fbpx Skip to content

Az Apple a hónap elején mutatta be az új MacBookot, melyben több újdonság mellett az új trackpad is felkeltette az érdeklődést. A gép még nem kapható, de a fejlesztők az OS X 10.10.3-as rendszer harmadik béta verziójában már találkozhattak azzal az API-val, amely lehetővé teszi az új trackpad tulajdonságainak használatát.

forcetouch

A tapipadról annyit mindenképpen tudni kell, hogy már nem kattintós lesz, hanem – ahogy az Apple Watch esetén is bemutatták – a nyomás erőssége alapján lehet különböző funkciókat előhívni.

Így például egy weboldalt böngészve ha rámutatunk egy idegen szóra, egy erőteljesebb nyomásra előbukkan a szóhoz tartozó Wikipedia-szócikk, vagy a nyomás erejének függvényében gyorsul a QuickTime-os és az iMovie-s videótekerés, egy címre nyomva a térképrészletet, ikonra pedig a fájl előnézeti képét láthatjuk. De a funkció használható lesz térképnél a nagyítás/kicsinyítés sebességének növelésére is, sőt iMovie-ban a trackpad vibráló jelzést ad, ha szerkesztés közben elértük az adott klipp végét. A teljes funkcionalitás itt olvasható el.

A Force Touch egyelőre csak az új 12 colos MacBookban valamint a frissített 13 colos Retina MacBook Pro-ban lesz elérhető, de az Apple valószínűleg a későbbi termékfrissítéseknél a többi számítógépbe is beleteszi ezt a beviteli módszert. Sőt, meg nem erősített pletyka szerint az ősszel megjelenő iPhone is tartalmazni fogja a Force Touch funkciót.

Az Apple már saját alkalmazásaiba beépítette a Force Touch használatát, a fejlesztők is nagyban dolgoznak programjaik frissítésén. Még csak pár napja érhető el OS X 10.10.3-as verziójának harmadik bétája, de a rajzolós Inklet szoftver fejlesztője, a Ten One Design már bejelentette, hogy a következő verzió tartalmazni fogja a Force Touch támogatását, így a felhasználók pontosabban tudnak majd rajzokat készíteni.

inklet_force_touch

Az Apple ezzel az újítással kijelölte a fejlődés irányát. Mindenképpen előremutató, hasznos funkció, könnyű lesz megszeretni és használni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. A 13-as Retina MacBook Pro az új Force Touch technológiával már kapható.

  2. Otthon vagy kávézóban oké, de mozgó járművön nem lesz olyan kellemes használni. A gyerekek se fogják hamar megtanulni, hogy nem mindegy, milyen erősen nyomja oda az ujját. Egyébként több felhasználási lehetőségre is hasznos lehet egy ilyen funkció, csak nem kell mindenre ész nélkül bekapcsolni.

  3. A gyerekek fogjak a leggyorsabban megtanulni.


Add a Comment