fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Titusz küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

A minap az App Store-ban ráakadtam a Manything appra, mely lehetővé teszi, hogy régi, elavult, nem használt mobilkészülékünket – egy Wi-Fi kapcsolat segítségével – térfigyelő kameraként használjuk.

manything_image2

Elő is vettem a fiókomból éveken át hű társamat, egy iPhone 3GS-t, némi kínlódás után beüzemeltem, az App Store-ból letöltöttem az applikációt, és kíváncsian vártam, vajon ez az alkalmazás mit kínál. Mivel az áruházban ingyenes, nem vártam tőle sokat, ami hiba volt: hatalmas pozitív “csalódást” nyújtott.

A narancssárga kezdőképernyő megjelenése után a program regisztrálásra szólít fel minket, csak a szokásos, email cím-jelszó páros, melynél a jelszónak célszerű tartalmaznia kis, -és nagybetűket, számot, a megfelelő védelem érdekében. Regisztráció után lehetőségünk nyílik a manything.com oldalon a készülékünk által rögzített képi, és hanganyagot megtekinteni, akár élőben, akár visszamenőleg.

Screen Shot 2015-03-04 at 11.34.51

A videoablak alatt két sáv fut: egy kék, és egy narancssárga, melyek közül a kék a hang, míg a másik a mozgások erősségét mutatja. Készülékünk mikrofonjának/kamerájának állapotától függ ugyan a rögzítés minősége, a tesztalanyunk viszont meglepően kimagasló eredményt produkált: A szekrény tetején elhelyezett telefon a tőle 7 méter távolságra lévő, középhangos tapsot is maximum zajszinten ábrázolta a grafikonon.

Az oldal nagy előnye, hogy nem csak a pillanatnyi felvételt, hanem a visszamenőleg tárolt felvételeket is meg lehet tekinteni, értelemszerűen csak offline módban. Ez persze az ingyenes opcióban csak 4 óra lehet.

Természetesen, ha kipróbálás után komolyabban is szeretnénk használni, érdemes előfizetni a nagyobb fiókokra:

Screen Shot 2015-03-04 at 11.39.18

Több készülékkel volt szerencsém tesztelni az appot, egy iPhone 4s-el, illetve 5s-el is, a képminőséget leszámítva nem találtam különbséget, a kép nem szaggatott hőn szeretett 3GS-emnél sem, bár pár megapixellel kevesebb, de ugyanazt az élményt szolgáltatta a videó visszanézése.

Konklúzió

Ha tehát birtokunkban áll egy régi, iOS-t futtató készülék, és nem szeretnénk több tíz- illetőleg százezer forintot lakásunk kamerázására költeni, kiváló megoldást nyújt a Manything alkalmazás, mellyel akár értékeink biztonságát figyelhetjük, szobaablakunkból TimeLapse felvételt készíthetünk (az alkalmazás külön fület tartalmaz erre a lehetőségre), vagy épp otthon magára hagyott házi kedvencünkre nézhetünk rá, egy internet-elérhetőséggel rendelkező eszköz segítségével. A készítők ügyeltek, hogy ne mobil adatforgalmunk bánja a felvételeket, csak Wi-Fi-re csatlakoztatott készülékkel engedélyezi a figyelést. Valamint, ha nem szeretnénk, hogy a figyelt terület „biztonsági kamerája“ pont a legfontosabb pillanat előtt offline állapotra váltson, célszerű – és ésszerű – töltőre csatlakoztatni az eszközt, így elkerülve az esetleges lemerülést.

[appstore id=”639672976″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

 1. Sziasztok! Olyat lehet vele, hogy ha mozgást észlel, akkor értesít sms-ben vagy e-mailben?

 2. Komoly volna

 3. Baromi jóóóó

 4. Nem konkrétan erre az alkalmazásra értve, de olyan, hogy mozgásérzékelés nincsen. Olyan van, hogy a képi változást veszi mozgásnak és arra riaszt. De ez teljességgel használatatlan, mivel bárányfelhős időben percenként “riaszt” attól függően, hogy süt-e a nap vagy sem, hiszen emiatt változik a képi információ.

 5. Jó cikk, koszi Titusz. 🙂

 6. Az applikáció redszerigénye ios6, tehát iPhone 3G-vel már nem működik. Az iPhone 4 pedig azért komolyabb célokra is használható, mint egy egyszerű kamera. Én például zenei médiacenternek használom. Egy 3G-m volna erre a célra, de azzal meg nem működik.

 7. Sziasztok, en a az iphone 4s emet szeretnem hasznalni mint mozgaserzekelos riasztos kamera. Tobb appot is teszteltem a Manything is koztuk volt, de szerintem nem ez az amit keresek. Van mar kamera feleszerelve az otthonomban, ejjellatos, tavolrol vezerelheto forgassal, riasztorendszerre kotve, ha jol emlekszem 30 ezret adtam erte. A manything megoldasa kozel sem hozza ezt a szintet es az elofizetes is nagyon draga. Nyilvan soha nem lesz ejjellato egy iphone, de amit ez az app kinal az nem az amit en elvarnek.
  Meg nem talaltam meg a megfelelot, de mit kellene tudnia:
  Mozgas erzekelesnel azonnal push uzenet vagy email kuldese a mozgaskor keszitett fenykepekkel
  Racsatlakozva lathato legyen az iphone kamera kepe eloben, a mikrofonon keresztul elo hang, valamint a hangszorojan keresztul oda is tudjunk szolni tovalrol.
  Programozhato mozgaserzekeles, elore beallithato legyen mikor erzekel es mikor legyen csak keszenletben.
  Egy gombbal aktivalhato vagy deaktivalhato erzekeles akar tavolrol akar a telefonrol.
  Fotok teljes felbontasban torteno rogzitese, de elokep felbontasa beallithato legyen, mert mobilneten igencsak sok adatforgalmat general.
  Mozgaskor beallithato automatikus videorogzites pl. ftpre.
  Tavolrol aktivalhato vakuled.
  Ha elmegy az aram es ezzel a WIFI is akkor automatikusan 3G kapcsolatot hasznaljon.

 8. @Jerome: Ilyet nem fogsz találni, maximum olyat, ami rengeteg fals értesítést/rögzítést csinál.
  A mozgásérzékelős kameráknál nem a kamera a mozgásérzékelő (illetve nagyon olcsóért kapsz ilyet ami szar, nagyon drágáért olyat ami tényleg tudja), hanem egy kiegészítő infra vagy mikrohullámos érzékelő és az adja az utasítást a kamerának, vagy a rendszernek. Ilyen viszont nincs az iPhoenban. Vannak, akik egybeépítik a kamerával és úgy tényleg a “kamera” tudja, de lehet programozni ezt külső mozgásérzékelővel.

  Egyébként ilyen házibarkács módszerekkel nem éri meg a védelmet megcsinálni, mert el nem kapja a betörőt, a biztosító pedig nem fizet, mert nem szakember tervezte, kivitelezte.

 9. @bangoheifetz: Mi is azt tippeljük, hogy lesz frissítés, erről lesz hamarosan cikk is.

 10. @Jerome: Van / volt ilyen. A Witness: http://www.orbicule.com/witness/works/. Kivílóan működött. Push értesítés azonnal ha mozgás vagy éles hang van a lakásban és Ekkor videót is rögzít amit cloud-ba ment, képekkel együtt.
  Én nagyon szerettem. A gépre kellett megvenni nagyjából 7-8 000 Ft-ért. Sajnos kaptam nem olyen rég egy mailt, hogy nem készítenek támogatást sem ios7-8-ra sem Mavericks-re, szóval már nem tudom használni. Azóta lehet, hogy megoldották…

 11. Megnéztem az app-ot, kellemes, ügyes kis program, jó megoldásokkal. Azonban sok biztonsági problémát felvet, mint a WiFi kapcsolat biztonsága és a felvételek felhőben, szolgáltatónál való tárolása. Ezek mind biztonsági kockázatot jelentenek, melyek sok problémát okozhatnak. A videomegfigyelő rendszerekre a felhasználó érdekében komoly szabványok vonatkoznak, nem beszélve a szakma szabályairól, melyek betartását a tervezői, kivitelezői engedélyeken keresztül a hatóság próbálja felügyelni.

  Sajnos sokan, tervezők és telepítők sem alkalmazzák a szabványokat, sőt sok esetben nem is ismerik (külön pénz). Így aztán sokszor későn derül ki, hogy az occo, okosban végzett megoldásokat ki lehet kukázni… Mesélhetnék ilyenekről…

  Pedig tényleg léteznek olcsón elérhető, a szabványoknak megfelelő műszaki tartalommal rendelkező megoldások. Mozgásérzékelésre is a képtartalom változását felügyelve, külön PIR vagy mikrohullámú érzékelő nélkül. Ez csak algoritmus kérdése, persze ilyenek az occó rögzítőkben, kamerákban nincsenek, de pl. egy ingyenes szoftverben megtalálhatók…

 12. Jó cikk.
  Olyat nem tud valaki, amivel az iphone fényképezőjét vezérelhetem egy másik iphoneról?

 13. Sziasztok!

  Értelme ennek nagyon kevés van, kb csak pillanatnyi megoldásnak jó, mert 100 ezres telomat nem biztonsági kamerának találták ki, ha meg otthon van feleslegesen akkor meg eladom és veszek cél hardvert 50 körül.


Add a Comment