fbpx Skip to content

Nem annyira Apple-ös az alábbi téma, de mivel többször is előkerült kérdésként, hogy mi mit használunk az otthoni hálózathoz, és például a D-link termékeiről is írtunk már korábban, így most következzen egy újabb router, amelyik inkább a kiscéges környezetet célozza meg.

vigor2925

Még előző év végén került hozzám a tajvani Draytek Vigor 2925-ös típusú routere, amivel egy Linksys WRT54GL típusú, dd-wrt-t futtató eszközt cseréltem le. És noha bizonyos dolgokban kompromisszumokra kényszerültem, a váltás több szempontból is pozitív mérleggel zár eddig.

Előzmények

Amikor még valamikor 2008-ban megvettem Linksys WRT54GL-t, pont azért választottam, mert ideális alany volt a dd-wrt mellé – a gyári firmware ugyanis eléggé korlátozott volt rajta. A dd-wrt-nek köszönhetően viszont probléma nélkül tudtam például emelni a kiementi jelszinten, így még a vastag falakon is gond nélkül átment, ami meglehetősen fontos volt, mert a kábelezés szóba sem jöhetett. Évekig becsülettel dolgozott (és tenné a dolgát még most is), de ahogyan egyre több új eszköz lett itthon, már látszott, hogy az általa támogatott 802.11b/g valamint az 54Mbites elméleti határ kezd kevés lenni: a Wi-Fi-n ugyanis nem jött át az internetkapcsolat nyújtotta maximális sávszélesség, a jelenlegi maximális sebesség gyakorlatilag egyharmada “elúszott a levegőben”.

Az egyik lehetőség ennek kiküszöbölésére a gyakorlatilag telített 2.4GHz-ről az 5GHz-re, vagy a régi 802.11g-ről ha nem is a 802.11ac-ra, de legalább a 802.11n-es szabványra való átállás, vagy a kettő együtt, megkeresve a legkevésbé telített csatornát (OS X-en például a KisMAC használatával), ami nincs átfedésben a szomszédok routerei által használt csatornákkal (itt a 2.4GHz-es csatornák átfedései láthatóak):

WLAN_csatornak_atfedes_2.4GHz

Korábban nem volt szükségem rá, de tervezett külföldi tartózkodás miatt szintén fontos szempont volt, hogy el tudjam érni az otthoni gépeket, és így az azokon lévő adatokat VPN-en keresztül, valamint biztonsági szempontból sem utolsó, ha egy nyilvános Wi-Fi hálózaton, például egy reptéren az ember inkább a VPN-t használja (a VPN persze ezen túl még sok másra is jó). Ekkor került hozzám a Draytek routere.

Igen: elöl van a hátulja

Az otthoni környezetben elég szokatlan módon a Vigornak nem a hátulján vannak a csatlakozói néhány kivételtől eltekintve, hanem az elején, ahogyan azt mondjuk egy szerverszobába való eszköz esetén megszokottnak tekinthetjük (már legalábbis azok, akik találkoztak már professzionális felhasználásra szánt hálózati eszközökkel):

vigor2925_panel

A különlegessége mégsem elsősorban ebben rejlik: 2 darab, gigabites WAN port mellett lehetőségünk van USB-s mobil stickek használatára is, így olyan helyen is használható, ahol mondjuk az LTE nagyobb sebességet nyújtana, mint a DSL, a kábeltévés, vagy adott esetben az optikai internetkapcsolat. A két gigabites WAN port esetén a felhasználó két, akár különböző vezetékes technológián keresztül érkező internetkapcsolatot is beköthet a routerbe, és noha ezek sávszélessége nem adódik össze, ellenben ez load-balance-olható, tehát megadható, hogy melyik IP cím melyik WAN porton kommunikáljon, megosztva a terhelést.

Ezt itthon én nem tudom kihasználni, de egyik ismerősöm cégénél pont az a helyzet adódott, hogy a szolgáltató nem tudott bekötni, csak ADSL-t, viszont egy vonal nem adott megfelelő sávszélességet. Így nem maradt más megoldás, mint két vonal, és a router segítségével a kollégák által használt gépek számára a sávszélesség megfelelő szétosztása. (Nyilván ez dupla előfizetést is jelent, de ha valakinek fontos a sebesség, akkor ez is egy lehetőség annak növelésére.)

A fontosabb talán mégis inkább az, hogy a router beállítható úgy, hogy amennyiben a vezetékes internetkapcsolatok valami oknál fogva megszakadnának, akkor a rendszer automatikusan képes átkapcsolni az USB-portba dugott mobilinternetes stick nyújtotta kapcsolatra.

Jópofa és egyben hasznos funkció még, hogy a router admin felületére belépve rögtön látható, hogy mi a helyzet az eszközzel, melyik portba van bedugva valami, és láthatjuk az egyes LED-ek aktuális állapotát is, így nem kell a routert kibányászni az asztal alól, vagy nem kell átmenni a másik szobába:

vigor2925_dashboard

Akár 4+4 különböző SSID kezelése

Egyes otthoni felhasználóknak szánt routerek esetén is már lehetőség van másodlagos SSID megadására. Ez például akkor lehet jó, ha a rendszeresen érkező vendégeknek csak internetkapcsolatot akarunk nyújtani, de nem szeretnénk, hogy a helyi hálózatunkon lévő eszközöket elérjék. Így beállíthatunk egy külön SSID-t a saját használatunkra, és megadhatunk egy vendég hálózatot is, korlátozott sávszélességgel, és teljesen szeparálva az arra csatlakozó készülékeket a saját eszközeinktől, hasonló módon, mint az egyik internetszolgáltató ingyenes hotspot-megoldása.

A Vigor esetén mind a 2.4GHz, mind az 5GHz-es hálózat esetén megadhatunk akár 4-4 különböző SSID-t, melyeknek a tulajdonságait elég részletesen testre tudjuk szabni, minden SSID-hoz külön titkosítási mód és jelszó választásával együtt:

vigor2925_SSID

USB portok: mobilstick, pendrive, nyomtató

A Vigor két USB porttal rendelkezik, amibe nem csak mobilsticket, hanem pendrive-ot vagy USB-s nyomtatót is bedughatunk.

Mobilstickek esetén jelenleg 44 különböző típus támogatott, PPP (balról) és DHCP (jobbról) módban, és ezekből egyszerre akár kettőt is csatlakoztatni tudunk a routerhez:

vigor2925_mobilstick_01 vigor2925_mobilstick_02

A pendrive-ok vagy USB-s háttértárak kezelése már egy nehezebb kérdés. Sajnos a router ezen verziója nem támogatja az NTFS-t, csak a FAT16 és FAT32 fájlrendszereket, így a bedugott háttértár NAS-ként csak a FAT32 esetén érvényes, 4GB-os maximális fájlmérettel használható, viszont a partíció mérete akár 2TB is lehet. Amennyiben tehát a tárolni kívánt fájlok mérete nem haladja meg a fájlokénti 4GB-ot, úgy a routerre csatlakoztatott eszköz teljesen kényelmesen használható hálózati meghajtóként, amit FTP-n keresztül tudunk elérni.

Sajnos ennek eredményeként a Mac-es formátumú köteteket nem tudja kezelni, és TimeMachine mentésre sem fogjuk tudni használni az USB-re kötött meghajtót. (Természetesen a hálózatra kötött TimeCapsule gond nélkül használható, mert az saját háttértárat használ, és támogatja a megfelelő protokollt is.)

Nyomtatóból nekem az AirPrint-kompatibilis HP PhotoSmart 5520 van, így azt nem kellett rádugnom USB-n keresztül. Ismerős cégénél pedig UTP-n keresztül csatlakozik az ottani eszköz, így az USB-n keresztüli csatlakoztatást nem próbáltam ki.

Biztonság

A Vigor biztonsági szempontból több megoldást is kínál, elérhető benne például az egyszerű, könnyen kezelhető, object-alapú tűzfal. Az object-alapú szűrésnél egyedi szabályokat létrehozva korlátozhatjuk egyes IP címekre a számukra megnyitható, elérhető hálózati helyeket. Ezen felül az első hónapban ingyenesen kipróbálható, majd évente megújítható Web Content Filter licensz vásárlásával még biztonságosabbá tehetjük a hálózatunkat. A magánhálózatunk védelmét pedig elősegíti a DOS/DDOS támadásszűrő is.

A router az 5 darab, gigabites LAN port segítségével akár 5 különböző alhálózatot is tud kezelni, amelyek számára külön-külön is beállítható tűzfalszabály. Ezen felül beállítható a hálózatok közti kommunikáció engedélyezése, és az esetlegesen a Wi-Fi-n csatlakozó eszközök külön hálózatba való csatlakoztatása is. Persze a biztonsági lehetőségek ennél sokrétűbbek, de ezen cikk terjedelmén belül nem is lenne lehetőség őket részletesen felsorolni.

VPN

A VPN támogatásnak köszönhetően akár 50 VPN csatorna is beállítható, amiből 25 SSL VPN csatornaként is konfigurálható, és választhatunk az IPsec/PPTP/L2TP/L2TP over IPsec titkosítások közül is. Ennek segítségével akár több telephely is összeköthető egy VPN-csatornán keresztül, így elegendő egy központi szerver, ahol a céges adatok vannak, és amit így az összes telephelyről el lehet érni.

Otthoni felhasználás szempontjából például VPN-nel nem csak az otthoni eszközeink távolról való elérése lehetséges, de mondjuk egy kávézóban vagy reptéren a nyitott Wi-Fi hálózaton való internetezés biztonságát is tudjuk javítani, ami így egy biztonságos csatornán keresztül az otthoni routeren fog átmenni, elrejtve a nyitott hálózaton figyelő kíváncsi szemek elől. A routeren beállított VPN természetesen az iPhone-unkon is használható, így bármely eszközünkkel nagyobb biztonságban lehetünk az ilyen, nagyobb kockázatú helyeken.

Mivel otthoni felhasználás esetén általában dinamikus IP-t kapunk az internetszolgáltatótól, így a külső eléréshez használhatunk dinamikus DNS szolgáltatást, ami egy megadott címhez folyamatosan frissíti az épp aktuális IP-t, így mondjuk a vpn.otthonihalozatom.com cím alatt fogjuk tudni elérni mindezt. A router elég sok dinamikus DNS szolgálatót támogat, de még akár saját szolgáltatást is be tudunk állítani a Customized opció kiválasztásával:

vigor2925_dyndns

Összegzés

Hasznos pozitívum a Draytek kapcsán, hogy a routereik adminisztrációs felülete online “nyomkodható”, így már azelőtt kiismerhetjük a készüléket, mielőtt ténylegesen a kezünkbe vennénk, és így adott esetben nem épp internet nélkül kellene rájönni, hogy mit hol találunk.

A firmware frissítések is elég rendszeresen érkeznek (a cikk írásakor vettem észre, hogy már megint jött egy frissítés), bár az szintén egy jó dolog lenne, ha a router képes lenne OTA frissíteni a saját firmware-ét, vagy ha az nem is megy, legalább jelezni az adminisztrációs felületen, ha újabb verzió érhető el, mert jelenleg ezt nem tudja.

A router által nyújtott n-es, 5GHz-es hálózat jóvoltából nekem a korábban a Wi-Fi-n keresztül elérhető maximum 20Mbit helyett már az internetkapcsolat nyújtotta 30Mbit is átjön, ami jelentős sebességnövekedést eredményezett. Számomra kompromisszumos dolog, hogy a kimeneti jelszint nem emelhető, így az 5GHz-es hálózat a ház egyes részeiben a vastag falak miatt nem érhető el, viszont a 2.4GHz esetén nincs ilyen gond. Ez a típus ugyan nem támogatja a 802.11ac szabványt, de az idei termékkatalógusban már feltüntette a gyártó, hogy egyes modelleknél lesz 802.11ac támogatás is.

A Draytek Vigor2925Vn-plus routerét a Network Elements Kft. jóvoltából próbálhattuk ki, akik egyben a Draytek hazai terméktámogatását is biztosítják.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Nagyon jó részletes cikk köszi. Kérdés h tudja-e failover-t. Tehát a két különböző isp-n érkező sebességet nem csak összeadni tudja hanem ha mondjuk az egyik megszakad valami okból akkor átvált a másikra és vissza is automatikusan?

  2. @zsozsobasa: összeadni nem tudja, de load-balance-olva szétoszthatóak a gépek, így egy-egy kapcsolat sávszélessége jobban kihasználható, mert kevesebb eszköz közt oszlik meg.

    a failover kapcsán megoldható az is, hogy a WAN1 és WAN2 között váltani tudjon, illetve hogy ha a vezetékes megszakad, akkor át tudjon váltani a mobilstickre, majd onnan vissza: “A Backup funkció beállításával, ha az egyik kapcsolat megszakad, azonnal fennakadás nélkül folytathatjuk a böngészést az interneten a backup porton. Ha mindkét kapcsolatban hiba történne, akkor az USB portokon csatlakoztatott 3G / 4G / LTE modemek segítségével csatlakozhatunk a világhálóhoz.” Forrás: Vigor 2925Vn-plus

    erről a kérdésről részletesen például itt találsz még információt: Dual-WAN Applications: Failover and Load Balance

  3. nem győzött meg, maradok a broadcast CISCO rutereknél…

  4. Tud ez a router olyat, hogy ket wifi jelet "sugaroz", amelybol az egyik re csatlakozve egybol a VPN kapcsolat mogul lepunk ki a netre?

  5. @Dundy: ahogy a cikkben is írjuk, a router összesen 4+4 SSID-t is tud sugározni. arra gondolsz a VPN-nel, hogy például lenne egy olyan hálózat mondjuk “netflix” névvel, ami maga csatlakozik egy VPN-re, és te meg arra a hálózatra csatlakozva külön beállítások nélkül elérnéd így a netflixet?

  6. Tapasztalatból mondom: senkinek se ajánlom ezt a router, hacsak nem kell valamiért ISDN, vagy analóg kapcsolat. Egyébként minden szempontból rugalmasabb és jobb megoldás Mikrotik routert venni, nem beszélve arról, hogy olcsóbb is. Ahogy Kálmán is írta előttem. Tényleg 100x jobb kb.

  7. nekunk is Mikrotik-router van a cégnél és nem gyözzük dicsérni. nem váltunk

  8. @Jadeye Pontosan erre gondoltam 🙂

  9. @endy:
    Endy, látom nagy szaki vagy érdemes odafigyelni a véleményedre! De, ha figyelmesen megnézzük akkor látszik, hogy ebben az eszközben nincs ISDN port! Ettől még a Mikrotik lehet jó valamire!


Add a Comment