fbpx Skip to content

Pedig nem. Sőt, nem is tudom, miért gondoljuk azt, hogy majd egyből mindent megkapunk. Markiyan Matsekh a TESLA mobil részlegének managere, pontosan elmondta, miért nem lesz az Apple Watch olyan forradalmi elsőre szoftveres szempontból.

Tesla_AppleWatch_ELEKSlabs_62

Azt kell megérteni, hogy az Apple Watch jelenleg nem több, mint egy Apple TV. Pontosan semmire sem használható, illetve mégis – de csak nagyon korlátozottan. Emlékszünk még arra, amikor az iPhone megjelent? Voltak rá alkalmazások? Nem. Aztán idővel persze megkaptuk az appokat, de természetesen csak a negyedét tudták, például nagyon sokáig még a GPS-hez se fértek hozzá rendesen. Ugyanitt tart az Apple Watch. Ugyan lehet alkalmazásokat írni rá, de nagyon korlátozottan. Hogy mit is jelent ez?

Ahogyan az várható volt, az Apple közel sem engedi meg azt, hogy bármit megtehessenek a fejlesztők az Apple Watch-csal. Akkor elszabadulna a pokol, tényleg másfél órát bírna az akkumulátor, esetleg lefagyna a készülék, és szinte használhatatlan lenne. Pontosan meghatározták, hogy a giroszkóphoz, a gyorsulásmérőhöz, sőt a taptic engine-hez sem férhet hozzá a külső fejlesztő, csak az Apple hivatalos alkalmazásai. Ergo az órát tulajdonképpen csak kijelzőnek használhatjuk. Ezt Matsekh is megerősítette, miközben fejlesztette a TESLA óra alkalmazását.

Tesla_AppleWatch_ELEKSlabs_4

Önálló alkalmazás nem futhat az órán, mindenképp a telefonon lévő apphoz kell csatlakoznia az órán lévő alkalmazásnak. Tehát a TESLA esetében minden számítást, információt a telefon végzi, és csak plusz kijelzőként használhatják az órát. Persze ezen a kijelzőn azért adhatnak utasításokat, mint például az autó hőmérséklet beállítás, duda, fények, töltöttségi szint és így tovább…

Tesla_AppleWatch_ELEKSlabs_5

Jelenleg egyébként egyet kell értenem az Apple-lel, mivel egy jó, működőképes terméket szeretnének piacra dobni. Nyilván korlátozásokkal, mert másképp nem menne. Így biztos vagyok benne, hogy majd a fejlesztők mellett a felhasználók is fanyalogni fognak, mikor 1-1 alkalmazás nem tudja kihasználni az óra hardverét. Úgy gondolom, ezt el kell fogadni, majd jövőre megkapjuk ezeket a hardvereket, mi fejlesztők is, mivel az óra már 2.0-s lesz. Matsekh egyébként rendkívül szép munkát végzett a TESLA Apple Watch alkalmazásával kapcsolatban, nézzétek meg a videót:

Ti mit gondoltok erről? Tényleg szükség van arra hogy az Apple korlátozza a fejlesztőket?

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Ki mondta? Apple termékből mostanába 1 is sok !!

  2. Sajnos Én már lemondtam róla… Majd ha lesz tesla autó veszek hozzá i watchot is. Inkább a napelemes wave captor-os órák felé megyek el, nem baj ha nem beszélget az I6-al.

  3. Magyarul aki akar, kidobhat sok penzt egy kezdetleges termekre 🙂

  4. Az első iPhone sem került olyan sok pénzbe, talán az első óra sem fog 🙂

  5. Tetszik az óra alkalmazás!
    Már csak a lottón kellene nyernem, hogy vehessek egy Teslát meg egy alma órát.

  6. Ne hogy azt hidd! 100e alatt nem veszed meg!

  7. Most nem azért, de 100 ezer ft egy óráért nem olyan sok. Egy normális, sima órát sem lehet sokkal kevesebbért kapni.

  8. Megjelent a 8.1.3 frissítés

  9. @pergabb: Mint minden eddigi Apple termék esetében.

    Egyébként én nem értem a fanyalgást. Jelenleg senki sem tudja mire lesz képes a Watch. Az Apple is megmondta, hogy amit most kaptak meg a fejlesztők azzal lényegében az értesítéseket tudják megjeleníttetni és majd a megjelenés után kapnak hozzáférést magához az órához. Jól leírták amit eddig is tudott mindenki, akit érdekelt az óra.

  10. Kinek mi a normalis ora 🙂 en pl nem hordok orat, nem is hianyzik, divatozni sem szeretnek. A 10ezer ft-os karora lehet ronda, nem tudom, de ha 10evente 1percet elmaszik kit erdekel? Szoval sima orabol miert vennek 100e felett?

  11. Pergabb: ennyi erővel miért vennél autót, járhatsz busszal is… Minek neked iPhone, hiszen telefonálni egy Nokia 3210-essel is lehet… Minek lakás/ház, alhatsz akár barlangban is, vagy a híd alatt… 🙂

  12. Abban mindenkivel egyetértek, hogy nem fanyalogni kell. Én már léptem októberben, amikor bejelentették a specifikációkat, vettem 150 USD + Áfa áron egy Z01 Android 4.2.2-t futtató teljesértékű óratelefont. Tettem bele egy autós másodkártyát, és teljes a boldogság. Szinkronizálja a névjegyeket, hívásokat fogadja, ha akarom, sőt kutyasétáltatáshoz nem kell a zsebembe telefont vinnem. Bluetooth fülesen még zenét is hallgatok vele a sípályán, sőt ha akarom navigál is ( Copilot teljes Eu – az iPhonos app regisztrációját elfogadta 🙂 A billentyűzet tényleg picike rajta, de bármilyen bluetooth billentyűzettel muzsikál, sőt a MBP-hoz van az 1Keyboard program, amivel tudok rajta SMS-ezni is. Az akku mizériát sem értem. Ez a telefon, ha csak telefonálok, meg zenét hallgatok rajta – akár 3-4 órát is, akkor is kitart 2 napot. Ha navigálok, akkor persze 4 óra alatt lemerül. Ennyire biztosan a Apple Watch is alkalmas lesz. Szép és trendi lesz, de ahogy írtátok, csk egy második képernyő, néhány extra szenzorral. ( GPS, Giroszköp, iránytű, bluetooth, wifi, 3G van ebben is ) a kamerája nem egy nagy szám ( 3 Mp, fix fókusz ) . Én az Apple termékeim mellé ( iPhone, iPad, MBP ) ezt választottam, és nem csalödtam. Tuti jó. Szerintem az Órával nem jár jó úton az Apple – bár divatterméknek biztosan szuper.

  13. Szerintem ezt az órát ne hasonlítsuk egy normális órához. Én pl egy Doxa – tól teljesen mást várok el….

  14. Mire lesz jó? Szerintem nagyjából semmire. Illetve egy valamire azért mégis: sportóra lesz belőle. Amíg a pályán pattogsz egy kosárlabdát kergetve, vagy éppen úszol, akkor se leszel elvágva a világtól. Megjönnek majd az SMS-ek, méri a pulzusod. Ha felmész egy körre a siklóernyőddel, akkor is hozzáférhetsz majd az infókhoz, a bringádon se fog kelleni egy tartó a telódnak, mert minden infó ott lesz a karodon. Jelenleg más használatot nem látok.

    Aztán majd szép lassan szaporodnak a szenzorok. Mér majd vérnyomást, szaturációt, tököm tudja mit. Netán alkolhol szintet. Inkább az egészség és sport lesz az irány, mert szemben egy telefonnal ez folyamatosan érintkezésben lesz veled.

    Második kijelző lesz, ezt már jó előre megmondták. Minden számítási műveletet a telefonon kell elvégezni. Szóval én valószínű veszek egy kisebbet (ha nem lesz túl nehéz) és jól elleszek vele sportolás közben.


Add a Comment