fbpx Skip to content

Sok fejlesztő álma, hogy felkerüljön az App Store 100-as vagy akár 10-es toplistájára. Mivel sok felhasználó csak a toplistákat nézegeti és onnan tölt le alkalmazásokat, ezért a ranglista különösen fontos szerepet játszik az App Store-ban. Oda bekerülni nem egyszerű, ehhez nagyon jó alkalmazást kell írni – vagy manipulálni a ranglistát.

Képernyőfotó 2015-02-07 - 17.15.56

Több, mobil alkalmazásokkal foglalkozó szakember szerint igen nehéz kitűnni az App Store csaknem két millió alkalmazása közül, ezért akinek alkalmazása bekerül a Top 100-ba vagy akár a Top 10-be, az nem írhatott rossz programot. A toplistára kerülésnek azonban van egy szürke – vagy akár mondhatjuk, hogy piszkos módja is.

Többször felröppent már olyan hír, hogy néhány, általában távol-keleti fejlesztő manipulatív úton juttatta fel alkalmazását a csúcsra. Hallottunk már botok használatáról, de több fejlesztő kapott ajánlatot, hogy megfelelő díjazás ellenében bekerülhet alkalmazása a Top 10-be vagy 5 csillagos értékeléseket garantáltak neki.

Pár napja látott napvilágot a lenti kép. A képen egy kínai hölgy egy nagy tábla előtt ül és az előtte lévő iPhone 5c telefonokat nyomogatja. De miért is? A sajtó találgatásai szerint letölti az alkalmazásokat, majd törli azokat. És ezt újra és újra, ezzel javítva az adott alkalmazás helyezését. A hölgy tehát egy emberi robot. Ha jobban megnézzük a képet, akkor látható egy másik tábla is, valószínűsíthetően hasonló paraméterekkel és szándékkal.

app-store-ranking-manipulation-farm

A kínai Taobao e-kereskedelmi oldalon az “app store ranking manipulation” kifejezésre keresve több tucatnyi találatot kapunk. Rengetegen kínálják szolgáltatásukat letöltésre vagy kedvező kommentelésre. Persze a csalásra kész fejlesztőnek ez nem olcsó mulatság. A csatolt screenshot szerint a Top 10-be kerülés 70.000 RMB-be, azaz nagyjából 3 millió forintba kerül, ott tartani pedig 405.000 RMB-be, azaz közel 17.7 millió forintba fáj a fejlesztőnek. Az árak alkuképesek.

app-store-manipulation-prices

Ha az Apple rájön a manipulálációra, akkor az adott fejlesztőt kizárja fejlesztői programjából. Ezzel az adott illető nem veszít sokat, mert legfeljebb regisztrál más néven. Szóval nem egyszerű az ilyen csalásokat felderíteni és a kockázat sem nagy. Szerencsére a fejlesztők döntő többsége becsületes és nem használ manipulatív eszközöket.

Ti találkoztatok már hasonló csalással?

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Nem éri meg, meg amúgy se bíznék sohasem ennyi pénzt csak úgy egy embere/cégre.
    Persze ezek a módszerek igazságtalannak, meg illegálisnak hatnak, de valójában a nagy cégek, akik megtehetik hogy több milliót költenek reklámra és így kerülnek be a top 10-be valójában hasonlót csinálnak a reklámoztatással, csak másként. Hiába, sohasem lesznek egyenlő esélyek az App Storeban.

  2. A Goodgame Empire, ingyenes, és hatékonyabb megoldást talált, szerintem.
    Frissítette az app-ot, persze hiába nyomtam a frissítésre, azonnal megnyílt a játék. Tehát nem lehetett az App Store-ból frissíteni. És szerintem itt jött a csavar: Le kellett törölni a régi appot, és újra feltenni, ahoz, hogy a friss verzió legyen fent. (Persze 300 rubin ajádékot is felkínákltak, ha frissíted az app-ot)
    Nem tudom, hogy ez másnál is előfordúlt, de ha igen akkor ez szándékos volt a Goodgame részéről…


Add a Comment