultraalacsony feszültségű, 14 nanométeres gyártástechnológiájú, kétmagos processzor. Ez a 22 nm-es gyártástechnológiájú elődjéhez, a Haswellhez képest fejlődés, ugyanis általánosságban igaz az, hogy a kisebb méretű tranzisztorok kisebb parazita kapacitásokkal, így kisebb átkapcsolási teljesítménnyel rendelkeznek. Emiatt a Broadwell CPU-k mintegy 30%-kal kevesebbet fogyasztanak átlagosan.

broadwell-core-m

A Core-M széria pedig a Broadwell családon belül is egy különösen alacsony elektromos teljesítményű modell: a 15 wattot felvevő Core i5-höz képest a Core M mindössze 5 wattot fogyaszt. A kisebb felvett teljesítményből természetesen kevesebb hő is disszipálódik el – az új MacBooknak így nincs szüksége hűtőventilátorra, ez pedig újabb energiamegtakarítást jelent.

Hatékonyabb RAM

A specifikusan okostelefonokba és táblagépekbe tervezett, alacsony fogyasztású, LPDDR típusú memóriamodulokat az Apple 2013 óta használja: először a MacBook Airben jelentek meg, de az új MacBook is ilyen RAM-mal működik. Az LPDDR felépítésű RAM-ok a normál DDR-ekhez képest alacsonyabb feszültségen üzemelnek: 1,35 V helyett csak 1,2 V ki- és bemeneti feszültség szükséges nekik. Érdemes visszaemlékezni gimnáziumi fizikatanulmányainkra: ez azért fontos, mert adott ellenállású rendszer teljesítményfelvétele a feszültséggel négyzetesen arányos. Ennek és egyéb fejlesztéseknek köszönhetően az LPDDR-ek fogyasztása elődeikének mintegy 70%-a.

Rendelkeznek mindemellett egy standby üzemmóddal is: ebben az “alvó” állapotban még tovább csökken a fogyasztásuk, a hagyományos DDR-ekének mindössze 10%-ára.

Sok kicsi sokra megy

Az új MacBook üzemidejének meghosszabbításában még számos egyéb tényező is szerepet játszik a fentieken kívül. A gyorsabb működésű 802.11ac Wi-Fi beépítése lehetővé teszi, hogy a hálózati lekérések rövidebb idő alatt befejeződjenek, így a rádió hamarabb vissza tudjon térni egy alacsonyabb fogyasztású készenléti állapotba.

Az újragondolt kialakítású billentyűzetvilágítás is segíthet az energiaigényt csökkenteni. A korábbi gyakorlattal ellentétben itt minden egyes billentyű alatt van egy önállóan vezérelhető LED, így például az egyes gombok fontosságától függően erősebben vagy gyengébben lehet azokat megvilágítani, illetve nem kell az egyenletes megvilágítás végett műanyag diffúzoron átpréselni a fényt, tehát az ebből adódó veszteségek is kiküszöbölhetőek.

Természetesen az energiaigény csökkentése a környezetvédelmi szempontból ideális megoldás, azonban az akkuidő növelésére az is jó módszer, ha magának az akkumulátornak a kapacitását növeljük. Az Apple új, teraszos szerkezetű akkumulátorai ilyenkor jó szolgálatot tesznek – ezekről még külön is szót fogunk ejteni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Az a legrémisztöbb hogy ez elvileg tablet vas (Lenovo Yoga és barátai), prémium laptop áron… És úgy is hajlandó vagyok odaadni érte a babért 😀

  2. Hát azért én erre a 9 órára nem nagyon lennék büszke így 2015-ben!

  3. @farkas63: érdemes a cikk elejét is elolvasni figyelmesen. A 11 órás akkuidővel rendelkező gép kapacitásának felével rendelkező akkuról bírja 9 óráig. De ha tudsz jobbat, energiatakarékosabbat, hatékonyabbat tervezni, akkor minden bizonnyal szívesen látnak az Apple hardvermérnökei között.

  4. @farkas63: Miért, mennyit tartanál jónak? Figyelembe véve a lehetőségeket persze, nem az álmokat. A MacBookok akkui még mindig etalonnak számítanak mind üzemidőben, mind élettartamban.

  5. @farkas63: A megoldás egyszerű, akkor vegyél belőle kettőt. 18 óra már elég kell legyen. 😀

  6. Én csak azt nem érte, hogy akkor miért nem hagyták benne a nagyobb kapacitású akksit és akkor bírná 15 órát? Pont ezt nem kellene csökkenteni…

  7. @Jecy: nyilván a hőtermelés miatt.

  8. Ez tenyleg mind szep es szuper csak azt nem bizonyitotta meg be senki hogy szerencsetlen vas nem olyan user-performance-t ad mint annak idejen az elso Asus Eee netbookok…olvastam par tesztet ezekrol az uj Core-M procikrol, es hat egyaltalan nem egy atomeromu kategoria egyik sem, foleg az 1.4GHz-es.

  9. Tök jó dolog az hogy 9 h bír, csak az a baj hogy úgy irjátok mintha ez az Apple érdeme lenne, ez a “mérnöki teljesítmény ”
    Az Apple ezzel a laptoppal a dizájt alkotta meg azon kivül szinte csak mazsolázgatott a hardvergyártok termékei között a termékhez megfelelően. Ez egy netbook. Semmire nem jó!

  10. @mightymo3: Rohadtul nincs igazad. A trackpad saját fejlesztés. A billentyűzet saját fejlesztés. A kijelző saját fejlesztés. Az akkumulátor saját fejlesztés. Az alaplap miniatürizáció saját fejlesztés. Az antenna technológia saját fejlesztés. Az USB-C-ben részt vettek, sőt ők voltak az ötletgazdák. És meglepő lenne, ha pont a Core M fejlesztéséből maradtak volna ki, mikor elég szépen bele szoktak folyni az Intel új dolgaiba, ami őket is érinti.
    Szóval ez az Apple érdeme, rohadtul nem mazsolázgatnak, csak mással gyártatják le a saját specifikációik alapján.

    @___gabor___: Olyan user performancet ad, mint a 2011-es Air, csak sokkal jobb GPU-val, sokkal gyorsabb flash tárolóval és gyorsabb RAM-mal.

  11. Én az energia gazdálkodás főbb elemeire gondoltam, attól függetlenül egy netbook 450ezerért

  12. @mightymo3: Mik az energiagazdálkodás főbb elemei? Processzor, kijelző, akkumulátor. Ebből 2 saját, 1-ben pedig valószínűleg részt vettek.

    Többre lehet ezt majd használni, mint a netbookokat, ha a 2011-es nagyobbik Air teljesítményét hozza…

  13. Legyen igazad ef-dani, en csak azert vagyok egy kisse szkeptikus ezzel kapcsolatban mert lattam par hete eloben ThinkPad Helix-et, amiben ugyanez a proci van, es nem volt valami meggyozo, sot…

  14. @___gabor___: Nekem a Lenovo Yoga 3-al voltak nagyon rossz tapasztalataim

  15. A Yoga 3-at nem volt szerencsem probalni…a fura az hogy a Helix-et (5y70,8Gb,512GB SSD) sz*r*a verte ez en kis 2 eves HP 2170p-m (i5,16GB,512GB SSD). Tesztek szerint nem sok kulonbsegnek kellett volna lennie a ketto kozott de a HP-hez kepest a Lenovo egy vicc volt. Gondolkoztam lecserelem a HP-t erre a mekbukra de lehet hogy marad a jol bevalt vas…


Add a Comment