fbpx Skip to content

Az Apple a napokban bejelentette, hogy két új adatközpontot épít Európában, 1,7 milliárd euró értékben. Mindkét létesítmény 100%-ban megújuló energiaforrások segítségével fog működni és az Apple európai vásárlói számára fogja biztosítani az online szolgáltatások (iTunes, iMessage és Siri) gördülékenyebb elérését.

Data-Centre

Az adatközpontok építése már elkezdődött a nyugat-írországi Athenry-ben és a közép-dániai Viborgban. Mindkét létesítmény várhatóan 2017-ben kezdi meg a működését.

“Hálásak vagyunk az Apple folyamatos sikereiért Európában és büszkék vagyunk, hogy befektetéseinkkel támogatni tudjuk a kontinens közösségeit. Ez a beruházás jelentős, az Apple eddigi legnagyszabásúbb európai projektje. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy bővíthetjük a tevékenységünket, ezzel új munkahelyeket teremtve és bemutatva ez eddigi legkörnyezetbarátabb épületterveinket.” – mondta Tim Cook, a vállalat vezetője.

Adatközpontok létesítése az Egyesült Államok területén kívül két okból is kifizetődő az Apple számára: külföldi készpénzállomány extra adók nélküli használata, illetve az egyre nagyobb aggodalmat keltő adatbiztonsági kérdésekre is megoldást nyújt az NSA-vel szemben. A felhasználói adatok védelme érdekében az elmúlt években egyre több amerikai vállalat kezdett adatközpontokat létesíteni az USA területén kívül, azért, hogy megakadályozza az amerikai titkosszolgálatok nem feltétlenül jogszerű adatgyűjtését. Paul Nemitz, az Európai Bizottság igazságügyi részlegének igazgatója szerint ez a tendencia bizonyítja, hogy Európa az adatvédelem bizalmi központjává vált.

Mindkét központ egyenként 166.000 négyzetméter területű lesz és az Apple ígéretei szerint a központok a helyi közösségeket is támogatni fogják. Az írországi létesítmény részét fogja képezni egy kültéri oktatási részleg, tanösvények a helyi iskolák számára, illetve van egy tervezet az őshonos fák újratelepítésére is. Viborgban pedig a szerverek által termel extra hőt a környékbeli otthonok fűtésére fogják hasznosítani.

unnamed.0

A tény, hogy mindkét központ megújuló energiaforrásokat fog használni, alátámasztja az Apple elkötelezettségét a környezetvédelem iránt. Ezt bizonyítja a cég hónap elején tett bejelentése, miszerint egy 850 millió dolláros (mintegy 750 millió eurós) beruházás keretében új naperőmű-farmot létesít, hogy biztosítsa a már épülő vadonatúj főhadiszállás energiaellátását.

Ezzel kapcsolatban Tim Cook a következőket nyilatkozta: “Az Apple-nél tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a klímaváltozás egy valós probléma. A szavak már nem segítenek, eljött a tettek ideje”

22342_large_SolarFarmHorne

Az új adatközpontok bejelentésekor az Apple újra kiemelte az európai gazdasághoz való hozzájárulását. A cég elmondta, hogy 19 európai országban összesen 18300 alkalmazottat foglalkoztat, illetve az elmúlt 12 hónap során 2000 új munkahelyet létesített, továbbá a bejelentés közli, hogy 7,8 milliárd eurót költöttek el különböző európai cégeknél. Az Apple reméli, hogy ezen tények elősegítik a megítélésüket a kontinensen, ahol még mindig ellenérzéseket kelt az adóügyi intézkedési miatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Antherny helyesen Athenry


Add a Comment